Taj mali, elegantni gradić na obalama Mure! Graz je pravi bombon Austrije s kojim često poistovjećujemo urednost, romantični duh i šarm srednje Europe. No, i on ima svoju luckastu i pomalo ekstremnu stranu. Tome svjedoče potpuno kontrastni nadimci kroz povijest i političari na vlasti. Upravo zbog svoje povijesti i priča koje se kriju iza kulisa Graz i danas privlači putnike iz cijelog svijeta.

Graz zovu „malom sestrom Beča“

Stanovnici Graza naglasit će kako su mlađe sestre obično i više kul od starijih – no to je na oku promatrača da procijeni. Kako bilo, nadimak je zaslužila zbog lijepe vanjštine tj. arhitekture koja podsjeća na Beč, no bez onoga što bi neki nazvali bečkom pretencioznošću.

Opuštenijeg duha, moderniji, ležerniji, mladenačkiji, Graz svoj duh duguje velikom postotku studentskog stanovništva. Što nas dovodi do iduće točke…

Studentski grad

Sa svojih 40 000 studenata (sedmina stanovništva!), Graz opravdano nosi titulu studentskog grada. Ovdje boravi velik broj mladih iz inozemstva, pa tako i mnogo „naših“ ljudi. Shodno tome, i sadržaj u gradu je prilagođen studentima: mnoštvo klubova, kafića, muzeja, knjižnica, galerija…

Pomalo neobično s obzirom da je Graz nekad bio poznat kao…

Grad penzića

O da, prije nego je primio studentsku injekciju, Graz je nosio nadimak „Pensionopolis“. Doduše, bilo je to davno, u doba Monarhije. Tada je bio popularna destinacija onih koji su htjeli provesti mirovinu u mirnom i lijepom mjestu punom zelenila. Graz je na prijelazu stoljeća postao utočište bogatijih umirovljenika koji nisu više mogli podnijeti klasne sukobe u većim gradovima, pa su ovdje stvorili svoju bazu.

Uskoro će njihova politička opredjeljenja dovesti Graz u povijesno katastrofalnu poziciju…

Jučer Hitler, danas partija

Tko bi rekao kad bi ga danas vidio. No, čak i prije nego su nacisti osvojili Austriju, Graz je već bio u niskom startu za priključenje. Doslovno: dva tjedna prije neslavnog Anschlussa, nacističke zastave vijorile su se gradom. Hitler je u Grazu uživao veliku podršku stanovništva i za nagradu mu je dao nadimak „Grad narodnog ustanka“. A ove jeseni na vlast u Grazu došla je Komunistička partija. Što ti je život!

No, pođimo u ljepše teme, putevima drugih političara…

Kada dođete u Graz, svratite u muzej posvećen Arnoldu Schwarzeneggeru

U nekadašnjoj šumskoj kolibi dinastije Herberstein pokraj Graza nalazi se muzej posvećen slavnom glumcu i bivšem guverneru Kalifornije – Arnoldu Schwarzeneggeru. Upravo ovdje, u malom mjestu Thal pored Graza, rođen je Terminator.

Možda nije najpoznatiji političar rođen u Austriji (nezgodno...), ali bio je dovoljno slavan da njegovu rodnu kuću opkole fanovi i prije nego se ovdje rodio Muzej. Štoviše, i sam je donirao brojne privatne stvari kako bi pomogao da muzej bude što bogatiji. Nemojte otići bez da kupite koji zgodan suvenir, poput primjerice slavnih sunčanih naočala kakve je nosio u filmu.

Otok na Muri

Naravno da pri posjeti Grazu nećete preskočiti Mauzolej kralja Ferdinanda II ili slavni Schlossberg. No, nemojte ni preskočiti (doslovno) Murinsel, otok na Muri. Ova neobična instalacija izgrađena povodom proglašenja Graza za europsku prijestolnicu kulture 2003. godine, nalik je poluotvorenoj školjci, a nalazi se nasred rijeke Mure.

U njoj se nalaze amfiteatar i kafić koji će vam priuštiti otočku avanturu i poseban doživljaj noću kada padne mrak a upale se svijetla.

Muzej moderne umjetnosti

Takozvana Kuća umjetnosti zgrada je koju ne možete baš promašiti u šetnji gradom – zbog čega i mnogi imaju podvojena mišljenja oko nje. Izgledom odskače od svega u okolici, pa ju mnogi zovu „prijateljskim vanzemaljcem“, a neke podsjeća na nedefinirano tijelo s morskih dubina. Kako bilo, nemojte da razgled stane izvana. Zavirite unutra, u svijet umjetnosti od veselih šezdesetih do danas.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju