Istraživanja su pokazala da pčele žive na Zemlji već više od 30 milijuna godina. One su najvažniji oprašivači biljaka na Zemlji, zaslužne su za oprašivanje čak 75 posto biljaka koje upotrebljavamo u svojoj prehrani. Svaki treći zalogaj koji konzumiramo u prehrani ovisan je o pčeli i one su jedini kukac na svijetu koji proizvodi hranu koju jedu i ljudi.

Svjetski dan pčela slavimo 20. svibnja, pa vam donosimo pet savjeta uz koje do tada možete napraviti nešto za njih.

1. Izradite ''hotel'' za pčele

Ima mnogo vrsta pčela i neke od njih gnijezde se u šupljem drveću, lišću ili češerima. Odlučite li se napraviti pčelinji hotel, poslužite se prirodnim materijalima koji nisu ničime tretirani. Dovoljno je da zavežete busen trstike i objesite ga o obližnje drvo i ubrzo će se u njemu nastaniti solitarne pčele, koje žive same, a one su jednako važne za oprašivanje kao i pčele koje žive u zajednicama.

2. Posadite medonosno cvijeće

Bilo da živite u gradu ili na selu, okruženi ste pčelama. Kako biste im pomogli, dovoljno je da na prozorsku dasku posadite koji cvijet ili im uz hotel otvorite i bistro s medonosnim cvijećem, u kojem će pčele uživati. Kako bi pomogao vrijednim radnicama, Franck je osmislio način na koji svatko može na svojem balkonu, prozoru, terasi ili u vrtu otvoriti mali restoran za pčele. Franck Beestro posebna je posuda u kojoj se, osim dvije kutije Franckova čaja, nalazi i sjeme medonosnog cvijeća koje u tu posudu možete posijati. Dodate malo zemlje i otvorite Beestro u kojem zujanja neće nedostajati. Ne morate brinuti da će pčelinji bistro postati kao onaj ljudski jer se vrijedne pčele neće dugo zadržavati, a ni posebno grupirati oko takvog cvijeća pa ne morate biti u strahu od potencijalnog uboda.

Franck Beestro Franck Beestro (Foto: Franck)

3. Izbjegavajte upotrebu pesticida i kemikalija u svojem vrtu

Naša ovisnost o kemikalijama uzrokuje propadanje pčelinjih zajednica. Organska i ekološka poljoprivreda jedini su oblik poljoprivrede koji ne šteti pčelama i ne ubija ih. Prekomjerna upotreba pesticida dovodi do toga da pčele ugibaju na biljkama koje bez njih nikako ne mogu.

4. Kupujte med od pouzdanih pčelara

Vrlo je važno da kupujete domaći med jer time potičete daljnju proizvodnju, pa proizvođači meda mogu ulagati dalje u opremu i zaštitu pčela. Opasnost pčelarskoj industriji stvaraju i patvoreni medovi. Želite li biti sigurni da kupujete domaći med, na pakiranju potražite oznaku Med hrvatskih pčelinjaka i zapamtite – samo medonosne pčele mogu napraviti med.

5. Podignite glas za zaštitu pčela

Iskoristite svoje pravo glasa i zahvalite pčelama tako što ćete podizati svijest i dijeliti informacije unutar svoje zajednice. Nestanak pčela utječe na sve nas, a malim koracima možemo im pomoći da odrađuju svoj važan posao.

Quiz Maker - powered by Riddle

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Franck po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju