Sve je više vegana i vegetarijanaca u svijetu, a potreba za hranom biljnog porijekla toliko je velika da su čak i rašireni fast food lanci poput Burger Kinga, KFC-a i sličnih uvrstili u svoju ponudu proizvode od faux junetine i piletine.
Tim pozitivnim trendovima pridužili su se i Hrvati, što dokazuje i ovogodišnji Zagreb Burger Festival, koji se od 12. do 22. rujna održava na Strossmayerovu trgu u Zagrebu. Od dvadeset kućica koje spremaju najrazličitije burgere od junetine i divljači, čak dvije svoju su ponudu usmjerile na vegane i vegetarijance.
Iako se stručni žiri Punkufera sastoji od 95 posto ponosnih ljubitelja mesa, uhvatili smo se ukoštac s izazovom te isprobali vege ponudu.
Burger: Beyond High
Kućica: Good Food
Sastojci: pecivo od konoplje, pljeskavica Beyond, rajčica, salata, kiseli krastavci, umak na bazi veganske ili obične majoneze (po želji), cheddar sir (po želji)
Cijena: 55 kn
U Hrvatsku je napokon stigao Beyond, prvi svjetski proizvod koji izgleda, priprema se i ima okus mesa iako je na napravljen od 100 posto sastojaka biljnog porijekla. Riječ je o pljeskavici koja “krvari” kad se prereže zahvaljujući soku od cikle. “Mesni” okus daje joj pak kombinacija 22 sastojka poput izolata proteina graška, krumpirova škroba, celuloze bambusa, suncokretova i kokosova ulja i sličnih.
Dojam mesojeda: "Na prvi pogled Beyond pljeskavica je mnogo manja od peciva, iako uistinu ima “mesni izgled”. Žiri je podijeljen na dva tabora: jedni uopće ne osjećaju “meso”, već imaju osjećaj kao da jedu pljeskavicu od kvinoje ili neke žitarice, a drugi priznaju da se osjeća lagani mesni okus. Tekstura burgera je vrlo čudna, malo podsjeća na presušenu pljeskavicu od junetine."
Dojam vegetarijanca: “Nisam pojela meso ili mesni proizvod već 19 godina. I ne, nisam imala imala namjeru probati Beyond burger jer me previše podsjeća na meso. No nisam mogla odoljeti pecivu od konoplje. Gricnula sam gornji dio peciva koji je izvrstan i okusom puno bogatiji od drugih klasičnih burger peciva. U pecivu se mogla osjetiti masnoća Beyond pljeskavice te me je šokirao okus masne svinjetine (ili ono barem kako pamtim svinjetinu s obzirom da je nisam jela 19 godina) koji mi je ostao u ustima još pola sata nakon konzumacije. Prepala sam se koliko Beyond ima okus po stvarnom mesu, to definitinvno nije za mene.”
Zaključak: Beyond pljeskavica neće prevariti istinske ljubitelje mesa, dok bi vegane mogla šokirati svojom “mesnatošću”. Savršen je izbor za osobe koje izbjegavaju jesti meso iz etičkih razloga.
Burger: Kosjenka
Kućica: Barcode Mitra
Sastojci: smeđa riža, grah, šampinjoni, bukovače, vrganji, crvena paprika, češnjak, orah, sjemenke suncokreta, umak od soje, “šumski” začini, luk, humus
Cijena: 49 kn
Barcode Mitra na Zagreb Burger Festivalu predstavlja se s četiri veganska burgera čija su imena nadahnuta likovima iz djela Ivane Brlić-Mažuranić. Polpeta Gita (150 grama) i Stribor (120 grama) napravljena je od graška, leće, boba, zobenih pahuljica, zelenog lisnatog povrća i mediteransih začina. Rutvica (150 grama) i Potjeh (120 grama) kombiniraju rižu, slanutak, ciklu, mrkvu, čili i papriku u prahu, dok Neva (150 grama) i Jagor (120 grama) sljubljuju grah, tikvicu, kukuruz, kurkumu te druge orijentalne začine.
Žiri Punkufera imao je priliku isprobati Kosjenku – jedini burger iz ponude Barcode Mitre koja se priprema na grilu, a koji je poslužen u veganskom pecivu koje spremaju po svojoj tajnoj recepturi.
Dojam mesojeda: Pljeskavica je mnogo mekanija od klasičnog mesnog burgera. Fino, zaokruženo i vrlo povrtno. Zdravi okus.
Dojam vegetarijanca: "Ovo je moja vrsta burgera. Sočna i mekana pljeskavica s jasnim okusom gljiva i graha. Pecivo ukusno, a svi prilozi savršeno sljubljeni. 10 od 10."
Zaključak: Kosjenka je savršen izbor za istinske ljubitelje hrane biljnog porijekla, koji ne trebaju pojesti soju da bi se osjećali zadovoljno.