Nemoguće je zamisliti ljetnu kuhinju bez dodatka hrskavih i sočnih paprika. Ta jednogodišnja povrtna kultura u Južnoj i Srednjoj Americi jede se već tisućama godina. Kolumbo ju je donio u Europu u 15. stoljeću te je postala nezaobilazan dio brojnih kuhinja, a došla je i do Hrvatske.

Na tržištu se nalazi mnoštvo sorti paprika od žute do zelene boje, a u nas se najčešće uzgajaju one krupnoplodne poput babure i roga te sitnoplodne poput feferona. Sitnoplodne papričice sadrže i visoke razine kapsaicina koji im daje ljutinu, pa bi se trebale konzumirati u umjerenim količinama.

Zašto su paprike dobre za zdravlje?

Paprika je iznimno zdrava namirnica koja sadrži čak 92 posto vode, a u 100 grama ima tek nešto manje od 30 kalorija. Sadrži i 6 grama ugljikohidrata, 1 gram proteina te nešto masti i dijetalnih vlakana.

Sadrži čak četiri puta više vitamina C od naranče, pa osnažuje imunitet i prevenira od sezonskih bolesti. Izvrstan je izvor vitamina A, koji je važan za zdravlje očiju, a ima i znatne količine nekih vitamina B-kompleksa.

Aktivne tvari u paprici smanjuju stres, ublažavaju nesanicu i poboljšavaju raspoloženje.

Svježe paprike su pravo vrelo zdravlja Svježe paprike su pravo vrelo zdravlja (Foto: Screenshot)

Kako odabrati pravu papriku?

Paprika je najzdravija kada se jede sirova u salatama i sendvičima, no može se pripremiti i na mnoge druge načine – izvrsna je za pirjanje, kuhanje i pečenje.
Kada kupujete paprike, odaberite čvrste plodove bez vidljivih oštećenja.

Okus ploda ovisi o kvaliteti tla, meteorološkim prilikama tijekom dozrijevanja povrća, ali i o tome koliko je dugo bila na stabljici. Unatoč tome mnogi vjeruju da njezina namjena ovisi o tome je li riječ o "muškoj" ili "ženskoj" paprici.

Uzmite u ruke crvenu, žutu ili zelenu papriku i pogledajte ih s donje strane. Što vidite? Takozvane muške paprike s donje strane imaju tri ispupčenja, što bi vam odmah trebalo ukazati na to da je ta vrsta paprike namijenjena za termičku obradu.

"Ženska" paprika ima pak četiri ispupčenja i trebala bi se jesti sirova. Ona ima slađi okus pa je slobodno dodajte salatama, sendvičima ili je narežite i samostalno jedite uz omiljeni umak i namaz.

Ajvar se radi od paprika Ajvar se radi od paprika (Foto: Getty Images)

Koje to sve recepte morate isprobati, pogledajte u nastavku ovog teksta.

Punjene paprike

Punjene paprike jedno su od onih jela koje se uglavnom kuhaju po metodi "malo ovog, malo onog" i svatko ima neki svoj recept, pa tako i mi. Evo što mi radimo kada spremamo punjene paprike.

Zapečene paprike

Isprobajte ovaj recept za ukusne lađice od prepolovljenih paprika koje se nadijevaju kuhanim slanutkom, sirom i mnoštvom različitih začina, a potom stavljaju zapeći u pećnici.

Domaći ajvar

Vesna Miletić podijelila je s nama recept za svoj glasoviti ajvar koji se može probati u restoranu Tač na zagrebačkom Vrhovcu. Ajvar je toliko fin da do Božića ne ostane niti žličica iako se napravi ogromna količina. Morate ga i vi isprobati.

Tjestenina s piletinom i paprikom Tjestenina s piletinom i paprikom (Foto: Shutterstock)

Stromboli

"Zamotanu" pizzu izmislili su američki Talijani, a ime joj dali po filmu Stromboli iz 1950-ih, odnosno po istoimenom vulkanu. To jelo jednostavno je napraviti, a sa sastojcima u nadjevu možete uvijek eksperimentirati. Mi vam donosimo vegetarijansku varijantu sa sirom, paprikama, špinatom i pestom. Evo i recepta.

Tjestenina s piletinom i paprikom

Piletina, paprika i tjestenina odličan su par. Potvrđuje to i ovaj brzinski recept za fino jelo koje se priprema u jednom loncu.

5 recepata za fina jela s mahunama koja će obožavati i oni koji nisu veliki ljubitelji povrća Mahune pirjane s lukom i rajčicama Mahune su ljetno povrće U mahune možete dodati i malo špeka +1 Gulaš s mahunama

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju