Deset najboljih barista u regiji okupilo se na finalnom natjecanju u pripremi kave na najdugovječnijem barističkom natjecanju – Franck Barista Contest.

Svaki od kandidata imao je 15 minuta u kojima je pripremao dvije šalice espressa i cappuccina s tehnikom latte art te dva napitka s vlastitim potpisom, gdje se posebno evaluirala kreativnost, a sve to pod budnim okom tehničkih i osjetilnih sudaca, koji nisu imali lak zadatak. Nakon što su svi kandidati predstavili svoje umijeće, suci su se složili – ovo je natjecanje s vrhunskim kandidatima, u kojem su zaista presudile nijanse. Čak su bili i neodlučni tko će osvojiti treće mjesto, pa je dvoje kandidata moralo ponoviti tehniku latte art kako bi suci mogli donijeti pravednu odluku o trećeplasiranom.

Latte art tehnika Latte art tehnika (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Zoran Trkulja, trener barista u Francku, na ovom je natjecanju proslavio i svoje 30. jubilarno suđenje i siguran je kako se ljestvica izvrsnosti podigla. Gotovo svi natjecatelji dobili su najveći broj bodova u tehničkom dijelu natjecanja. Ocjenjuju se detalji u pripremi kave koji su jako važni za higijenu. Paze na čišćenje filter-košarice, čistoću ukupne stanice i ukupan dojam u pripremi.

„U tehničkom aspektu natjecanja gotovo svi su imali maksimalan broj bodova. Sada vidim pomak i nadam se da će se sada to sve preslikati na ugostiteljske objekte, u kojima se odvija zadnji, ali jako važan korak u pripremi kave.“

Lejla Krasnić iz Sarajeva osvojila je treće mjesto na najdugovječnijem barističkom natjecanju – Franck Barista Contest Lejla Krasnić iz Sarajeva osvojila je treće mjesto na najdugovječnijem barističkom natjecanju – Franck Barista Contest (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Priprema kave u ugostiteljskim objektima i posluživanje jako su važan korak u stvaranju dojma o određenoj vrsti kave. Kako bi kava od ploda postala najmirisniji napitak, najčešće prođe više od šest mjeseci. Zadatak trenera barista je bariste naučiti da od sirovine izvuku maksimum i u pripremi.

„Možemo imati najbolju opremu i najbolju kavu, ali ako taj zadnji korak, koji traje oko 30 sekundi, nije dobro izveden, sve pada u vodu. Izazov u mom poslu je da, nakon što se netko trudi gotovo godinu dana, barist pripremi i posluži odličnu kavu“, kaže Trkulja.

Da se ljestvica izvrsnosti u pripremi kave podigla, slaže se i osjetilna sutkinja Vesna Mihatov, direktorica istraživanja, razvoja i kontrole kvalitete u Francku.

„Imam veliko poštovanje prema kandidatima zbog toga što su se toliko trudili da u svega 15 minuta pokažu što znaju. Ovo je natjecanje u kojem i jedna greška u koracima čini razliku. Kod pripreme espressa ocjenjivali smo volumen šalice, okus, balans i kako je kava bila poslužena. I druga kategorija je bila latte art, gdje se gledala kompleksnost izgleda samog latte arta, gledali smo kremu i teksturu.“

Franck Barista Contest - 11 Franck Barista Contest - 11 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Vesna Mihatov jedna je od onih osoba koja ima zbilja poseban posao, kojim se u Hrvatskoj bavi malen broj ljudi. Zajedno sa svojim timom posebnom metodologijom ocjenjuju kavu prije nego što dođe na tržište.

„Za ocjenjivanje kave morate imati osnovnu mogućnost raspoznavanja okusa, a sve ostalo su treninzi. To su na stotine i stotine šalica kava koje moram kušati i zapamtiti kako bih mogla u memoriji stvoriti taj jedan mozaik okusa“, objašnjava Mihatov.

Biti vrhunski barist ne znači biti samo tehnički točan, već je to djelatnost u kojoj do izražaja dođu oni koji istinski vole kavu i svoj posao. Kako pripremiti mlinac, čuvati temperaturu šalice na idealnoj temperaturi, stvoriti idealan pritisak – sve te vještine mora imati vrhunski barist, ali ono što čini razliku je emocija koju barist ima prema kavi.

Prvu nagradu na uzbudljivom barističkom natjecanju, s jakom konkurencijom, osvojio je Tomislav Stančić iz Šibenika. Suce je osvojio zanimljivim nastupom i prezentacijom kava, a posebnost u pripremi napitaka s kavom pokazao je i u pripremi svojeg signature drinka.

Tomislav Stančić iz Šibenika osvojio je prvo mjesto na najdugovječnijem barističkom natjecanju – Franck Barista Contest Tomislav Stančić iz Šibenika osvojio je prvo mjesto na najdugovječnijem barističkom natjecanju – Franck Barista Contest (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

„Pripremao sam koktel sa šibenskom travaricom, domaćim likerom od limuna i ružmarina koji rastu na šibenskoj tvrđavi Barone, sherry sodom i, naravno, kavom. Koktel je bio satiričan jer je Šibenik sada otvorio posljednju revitaliziranu tvrđavu, na kojoj se nalazi repetitor koji je tu još od davne 1975. godine. Mi smo Šibenčani malo na svoju ruku, pa ako nešto ne možemo promijeniti, volimo se s time šaliti, tako da je moj koktel u bojama bio posveta tom repetitoru.“

Osim iskustva i novih poznanstava, pobjednik je kući ponio i atraktivnu glavnu nagradu – kultni profesionalni espresso aparat La Marzocco Linea mini Black&Wood edition, jedan od najcjenjenijih espresso aparata na svijetu, u vrijednosti od 36.000 kn. Drugoplasirana Tjaša Rogelj iz Ljubljane osvojila je 6000 kuna na potrošačkoj kartici, a trećeplasirana Lejla Krasnić iz Sarajeva 3000 kuna.

Espresso aparat La Marzocco Linea mini Black&Wood edition Espresso aparat La Marzocco Linea mini Black&Wood edition (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Osim satirom koju je pobjednik unio u nastup i prezentaciju svojih vještina, suce je osvojio i jednostavnim pristupom u pripremi sve traženijih napitaka od kave.

„Kokteli s kavom posljednjih su godina vrlo tražen napitak. U njihovoj recepturi izbjegavaju se umjetni zaslađivači, sirupi i šećeri i dodaju se prirodni sastojci. Englezi su to prvi uveli kao energetsko piće s malo kalorija, bez kemikalija, i tako stvaramo pravu energetsku bombu“, objašnjava Zoran Trkulja, Franckov profesionalni barist i tehnički sudac, trener s brojnim strukovnim nagradama te jedan od osnivača i stalnih sudaca natjecanja Sarajevo Latte Art Challenge.

„Na pitanje koje kvalitete treba imati barist odgovor je uvijek ljubav, ljubav, ljubav. Uz to, puno volje i odricanja. Možda zvuči kao klišej, ali to zaista je tako. Za vježbanje treba kupiti kavu, treba kupiti mlijeko, treba vam prostor za vježbanje, a nema smisla ulagati u sve to ako ne radite to s puno ljubavi. Onda zanemarujete ovaj faktor financija i idete sa srcem u to“, zaključio je ovogodišnji pobjednik Tomislav Stančić.

Na pitanje zašto se kava toliko utkala u naše društvo i zašto bez nje ne možemo teško je precizno odgovoriti. Kava je i ritual i vještina i razlog za druženje. Sve to što kavu čini kavom dobro znaju i u Francku, koji osim preciznom proizvodnjom i ispitivanjem proizvoda i ovakvim natjecanjima podižu kvalitetu kave na višu razinu. Ovim natjecanjem cilj je raširiti svijest o pravilnoj pripremi kave i educirati što veći broj barista kako bi pred kupca stigao vrhunski proizvod, a time i ritual uživanja u kavi podići na višu razinu.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Franck po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju