"Zamotana" pizza koju su izmislili američki Talijani ime je dobila po filmu Stromboli iz 1950-ih, odnosno po istoimenom vulkanu. Ovo jelo jednostavno je napraviti, a sa sastojcima u nadjevu možete uvijek eksperimentirati.

Mi vam donosimo vegetarijansku varijantu, punu mirisa i okusa. Možete koristiti bilo koji polutvrdi sir koji volite (goudu, edamer, ementaler), a za još malo okusa preporučujemo sir s orasima. Ako ga ne možete nabaviti, možete napraviti stromboli, recimo, s mozarellom i dodati po želji još šaku-dvije smrvljenih oraha, bit će lijepo iznenađenje u teksturi, a okus oraha sjajno paše uz paprike, pesto i špinat.

Efektnog izgleda, stromboli je brza i uvijek dobra ideja za nahraniti više ljudi na zabavama, a uz njega možete poslužiti i kakav umak – pikantnu šalšu ili vrhnje s češnjakom.

Ukupno vrijeme pripreme: 40 minuta.

Sastojci za stromboli s paprikama, pestom i špinatom:

  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus 1 čajna žličica
  • 2 velike paprike babure, nasjeckane
  • ½ velikog luka, narezanog na ploške
  • 450 g tijesta za pizzu, zagrijano na sobnu temperaturu
  • brašno za posipanje
  • 50 g pesta
  • 100 g mladog špinata, nasjeckanog
  • 75 g ukiseljene paprike, nasjeckane
  • 350 g nasjeckane mozzarele
  • 1 čajna žličica sjemenki sezama
  • 50 g oraha, smrvljenih (po želji)

 Priprema strombolija s paprikama, pestom i špinatom:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Namastite lim za pečenje uljem.
  2. Zagrijte 1 žlicu ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Prodinstajte luk, dodajte papriku i kuhajte, povremeno miješajući, oko 5 minuta. Maknite s vatre.
  3. Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini u pravokutnik, tako da duljina odgovara duljini lima za pečenje. Namažite tijesto pestom, ali ostavite nepremazane same rubove. Rasporedite papriku, špinat, ukiseljenu papriku, orahe i sir. Zamotajte tijesto u kobasicu. Stisnite i zatvorite oba kraja kako nadjev ne bi iscurio. Prebacite soromboli u lim za pečenje, s preklopom okrenutim prema dolje. Silikonskim kistom premažite stromboli maslinovim uljem i pospite sjemenkama sezama.
  4. Pecite 15 do 20 minuta, dok korica ne počne dobivati boju.
  5. Pustite da odstoji 5 minuta, a zatim narežite i poslužite.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju