Ljeto bez punjenih paprika, lubenice, sataraša i đuveča teško je zamisliti! A đuveč, omiljeno jelo iz djetinjstva mnogih, najslasniji je upravo kad su rajčice najrumenije, a paprike pune slasti.
Iako se rado priprema cijele godine od povrća iz supermarketa, ono domaće i sezonsko daje najbolji okus ovom jelu. Pirjano ljetno povrće neki ne mogu zamisliti bez pohanog mesa, drugi pak bez riže – a neke kuharice ga pripremaju uz dodatak piletine.
Tradicionalni recept ne može proći bez rajčice, paprike i luka, a umjesto na štednjaku, nerijetko se sporo pripremao u pećnici.
Đuveč - sastojci:
- 2 komada pilećih prsa
- 200 g riže
- 2 glavice luka
- 1 mrkva
- 1 češanj češnjaka
- 3 rajčice
- 2 paprike babure
- 1 tikvica
- 1 žličica mljevene paprike
- 1 lovorov list
- sol, papar
- ulje
Đuveč - priprema:
- Luk, mrkvu, tikvicu, češnjak, papriku i tikvicu očistite i narežite na manje komade. Rajčicu kratko prokuhajte u vrućoj vodi pa joj ogulite kožicu i narežite na manje komade. Sok sačuvajte. Rižu stavite kuhati.
- Piletinu narežite na kockice i ispržite pa u isti lonac dodajte sjeckani luk. Kad postane staklast dodajte češnjak i pržite desetak sekundi pa dodajte narezanu mrkvu. Kratko pržite, miješajući da češnjak ne zagori pa dodajte preostalo povrće i sokove koje je ispustila rajčica, kao i lovorov list.
- Kuhajte podlijevajući vodom dok povrće ne omekša. Kad je đuveč kuhan, izvadite lovorov list i pomiješajte ga s kuhanom rižom.
Prefino! 7 jednostavnih jela za svaki dan ovog tjedna u kojima ćete istinski uživati