Jestive gljive prepune su vitamina, minerala i prehrambenih vlakana te su vrijedan dodatak svake prehrane odrasle osobe. I dok neke vrste, poput šampinjona, trebaju tek nešto vlage i tmine da bismo ih uzgojili, postoje i one gljive koje su toliko rijetke i teške za uzgoj da dolaze s vrtoglavom cijenom.

Kordiceps, 200 tisuća kuna za kilogram

Yartsa gunbu ili kordiceps je ljekovita i jestiva vrsta gljive koja izgleda poput gusjenice. Raste na ličinkama insekata na visokim nadmorskim visinama na Tibetu, a toliko je rijetka da za kilogram treba izdvojiti i do 200 tisuća kuna. Vjeruje se da je kordiceps prirodni afrodizijak. Moderna medicina preporučuje kordiceps kao dodatak prehrani, ali zbog visoke cijene upotrebljava se njezin sintetski uzgojen oblik Cordyceps CS-4.

Vegetarijanski Stroganoff Hrana i piće Stroganoff bez grama junetine: Recept za finu tjesteninu s gljivama u kremastom umaku

Europski bijeli tartuf, 30 tisuća za kilogram

Tlo ispod hrastovih šuma u južnom dijelu Europe nalazišta su rijetkog, ali iznimno ukusnog bijelog tartufa, koji doseže cijenu i od 30 tisuća kuna za kilogram. Znaju ih pronaći samo najiskusniji tragači uz pomoć treniranih pasa i svinja. Čarobna aroma bijelog tartufa fantastičan je dodatak brojnim jelima – od običnog tosta s maslacem do kremaste tjestenine.

Bijeli tartuf Bijeli tartuf (Foto: Shutterstock)

Matsutake, 6500 kuna za kilogram

Matsutake se smatra najskupljom gljivom Japana, čija cijena doseže oko 6500 kuna za kilogram. Ova gljiva raste podno borovih stabala – točnije američkog crvenog bora. Karakterizira je bogat okus sa začinjenim, voćnim notama, zbog čega se često koristi u kuhinji Zemlje Izlazećeg Sunca. No, broj ovih gljiva dramatično se smanjio posljednjih godina zbog parazita borova nematoda, koji negativno utječe i na matsutake. Ne čudi, stoga, što su porasle i njegove cijene na tržištu.

Crni tartuf, 5 tisuća kuna za kilogram

Crni tartuf još je jedno šumsko blago u nizu, koje ima nešto suptilniji okus od bijelog tartufa. Cijena mu varira ovisno o sezoni. Kilogram se može kupiti i za više od 5000 kuna, zbog čega se smatra jednom od najskupljih gljiva na svijetu. Ovi aromatični tamni grumenčići sjajno će se uklopiti u brojna jela, a posebno dobro će se sljubiti s rižotom.

Pravi smrčak, tisuću kuna za kilogram

Pravi smrčak je jestiva gljiva koju karakterizira žućkast jajolik klobuk s nepravilnim udubinama i bjelkast stručak. Raste na travnjacima, uz rijeke i druga vlažna područja te na šumskim čistinama. Može doseći cijenu i do 1000 kuna za kilogram.

Guliti, četkati ili prati? Mit o pripremi gljiva koji može naštetiti zdravlju Ručak Gljive Rižoto +2 Gljive - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju