• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #recept

Sve što treba za savršeni ručak: Meso, prženi krumpirići i nježno svilenkasti umak

Baš kao i kod pripreme carbonare, tanka je linija između savršenstva i razdvojenih, zgrušanih jaja. Kako bi se izbjegli problemi koji se javljaju pri kuhanju na štednjaku, omiljeni francuski umak možete napraviti uz malu pomoć blendera...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 12.10.2025 07:46 komentari
viber Created with Sketch.
Béarnaise s mesom i krumpirićima
Béarnaise s mesom i krumpirićima (Foto:Midjourney)

Klasična francuska jela, pogotovo ona koja se ne srame maslaca ili masti lako je voljeti, a jedan od takvih miljenika je i umak béarnaise. Pripremljen od jaja, vina, octa i maslaca, svilenkasti, kremasti umak s daškom estragona je savršen primjer bogate francuske tradicije.

U trendu Lampion - 9 Nostalgija u tanjuru Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane Planinska kuća na Velebitu s pogledom na more, na ruti Via Dinarica, Airbnb - 2 Ovo se zove odmor! Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more Tulsi - 5 Lijek iz vrta Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi

Béarnaise je sličan holandezu po tehnici i osnovnim sastojcima (žumanjci i maslac), ali dok je holandez obično osvježen sokom limuna, béarnaise svoju prepoznatljivu aromu duguje redukciji octa – kiselkastoj i mirisnoj i punoj dubine.

Oba umaka traže pažnju i strpljenje, ali recept koji ćete pronaći u nastavku nudi lakši način da se postigne savršena, baršunasta tekstura. Tradicionalno, ovaj glatki umak priprema se na pari, u posudi iznad vrele vode – ili, za hrabre, izravno na vatri.

Baš kao i kod pripreme carbonare, tanka je linija između savršenstva i razdvojenih, zgrušanih jaja. Kako bi se izbjegli problemi koji se javljaju pri kuhanju na štednjaku, ovaj se recept oslanja na blender - ujednačen vrtlog održava žumanjke u pokretu dok se polako ulijeva vrući otopljeni maslac. Tako se jaja nježno termički obrade, bez potrebe za stalnim miješanjem. Za kompletni užitak umak poslužite sa sočnim mesom i krumpirićima.

Umak béarnaise s mesom i krumpirićima - sastojci:

Umak:

  • 3 velika žumanjka, sobne temperature
  • 4 grančice svježeg estragona
  • 60 ml suhog bijelog vina
  • 60 ml bijelog vinskog octa
  • ½ srednje velike ljutike, sitno nasjeckane
  • ½ žličice zrna crnog papra, lagano zgnječenih
  • 140 g maslaca, narezanog
  • ½ žličice krupne soli

Ostalo:

  • 400 g krumpira za prženje
  • 4 juneća odreska od buta (po 250 g)
  • 25 g maslaca
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 2 šake miješane salate
  • ulje za prženje
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Umak béarnaise s mesom i krumpirićima - priprema:

  1. Otrgnite listiće s 2 grančice svježeg estragona i sitno ih nasjeckajte (trebalo bi ih biti za 1 žlicu). Stavite ih u srednju zdjelu i maknite na stranu.
  2. U mali lonac dodajte stabljike i preostale dvije grančice estragona, vino, ocat, nasjeckanu ljutiku i zgnječena zrna papra. Zakuhajte na srednje jakoj vatri i kuhajte dok se tekućina ne reducira gotovo do kraja, da ostane samo tanak sloj na dnu lonca (oko 4–5 minuta). Procijedite kroz fino sito u posudu otpornu na toplinu i pritisnite krute dijelove kako bi se izvuklo što više tekućine (1–2 žlice). Pustite da se ohladi oko 5 minuta – treba biti toplo, ne vruće.
  3. Zagrijte maslac na srednjoj vatri dok se ne otopi i zapjeni, ali ne posmeđi (2–3 minute) pa ulijte u mali vrč.
  4. U blender stavite redukciju (ne više od 2 žlice), 3 žumanjka sobne temperature i ½ žličice soli. Miksajte na niskoj brzini dok se ne sjedini i postane pjenasto (10–20 sekundi). Dok blender radi na niskoj brzini, polako ulijte 1 žlicu vrućeg maslaca i miksajte dok se ne poveže. Ponovite s još 1 žlicom maslaca. Zatim povećajte brzinu na srednju i u tankom mlazu ulijevaj preostali maslac, miksajući dok smjesa ne postane svijetložuta, gusta poput umaka i potpuno glatka.
  5. Izlijte umak u zdjelu s nasjeckanim estragonom i promiješajte. Umak bi trebao kliziti s žlice u sporom, glatkom mlazu. Ako je pregust, dodajte po 1 žlicu hladne ili mlake vode dok ne postignete željenu gustoću. Pokrijte i držite na toplom do 1 sat. Ako se zgusne, razrijedite s malo vode.
  6. Zagrijte biljno ulje u fritezi na 160°C ili u tavi. Krumpir ogulite i narežite.
  7. Stavite krumpiriće u fritezu, u manjim količinama, i pržite 2–3 minute – trebaju biti mekani, ali ne smeđi. Ocijedite ih na papiru i pojačajte temperaturu ulja na 190°C.
  8. Odreske posolite i popaprite. Zagrijte tavu dok ne postane vrlo vruća, dodajte maslac, maslinovo ulje i meso. Pecite s jedne strane 2 minute (bez pomicanja), dok ne porumene. Okrenite i pecite još 2 minute. Maknite tavu s vatre i pustite odreske da odmore.
  9. Vratite krumpiriće u fritezu i pržite još 2–3 minute, dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.
  10. Odreske narežite na debele ploške, rasporedite na tanjure i prelijte béarnaise umakom. Dodajte porciju krumpirića i malo miješane salate sa strane.

7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca Gulaš od mesa i krumpira sjajna je ideja za hladnije vrijeme Gusta juha od bundeva Kaiserschmarrn ili carski drobljenac +2 Varivo od kupusa i leće

  • #recept
  • #Recepti
  • #francuska kuhinja
  • #bernaise
  • #umak
  • #odresci
  • #prženi krumpirići
  • #Béarnaise
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
5 prefinih deserata s kavom koje treba probati: Od raskošne torte do čokoladnih keksa
Najbolji recepti
5 prefinih deserata s kavom koje treba probati: Od raskošne torte do čokoladnih keksa
Kad ga probate - nema natrag : Recept za bang bang umak koji spaja najbolje od Istoka i Zapada
Gotov za tren
Kad ga probate - nema natrag : Recept za bang bang umak koji spaja najbolje od Istoka i Zapada
Vinska premijera koja se čekala s nestrpljenjem: Perjanica vinarije Benvenuti je konačno vani i može se kušati po prijateljskim cijenama
Santa elisabetta
Vinska premijera koja se čekala s nestrpljenjem: Perjanica vinarije Benvenuti je konačno vani i može se kušati po prijateljskim cijenama
Novi kviz općeg znanja: Za razgibavanje vijuga i dobru zabavu
15 pitanja za zabavu
Prihvaćate li izazov? Novi kviz općeg znanja koji neće baš svi riješiti 100 posto
Dan dan rezanci recept s mljevnom piletinom
Dan dan
Bolje nego iz dostave: Recept za kineske rezance koji će biti gotovi u pola sata
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Čokoladni kolač recept
Savršenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Kaos na hitnoj: Pristižu stotine pacijenata, vozila hitne stoje u kolonama
Gužvetina
VIDEO Kaos pred najvećom zagrebačkom bolnicom: Pristižu stotine pacijenata, vozila hitne stoje u kolonama
Ove predmete nikad ne smijete imati u automobilu
Vozači, oprez!
ADAC objavio što nikad ne smijete imati u automobilu: Policija vas može kazniti i s 10.000 eura
Šokantno otkriće: Hitlerov DNK otkriva mračne tajne koje je skrivao cijeli život
Novi detalji
Šokantno otkriće: Hitlerov DNK otkriva mračne tajne koje je skrivao cijeli život
show
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Lauru Gnjatović iznenadilo pitanje o njoj na kvizu
''I onda - bam!''
Našu misicu iznenadila neočekivana situacija: ''O, Bože, jesam li ja upravo ušla u povijest?''
Zavirite u luksuzni stan Sonje Kovač
pogledajte video!
Zavirite u luksuzni stan Sonje Kovač: Ima 130 kvadrata, a otvoreno je progovorila i o financijama!
zdravlje
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
E-cigarete nisu bezopasne: Ovo se događa s vašim srcem dok “vejpate”!
Šokantni učinci
E-cigarete nisu bezopasne: Ovo se događa s vašim srcem dok “vejpate”!
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Skrivao se satima, a onda spektakularno pao, i to u ruke SWAT-a
Neslavni pad
Skrivao se satima, a onda spektakularno pao, i to u ruke SWAT-a
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Korisnici WhatsAppa bit će oduševljeni: Evo što će koristiti umjesto telefonskih brojeva
Opcija u razvoju
Korisnici WhatsAppa bit će oduševljeni: Evo što će koristiti umjesto telefonskih brojeva
sport
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Sve je poznato
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
razljutio španjolce
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
Igor Tudor pred novim poslom: Odlazak onamo sve bi iznenadio
nisu saudijci
Igor Tudor pred novim poslom: Odlazak onamo sve bi iznenadio
tv
Kumovi: Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
KUMOVI
Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
Kumovi: Tko je ona i što radi u njihovoj kući?
KUMOVI
Kumovi: Tko je ona i što radi u njihovoj kući?
Kumovi: Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
KUMOVI
Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
putovanja
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
novac
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Objavljena lista 100 najboljih gradova za život
Europa dominira
Objavljena lista 100 najboljih gradova za život
lifestyle
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
Kultne frizure 80-ih i 90-ih
Bile su hit
Nisu za zaborav: Odaberite najljepšu frizuru iz 80-ih i 90-ih
sve
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
Piletina Mornay
Mornay

Bolji od bešamela? Slavni umak uz koji lako možete složiti slasna jela i kad nemate puno sastojaka pri ruci

Francuski umak od sira idealan je sastojak za fine i brzo gotove složence od piletine ili tune, povrća i tjestenine... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close