Sve je više vegana i vegetarijanaca u svijetu, a potreba za hranom biljnog porijekla toliko je velika da su čak i rašireni fast food lanci poput Burger Kinga, KFC-a i sličnih uvrstili u svoju ponudu proizvode od faux junetine i piletine.

Tim pozitivnim trendovima pridužili su se i Hrvati, što dokazuje i ovogodišnji Zagreb Burger Festival, koji se od 12. do 22. rujna održava na Strossmayerovu trgu u Zagrebu. Od dvadeset kućica koje spremaju najrazličitije burgere od junetine i divljači, čak dvije svoju su ponudu usmjerile na vegane i vegetarijance.

Iako se stručni žiri Punkufera sastoji od 95 posto ponosnih ljubitelja mesa, uhvatili smo se ukoštac s izazovom te isprobali vege ponudu.

Beyond High burger Beyond High burger (Foto: Andrea Paić)

Burger: Beyond High
Kućica: Good Food
Sastojci: pecivo od konoplje, pljeskavica Beyond, rajčica, salata, kiseli krastavci, umak na bazi veganske ili obične majoneze (po želji), cheddar sir (po želji)
Cijena: 55 kn

U Hrvatsku je napokon stigao Beyond, prvi svjetski proizvod koji izgleda, priprema se i ima okus mesa iako je na napravljen od 100 posto sastojaka biljnog porijekla. Riječ je o pljeskavici koja “krvari” kad se prereže zahvaljujući soku od cikle. “Mesni” okus daje joj pak kombinacija 22 sastojka poput izolata proteina graška, krumpirova škroba, celuloze bambusa, suncokretova i kokosova ulja i sličnih.

Dojam mesojeda: "Na prvi pogled Beyond pljeskavica je mnogo manja od peciva, iako uistinu ima “mesni izgled”. Žiri je podijeljen na dva tabora: jedni uopće ne osjećaju “meso”, već imaju osjećaj kao da jedu pljeskavicu od kvinoje ili neke žitarice, a drugi priznaju da se osjeća lagani mesni okus. Tekstura burgera je vrlo čudna, malo podsjeća na presušenu pljeskavicu od junetine."

Dojam vegetarijanca: “Nisam pojela meso ili mesni proizvod već 19 godina. I ne, nisam imala imala namjeru probati Beyond burger jer me previše podsjeća na meso. No nisam mogla odoljeti pecivu od konoplje. Gricnula sam gornji dio peciva koji je izvrstan i okusom puno bogatiji od drugih klasičnih burger peciva. U pecivu se mogla osjetiti masnoća Beyond pljeskavice te me je šokirao okus masne svinjetine (ili ono barem kako pamtim svinjetinu s obzirom da je nisam jela 19 godina) koji mi je ostao u ustima još pola sata nakon konzumacije. Prepala sam se koliko Beyond ima okus po stvarnom mesu, to definitinvno nije za mene.”

Zaključak: Beyond pljeskavica neće prevariti istinske ljubitelje mesa, dok bi vegane mogla šokirati svojom “mesnatošću”. Savršen je izbor za osobe koje izbjegavaju jesti meso iz etičkih razloga.

Kosjenka burger Barcode Mitra Kosjenka burger Barcode Mitra (Foto: Andrea Paić)

Burger: Kosjenka
Kućica: Barcode Mitra

Sastojci: smeđa riža, grah, šampinjoni, bukovače, vrganji, crvena paprika, češnjak, orah, sjemenke suncokreta, umak od soje, “šumski” začini, luk, humus
Cijena: 49 kn

Barcode Mitra na Zagreb Burger Festivalu predstavlja se s četiri veganska burgera čija su imena nadahnuta likovima iz djela Ivane Brlić-Mažuranić. Polpeta Gita (150 grama) i Stribor (120 grama) napravljena je od graška, leće, boba, zobenih pahuljica, zelenog lisnatog povrća i mediteransih začina. Rutvica (150 grama) i Potjeh (120 grama) kombiniraju rižu, slanutak, ciklu, mrkvu, čili i papriku u prahu, dok Neva (150 grama) i Jagor (120 grama) sljubljuju grah, tikvicu, kukuruz, kurkumu te druge orijentalne začine.

Žiri Punkufera imao je priliku isprobati Kosjenku – jedini burger iz ponude Barcode Mitre koja se priprema na grilu, a koji je poslužen u veganskom pecivu koje spremaju po svojoj tajnoj recepturi.

Dojam mesojeda:
Pljeskavica je mnogo mekanija od klasičnog mesnog burgera. Fino, zaokruženo i vrlo povrtno. Zdravi okus.

Dojam vegetarijanca: "Ovo je moja vrsta burgera. Sočna i mekana pljeskavica s jasnim okusom gljiva i graha. Pecivo ukusno, a svi prilozi savršeno sljubljeni. 10 od 10."

Zaključak: Kosjenka je savršen izbor za istinske ljubitelje hrane biljnog porijekla, koji ne trebaju pojesti soju da bi se osjećali zadovoljno.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju