• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #recept

Sve što treba za savršeni ručak: Meso, prženi krumpirići i nježno svilenkasti umak

Baš kao i kod pripreme carbonare, tanka je linija između savršenstva i razdvojenih, zgrušanih jaja. Kako bi se izbjegli problemi koji se javljaju pri kuhanju na štednjaku, omiljeni francuski umak možete napraviti uz malu pomoć blendera...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 12.10.2025 07:46 komentari
viber Created with Sketch.
Béarnaise s mesom i krumpirićima
Béarnaise s mesom i krumpirićima (Foto:Midjourney)

Klasična francuska jela, pogotovo ona koja se ne srame maslaca ili masti lako je voljeti, a jedan od takvih miljenika je i umak béarnaise. Pripremljen od jaja, vina, octa i maslaca, svilenkasti, kremasti umak s daškom estragona je savršen primjer bogate francuske tradicije.

U trendu Okruglice u umaku od senfa Puretina na tanjuru Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira Chongqing - 1 Uzbudljivo! Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata Gulaš od mesa i krumpira sjajna je ideja za hladnije vrijeme Tjedni jelovnik 7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca

Béarnaise je sličan holandezu po tehnici i osnovnim sastojcima (žumanjci i maslac), ali dok je holandez obično osvježen sokom limuna, béarnaise svoju prepoznatljivu aromu duguje redukciji octa – kiselkastoj i mirisnoj i punoj dubine.

Oba umaka traže pažnju i strpljenje, ali recept koji ćete pronaći u nastavku nudi lakši način da se postigne savršena, baršunasta tekstura. Tradicionalno, ovaj glatki umak priprema se na pari, u posudi iznad vrele vode – ili, za hrabre, izravno na vatri.

Baš kao i kod pripreme carbonare, tanka je linija između savršenstva i razdvojenih, zgrušanih jaja. Kako bi se izbjegli problemi koji se javljaju pri kuhanju na štednjaku, ovaj se recept oslanja na blender - ujednačen vrtlog održava žumanjke u pokretu dok se polako ulijeva vrući otopljeni maslac. Tako se jaja nježno termički obrade, bez potrebe za stalnim miješanjem. Za kompletni užitak umak poslužite sa sočnim mesom i krumpirićima.

Umak béarnaise s mesom i krumpirićima - sastojci:

Umak:

  • 3 velika žumanjka, sobne temperature
  • 4 grančice svježeg estragona
  • 60 ml suhog bijelog vina
  • 60 ml bijelog vinskog octa
  • ½ srednje velike ljutike, sitno nasjeckane
  • ½ žličice zrna crnog papra, lagano zgnječenih
  • 140 g maslaca, narezanog
  • ½ žličice krupne soli

Ostalo:

  • 400 g krumpira za prženje
  • 4 juneća odreska od buta (po 250 g)
  • 25 g maslaca
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 2 šake miješane salate
  • ulje za prženje
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Umak béarnaise s mesom i krumpirićima - priprema:

  1. Otrgnite listiće s 2 grančice svježeg estragona i sitno ih nasjeckajte (trebalo bi ih biti za 1 žlicu). Stavite ih u srednju zdjelu i maknite na stranu.
  2. U mali lonac dodajte stabljike i preostale dvije grančice estragona, vino, ocat, nasjeckanu ljutiku i zgnječena zrna papra. Zakuhajte na srednje jakoj vatri i kuhajte dok se tekućina ne reducira gotovo do kraja, da ostane samo tanak sloj na dnu lonca (oko 4–5 minuta). Procijedite kroz fino sito u posudu otpornu na toplinu i pritisnite krute dijelove kako bi se izvuklo što više tekućine (1–2 žlice). Pustite da se ohladi oko 5 minuta – treba biti toplo, ne vruće.
  3. Zagrijte maslac na srednjoj vatri dok se ne otopi i zapjeni, ali ne posmeđi (2–3 minute) pa ulijte u mali vrč.
  4. U blender stavite redukciju (ne više od 2 žlice), 3 žumanjka sobne temperature i ½ žličice soli. Miksajte na niskoj brzini dok se ne sjedini i postane pjenasto (10–20 sekundi). Dok blender radi na niskoj brzini, polako ulijte 1 žlicu vrućeg maslaca i miksajte dok se ne poveže. Ponovite s još 1 žlicom maslaca. Zatim povećajte brzinu na srednju i u tankom mlazu ulijevaj preostali maslac, miksajući dok smjesa ne postane svijetložuta, gusta poput umaka i potpuno glatka.
  5. Izlijte umak u zdjelu s nasjeckanim estragonom i promiješajte. Umak bi trebao kliziti s žlice u sporom, glatkom mlazu. Ako je pregust, dodajte po 1 žlicu hladne ili mlake vode dok ne postignete željenu gustoću. Pokrijte i držite na toplom do 1 sat. Ako se zgusne, razrijedite s malo vode.
  6. Zagrijte biljno ulje u fritezi na 160°C ili u tavi. Krumpir ogulite i narežite.
  7. Stavite krumpiriće u fritezu, u manjim količinama, i pržite 2–3 minute – trebaju biti mekani, ali ne smeđi. Ocijedite ih na papiru i pojačajte temperaturu ulja na 190°C.
  8. Odreske posolite i popaprite. Zagrijte tavu dok ne postane vrlo vruća, dodajte maslac, maslinovo ulje i meso. Pecite s jedne strane 2 minute (bez pomicanja), dok ne porumene. Okrenite i pecite još 2 minute. Maknite tavu s vatre i pustite odreske da odmore.
  9. Vratite krumpiriće u fritezu i pržite još 2–3 minute, dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.
  10. Odreske narežite na debele ploške, rasporedite na tanjure i prelijte béarnaise umakom. Dodajte porciju krumpirića i malo miješane salate sa strane.

7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca Gulaš od mesa i krumpira sjajna je ideja za hladnije vrijeme Gusta juha od bundeva Kaiserschmarrn ili carski drobljenac +2 Varivo od kupusa i leće

  • #recept
  • #Recepti
  • #francuska kuhinja
  • #bernaise
  • #umak
  • #odresci
  • #prženi krumpirići
  • #Béarnaise
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Piletina na lovački recept francuski chasseur
Tako slasno
Ovako Francuzi rade piletinu na lovački: Brzi recept za fino jelo na žlicu idealno za jesenske dane
Grebengradska Medna Hiža: Imanje koje vas poziva da predahnete i uživate svim osjetilima
Kod Novog Marofa
Grebengradska Medna Hiža: Imanje koje vas poziva da predahnete i uživate svim osjetilima
Quattro Giornate di Napoli: Herojski dani koji su promijenili povijest
O prkosu i hrabrosti
Kako su obični ljudi bez vojske oslobodili Napulj od nacista: Herojski dani koji su promijenili povijest
Mousse od kestena i čokolade: 10 minuta do savršenstva - na žlicu
Raskošan desert
Mousse od kestena i čokolade: 10 minuta do savršenstva - na žlicu
Sve što treba za savršeni ručak: Meso, prženi krumpirići i nježno svilenkasti umak
Omiljeni recept
Sve što treba za savršeni ručak: Meso, prženi krumpirići i nježno svilenkasti umak
Kamen po kamen: Suradnja s kršom kao dio identiteta
Gromače
Kamen po kamen: Suradnja s kršom koja je premrežila pola Hrvatske, a koju danas čuva UNESCO
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Uzbudljivo!
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Puretina na tanjuru
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Novi kviz općeg znanja: Za one kojima ništa ne može proći ispod radara
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one kojima ništa ne može proći ispod radara
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Talijani ih obožavaju: Recept za neodoljive teleće rolice u finom umaku
Putujemo okusima
Talijani ih obožavaju: Recept za neodoljive teleće rolice u finom umaku
Jesen u susjedstvu: što se događa preko granica
Kakva je trava kod susjeda?
Jesen u susjedstvu: Događaji na koje bi se isplatilo skočiti preko granice

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Japan: Medvjed usmrtio muškarca koji je brao gljive
Novi napad
Horor u šumi: Berač gljiva pronađen mrtav s otkinutom glavom
Ukrajina raspisala tjeralicu za sinom poznatog hrvatskog poduzetnika i trgovca oružjem: Otkriveno što se dogodilo
Istraga sigurnosne službe
Ukrajina raspisala tjeralicu za sinom poznatog hrvatskog poduzetnika i trgovca oružjem: Otkriveno što se dogodilo
Država će sufinancirati ugradnju dizala i obnovu pročelja na zgradama
pripremite se
Stepenice postaju prošlost: Za sve one koji žive u zgradama bez dizala, stižu dobre vijesti
show
Kako izgleda nova supruga Ivana Zaka?
predivna plavuša!
Kako izgleda novopečena supruga Ivana Zaka? Osvanuo je njen video prije svadbe
Lejdi Perković prošetala subotnjom špicom u minici
zgodnica!
Za Thompsonovom nećakinjom u minici okretali su se svi na zagrebačkoj špici!
Promijenjena je lokacija okupljanja za Halida Bešlića u Zagrebu
dolazite li?
Važna informacija: Promijenjena je lokacija okupljanja za Halida Bešlića u Zagrebu
zdravlje
Osobe koje koriste kanabis imaju čak četiri puta veći rizik od razvoja ove bolesti!
Alarmantni podaci iz Beča
Osobe koje koriste kanabis imaju čak četiri puta veći rizik od razvoja ove bolesti!
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Sve je više slučajeva
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
5 najzdravijih narezaka za sendviče i slično
Često se nalaze na našim stolovima
5 najzdravijih narezaka za sendviče i slično
zabava
Zvono ispred zgrade u Münchenu postalo pravi hit na Balkanu! Pogledajte zašto
Urnebesno
Zvono ispred zgrade u Münchenu postalo pravi hit na Balkanu! Pogledajte zašto
Stara fotografija iz Osijeka nasmijala društven mreže, a za sve je kriv detalj u pozadini
Urnebesno
Stara fotografija iz Osijeka nasmijala društvene mreže, a za sve je kriv detalj u pozadini
"Znaš što bih ti radio?": Odgovorila na tipičnu balkansku poruku i nasmijala regiju
LOL
"Znaš što bih ti radio?": Odgovorila na tipičnu balkansku poruku i nasmijala regiju
tech
Japanski znanstvenici otkrili novo stanje vode u kojem se ona ponaša posve neobično
Tako obična, no tako misteriozna
Japanski znanstvenici otkrili novo stanje vode u kojem se ona ponaša posve neobično
Europski inženjeri stvaraju oružje budućnosti – raketu koja jednim udarom može zaustaviti roj ruskih dronova
Već se koristi u Ukrajini
Europski inženjeri stvaraju oružje budućnosti – raketu koja jednim udarom može zaustaviti roj ruskih dronova
Ne nasjedajte mitovima: Što prestanak podrške za Windows 10 znači za vaše računalo?
5 stvari koje trebate znati
Ne nasjedajte mitovima: Što prestanak podrške za Windows 10 znači za vaše računalo?
sport
Srbiju tresu skandali: Stojković dao otkaz u 83. minuti utakmice protiv albanije!?
znao je i prije
Pogledajte kako je izbornik Srbije dao otkaz u 83. minuti utakmice protiv Albanije
Hladan tuš za Srbiju! Albanac zabio u nadoknadi, proslavom razbjesnio cijeli stadion!
Totalni kaos
VIDEO Hladan tuš za Srbiju! Albanac zabio u nadoknadi, proslavom razbjesnio cijeli stadion!
Albanija srušila Srbiju u Leskovcu, Orlovi sve dalje od Svjetskog prvenstva
Teško će u Ameriku
Albanija srušila Srbiju u Leskovcu, Orlovi sve dalje od Svjetskog prvenstva
tv
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Bomba Cirkus
NASMIJALI SU NAS!
Jedan krivi pokret i sve izlazi na vidjelo! Ovo je čisti humor!
Supertalent: U trećoj audicijskoj epizodi Supertalenta pao je Majin zlatni gumb!
KAKVA EPIZODA!
U trećoj audicijskoj epizodi Supertalenta pao je Majin zlatni gumb!
Supertalent: Maja ih je nagradila najboljim mogućim ishodom - zlatnim gumbom! Evo kakvi su njihovi dojmovi!
ČESTITAMO!
Maja ih je nagradila najboljim mogućim ishodom - zlatnim gumbom! Evo kakvi su njihovi dojmovi!
putovanja
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Puretina na tanjuru
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Jesen u susjedstvu: što se događa preko granica
Kakva je trava kod susjeda?
Jesen u susjedstvu: Događaji na koje bi se isplatilo skočiti preko granice
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Uzbudljivo!
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Znate li tko najviše profitira od uspomena koje dijelimo na društvenim mrežama?
Komentar Domagoja Bebića
Znate li tko najviše profitira od uspomena koje dijelimo na društvenim mrežama?
Potez Europske unije izazvao paniku u autoindustriji: Dionice im naglo pale, najviše stradao njemački gigant
Tržište u crvenom
Potez Europske unije izazvao paniku u autoindustriji: Dionice im naglo pale, najviše stradao njemački gigant
lifestyle
Ulična moda Zagreb u tenisicama s povišenom petom Isabel Marant
I BOJA JE DIVNA
Tenisice sa zagrebačke špice koje mogu zamijeniti štikle, a uz fini kaput izgledaju zakon
Zašto je važno podesiti broj okretaja centrifuge na perilici rublja
ITEKAKO IMA VEZE
Ima veze s centrifugom: Važna sitnica koju možda zaboravite napraviti kad perete rublje
Jelena Rozga u maksi haljina Keta Gutmane na koncertu u Osijeku
I UZORAK JE BOMBA!
Jelena Rozga: Trik haljina koja tako dobro oblikuje struk i stvara wow figuru pješčanog sata
sve
Srbiju tresu skandali: Stojković dao otkaz u 83. minuti utakmice protiv albanije!?
znao je i prije
Pogledajte kako je izbornik Srbije dao otkaz u 83. minuti utakmice protiv Albanije
Kako izgleda nova supruga Ivana Zaka?
predivna plavuša!
Kako izgleda novopečena supruga Ivana Zaka? Osvanuo je njen video prije svadbe
Lejdi Perković prošetala subotnjom špicom u minici
zgodnica!
Za Thompsonovom nećakinjom u minici okretali su se svi na zagrebačkoj špici!
Piletina na lovački
Tako slasno

Ovako Francuzi rade piletinu na lovački: Brzi recept za fino jelo na žlicu idealno za jesenske dane

U originalnom receptu cijelo se pile reže na manje komade i kuha u loncu s povrćem, gljivama, začinskim biljem i bijelim vinom. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close