• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Muški sendviči mekog srca: Nova senzacija u centru Zagreba

O fenomenu zvanom sendvič chef Marin Medak uz pomoć sous chefa Luke Đamarije uči kako razmišljati između krišaka i donosi novo iznenađenje iz svoje tvornice okusa....

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 25.10.2019 14:29 komentari
viber Created with Sketch.
Bagel & Lobster Barr
Bagel & Lobster Barr (Foto:Bagel & Lobster Barr)

Galerija Bagel & Lobster Barr 0 Pastrami bagel 0 Pastrami bagel 0

U trendu Perilica za pranje ljudi tvrtke Science Co. - 1 Novo doba Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira Gulaš od krumpira i kobasica Tjedni jelovnik Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna Bijele vode - 25 Idila! Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode

Slušajući chefa Marina Medaka kako stručno govori o tome kako odabrati najbolji komad mesa za pastrami u zagrebačkom Bagel & Lobster Barru, dobivamo još jednu potvrdu da nikad ne treba podcjenjivati sendvič - samo imena radi. Kriške peciva, kruha, rižinih loptica ili varijacija na temu mogu skrivati pravu malu umjetnost mirisa i okusa koji se u skladnu senzaciju uštimavaju danima, tjednima, čak i mjesecima.

Fenomen zvan sendvič koji je od brze hrane postao slow food vrijedan pozornosti kod nas je ne tako davno pogurao "bistronomski" pokret. Bijele stolnjake zamijenila je promišljena kuhinja koja nekad više, nekad mrvicu manje slavi moderne stilove što se znaju i osloniti na tradiciju, pa i kušaču ispričati neku novu i neodoljivu hedonističku priču.

No da bismo mogli pročitati nešto više između krišaka, potrebno je doći na pravo mjesto. Nadomak glavnog zagrebačkog trga u Bagel & Lobster Barru chef Marin Medak nadahnuće je pronašao u izvorno poljskim pecivima. Prepoznaju se po rupi u sredini, ali i jedinstvenoj strukturi – treba ih žvakati nešto više od žemlji i kifli na koje smo naviknuli u pekarnicama. „Muško“ pecivo mekog srca slasnu koricu duguje kratkom kuhanju u vrućoj vodi; zbog toga je toliko i omiljeno u rodnoj Poljskoj, a osobito ga vole i u New Yorku.

Pastrami bagel Pastrami bagel (Foto: Bagel & Lobster Barr)

Među najnovijim „izumima“ iz Medakova laboratorija okusa izašli su bagel sendviči s pastramijem, specijalitetom od govedine ili junetine koji se često može naći na jelovnicima židovskih Rumunja, a osobito je popularan u New Yorku, gdje su ga proslavili useljenici. Meso najprije stoji u salamuri da bi se mariniralo i potom dimilo, a rezultat je aromatičan komad mesa opojnih, ali ne i teretnih aroma.

Papreni rub i sočnija unutrašnjost savršeno se kombiniraju s domaćim umacima i ukiseljenim povrćem koje daje svježinu i podiže čitavu kombinaciju. Kako su američko meso, ali i načini rezanja drukčiji nego kod nas, nije dovoljno tek „prepisati“ recepte s interneta.

Hrvatska mliječna goveda u usporedbi s rođakinjama sa zapada ne pridonose razvijanju kulture steakova, no pametnim odabirom mesa i kod nas se mogu pripremiti slasni komadi vrijedni pozornosti. Za pastrami se koristi jeftiniji dio mesa, prsni mišić (dio brisketa, podplećka) koji se bira po boji i sjaju. Iako je žuta boja mesne masnoće nekoć bila indikator da se radi o domaćoj junetini koja nije „napucana“ antibioticima, Marin Medak savjetuje da „igramo na bijelo“ jer žuta pokazuje da je životinja bila tovljena kukuruzom.

Sjaj na mišićima također je poželjan jer ukazuje na više kretanja, za razliku od sukrvice, koja može biti posljedica zamrzavanja ili pogrešnog procesa klanja. Osim toga, savjetuje chef, primijetite li da je meso mjestimično potamnjelo, to ne znači da je pokvareno, nego da je započeo dry age, odležavanje – odnosno zrenje.

Pastrami bagel Pastrami bagel (Foto: Bagel & Lobster Barr)

Nakon što nitritne soli odrade svoje u salamuri, meso se djelomično suši, posipa začinima (dry rub) i pomno umasira te potom stavlja u BBQ smoker na oko 12 sati dimljenja. Ovisno o godišnjem dobu, za dimljenje se koristi bukva ili grab.

U B&L Barru pastrami poslužuju u domaćem bagel pecivu po cijeni od 25 kuna. Tijekom listopada i studenog u ponudi imaju i tjedne pastrami bagel sendviče s različitim dodacima koji su u promotivnoj ponudi s 0,5 l točenog San Servolo piva po cijeni od 39 kuna. Ljubiteljima kremastih i sočnih sendviča svidjet će se kombinacija ukiseljenog luka, coleslawa i chipotle mayo. Nešto manje umaka, ali pregršt okusa ima bagel s matovilcem, dijon mayo, cheddrom i ukiseljenom slatkom mrkvom.

Najteža dionica: Kroz velebitsku prašumu do vrha s kojeg puca najljepši pogled na Jadran Highlander Velebit - 25 Highlander Velebit - 24 Highlander Velebit - 23 +49 Highlander Velebit - 28

  • #gdje sjesti
  • #marin medak
  • #Bagel & Lobster Barr
  • #sendvič
  • #pastrami
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Brzi kolač od mandarina: Mirisna voćna rapsodija gotova za samo pola sata
Tako sočno
Brzi kolač od mandarina: Mirisna voćna rapsodija gotova za samo pola sata
Fine dining po promo cijeni: Najbolji hrvatski restorani još mjesec dana nude posebne menije
Pokrovitelj Mastercard
Fine dining po promo cijeni: Najbolji hrvatski restorani još mjesec dana nude posebne menije
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Za potpuni reset: Udobna kuća za odmor koja obećaje dobru zabavu u svako doba godine
Kraj Gospića
Za potpuni reset: Udobna kuća za odmor koja obećaje dobru zabavu u svako doba godine
Okus djetinjstva: Recept za starinsku slatku pitu od bundeve
Jednostavno
Okus djetinjstva: Recept za starinsku slatku pitu od bundeve
Bez brašna: Recept za prefinu pitu od svježeg sira za snažnije mišiće
Brzinski recept
Bez brašna: Recept za prefinu pitu od svježeg sira za snažnije mišiće
Perilica za pranje ljudi japanske tvrtke Science Co.
Novo doba
Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
Za pola sata
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
coq au vin blanc
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
VIDEO Snažan potres pogodio Tursku
Tlo ne miruje
VIDEO Snažan potres pogodio Tursku
Snažan udar za Rusiju: Napadnuta Moskva, zatvorene zračne luke, ima mrtvih
Oglasio se gradonačelnik
Snažan udar za Rusiju: Napadnuta Moskva, zatvorene zračne luke, ima mrtvih i ozlijeđenih
"Otkazuju Božić!" Evo što se događa s popularnim božićnim sajmovima, lavinu je pokrenula objava na društvenim mrežama
privlače milijune
"Otkazuju Božić!" Evo što se događa s popularnim božićnim sajmovima, lavinu je pokrenula objava na društvenim mrežama
show
Priča o Nadji Marini iz Supertalenta
senzacija s društvenih mreža
Tko je djevojka koja je podigla prašinu u Supertalentu? Njezin ples s Milom Kitićem vidjeli su milijuni!
Nadja Marina u petoj emisiji showa Supertalent
''Nažalost, plesati ne znaš...''
Oštar komentar Martine Tomčić: ''Žao mi je što ovakvu ljepotu prosipaš za jeftine pare''
Nicholas Ypil u petoj emisiji showa Supertalent
''O moj Bože, što je ovo?!''
Draga Martina, potpuno razumijemo tvoje suze: ''Ovo je jedan od najljepših vokala u Supertalentu ikada!''
zdravlje
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Zapečena tjestenina: Recepti sa sirom, piletinom, vrhnjem i ostalo
10 recepata
Zapečena tjestenina: Recepti sa sirom, piletinom, vrhnjem i ostalo
Ako s ovom navikom prestanete i u 50-ima, možete usporiti pad pamćenja za čak 20 %!
Znanstvenici otkrili
Ako s ovom navikom prestanete i u 50-ima, možete usporiti pad pamćenja za čak 20 %!
zabava
Poruka radnicima parkinga nasmijala prolaznike pa postala viralni hit
Pogledajte što im je poručio
Poruka radnicima parkinga nasmijala prolaznike pa postala viralni hit
"Sve balkanske mame ikad": Objava postala hit u regiji, reagira li i vaša mama ovako?
LOL
"Sve balkanske mame ikad": Objava postala hit u regiji, reagira li i vaša mama ovako?
Prizor s Črnomerca nasmijao gledatelje: "Sve pametniji auti, sve tupaviji ljudi"
Malo se izgubio
Prizor s Črnomerca nasmijao gledatelje: "Sve pametniji auti, sve tupaviji ljudi"
tech
Revolucionalna i izuzetno učinkovita metoda, mogla bi liječenje raka prebaciti iz bolnica u domove pacijenata
Fototermalna terapija
Revolucionalna i izuzetno učinkovita metoda, mogla bi liječenje raka prebaciti iz bolnica u domove pacijenata
Sreća po uputama umjetne inteligencije: ChatGPT donio Amerikanki sreću i više od 90.000 eura
Gubimo li posve kontrolu?
Sreća po uputama umjetne inteligencije: ChatGPT donio Amerikanki sreću i više od 90.000 eura
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
Istraživanja to potkrijepila
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
sport
Yamal je nakon El Clasica upalio mobitel i odmah napravio ovo: Raskol u reprezentaciji Španjolske!
kaos!
Yamal je nakon El Clasica upalio mobitel i odmah napravio ovo: Raskol u reprezentaciji Španjolske!
Roko Jurišić šokiran nakon utakmice u Rijeci: "To rade bolesni umovi bez trunke empatije i odgoja"
EMOTIVNO OTKRIO
Roko Jurišić šokiran nakon utakmice u Rijeci: "To rade bolesni umovi bez trunke empatije i odgoja"
Dinamo šokiran u Vinkovcima: Vukovar upisao veliku pobjedu
Modri razočarali
Dinamo šokiran u Vinkovcima: Vukovar upisao veliku pobjedu
tv
Supertalent: Nicolas od srca poručio Martini: "Pobrinut ću se da tvoj zlatni gumb bude vrijedan!"
ČESTITAMO!
Nicolas od srca poručio Martini: "Pobrinut ću se da tvoj zlatni gumb bude vrijedan!"
U dobru i zlu: Ima loše mišljenje o sebi i teško ju je razuvjeriti
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Ima loše mišljenje o sebi i teško ju je razuvjeriti
Kumovi: Mislila je da će joj biti lakše, ali za neke stvari čovjek nikad ne ojača
KUMOVI
Kumovi: Mislila je da će joj biti lakše, ali za neke stvari čovjek nikad ne ojača
putovanja
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Perilica za pranje ljudi japanske tvrtke Science Co.
Novo doba
Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
novac
Sprema li Adris konačno preuzimanje velike slovenske osiguravateljske kuće?
nikad ostvarena želja
Sprema li Adris konačno preuzimanje velike slovenske osiguravateljske kuće?
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Burze se užarile
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Doris Dragović u bijelim tenisicama na koncertu u Makarskoj
UVIJEK SVOJA
Doris Dragović: Najudobnije tenisice i hlače u "najjesenskijoj" boji za koncert u Makarskoj
Demi Moore u vrtoglavim petama od 15,5 centimetara Saint Laurent
A gore baršun
Demi Moore: Čizme "neboderke" s petom od 15,5 cm koje najbolje opisuju riječi - opasno dobre
Famozno uređen stan obitelji Frančić u Kaštel Kambelovcu
IDILA OBITELJI FRANČIĆ
Famozan stan u Kaštel Kambelovcu za koji mnogi pogrešno misle da ga je uređivao dizajner, a ne domaćica i mama dvoje djece
sve
Yamal je nakon El Clasica upalio mobitel i odmah napravio ovo: Raskol u reprezentaciji Španjolske!
kaos!
Yamal je nakon El Clasica upalio mobitel i odmah napravio ovo: Raskol u reprezentaciji Španjolske!
Priča o Nadji Marini iz Supertalenta
senzacija s društvenih mreža
Tko je djevojka koja je podigla prašinu u Supertalentu? Njezin ples s Milom Kitićem vidjeli su milijuni!
Roko Jurišić šokiran nakon utakmice u Rijeci: "To rade bolesni umovi bez trunke empatije i odgoja"
EMOTIVNO OTKRIO
Roko Jurišić šokiran nakon utakmice u Rijeci: "To rade bolesni umovi bez trunke empatije i odgoja"
Asuka - 7
Asuka

Japan u centru Zagreba: Uzbudljivo mjesto za istraživanje okusa i mirisa Zemlje Izlazećeg Sunca

U Asuki na Opatovini možete satima otkrivati azijsku kuhinju i pritom ponešto naučiti, kako na japanskom, tako i na gurmanskom... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Bar&Ton - 12 Hrana i piće
    Konceptualni meni

    Bar&Ton: Novi restoran i bar Marina Medaka koji bi mogao postati omiljeno mjesto za izlaske u Novom Zagrebu

  • Stari grad Dubovac Hrana i piće
    Kastel

    Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse

  • Asuka - 7 Hrana i piće
    Asuka

    Japan u centru Zagreba: Uzbudljivo mjesto za istraživanje okusa i mirisa Zemlje Izlazećeg Sunca

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close