• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Muški sendviči mekog srca: Nova senzacija u centru Zagreba

O fenomenu zvanom sendvič chef Marin Medak uz pomoć sous chefa Luke Đamarije uči kako razmišljati između krišaka i donosi novo iznenađenje iz svoje tvornice okusa....

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 25.10.2019 14:29 komentari
viber Created with Sketch.
Bagel & Lobster Barr
Bagel & Lobster Barr (Foto:Bagel & Lobster Barr)

Galerija Bagel & Lobster Barr 0 Pastrami bagel 0 Pastrami bagel 0

U trendu Mikonos Zamke za turiste? "Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata Rižoto od ljute kobasice i graška Izbacite s jelovnika Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine

Slušajući chefa Marina Medaka kako stručno govori o tome kako odabrati najbolji komad mesa za pastrami u zagrebačkom Bagel & Lobster Barru, dobivamo još jednu potvrdu da nikad ne treba podcjenjivati sendvič - samo imena radi. Kriške peciva, kruha, rižinih loptica ili varijacija na temu mogu skrivati pravu malu umjetnost mirisa i okusa koji se u skladnu senzaciju uštimavaju danima, tjednima, čak i mjesecima.

Fenomen zvan sendvič koji je od brze hrane postao slow food vrijedan pozornosti kod nas je ne tako davno pogurao "bistronomski" pokret. Bijele stolnjake zamijenila je promišljena kuhinja koja nekad više, nekad mrvicu manje slavi moderne stilove što se znaju i osloniti na tradiciju, pa i kušaču ispričati neku novu i neodoljivu hedonističku priču.

No da bismo mogli pročitati nešto više između krišaka, potrebno je doći na pravo mjesto. Nadomak glavnog zagrebačkog trga u Bagel & Lobster Barru chef Marin Medak nadahnuće je pronašao u izvorno poljskim pecivima. Prepoznaju se po rupi u sredini, ali i jedinstvenoj strukturi – treba ih žvakati nešto više od žemlji i kifli na koje smo naviknuli u pekarnicama. „Muško“ pecivo mekog srca slasnu koricu duguje kratkom kuhanju u vrućoj vodi; zbog toga je toliko i omiljeno u rodnoj Poljskoj, a osobito ga vole i u New Yorku.

Pastrami bagel Pastrami bagel (Foto: Bagel & Lobster Barr)

Među najnovijim „izumima“ iz Medakova laboratorija okusa izašli su bagel sendviči s pastramijem, specijalitetom od govedine ili junetine koji se često može naći na jelovnicima židovskih Rumunja, a osobito je popularan u New Yorku, gdje su ga proslavili useljenici. Meso najprije stoji u salamuri da bi se mariniralo i potom dimilo, a rezultat je aromatičan komad mesa opojnih, ali ne i teretnih aroma.

Papreni rub i sočnija unutrašnjost savršeno se kombiniraju s domaćim umacima i ukiseljenim povrćem koje daje svježinu i podiže čitavu kombinaciju. Kako su američko meso, ali i načini rezanja drukčiji nego kod nas, nije dovoljno tek „prepisati“ recepte s interneta.

Hrvatska mliječna goveda u usporedbi s rođakinjama sa zapada ne pridonose razvijanju kulture steakova, no pametnim odabirom mesa i kod nas se mogu pripremiti slasni komadi vrijedni pozornosti. Za pastrami se koristi jeftiniji dio mesa, prsni mišić (dio brisketa, podplećka) koji se bira po boji i sjaju. Iako je žuta boja mesne masnoće nekoć bila indikator da se radi o domaćoj junetini koja nije „napucana“ antibioticima, Marin Medak savjetuje da „igramo na bijelo“ jer žuta pokazuje da je životinja bila tovljena kukuruzom.

Sjaj na mišićima također je poželjan jer ukazuje na više kretanja, za razliku od sukrvice, koja može biti posljedica zamrzavanja ili pogrešnog procesa klanja. Osim toga, savjetuje chef, primijetite li da je meso mjestimično potamnjelo, to ne znači da je pokvareno, nego da je započeo dry age, odležavanje – odnosno zrenje.

Pastrami bagel Pastrami bagel (Foto: Bagel & Lobster Barr)

Nakon što nitritne soli odrade svoje u salamuri, meso se djelomično suši, posipa začinima (dry rub) i pomno umasira te potom stavlja u BBQ smoker na oko 12 sati dimljenja. Ovisno o godišnjem dobu, za dimljenje se koristi bukva ili grab.

U B&L Barru pastrami poslužuju u domaćem bagel pecivu po cijeni od 25 kuna. Tijekom listopada i studenog u ponudi imaju i tjedne pastrami bagel sendviče s različitim dodacima koji su u promotivnoj ponudi s 0,5 l točenog San Servolo piva po cijeni od 39 kuna. Ljubiteljima kremastih i sočnih sendviča svidjet će se kombinacija ukiseljenog luka, coleslawa i chipotle mayo. Nešto manje umaka, ali pregršt okusa ima bagel s matovilcem, dijon mayo, cheddrom i ukiseljenom slatkom mrkvom.

Najteža dionica: Kroz velebitsku prašumu do vrha s kojeg puca najljepši pogled na Jadran Highlander Velebit - 25 Highlander Velebit - 24 Highlander Velebit - 23 +49 Highlander Velebit - 28

  • #gdje sjesti
  • #marin medak
  • #Bagel & Lobster Barr
  • #sendvič
  • #pastrami
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Topli zimski napitci uz koje vam neće trebati radijator
Grijanje duše i tijela
Topli zimski napitci uz koje vam neće trebati radijator
Termalna bajka: Vikend u Hotelu Matija Gubec
Uživancija
Termalna bajka: Posebna ponuda za opuštanje za vikend u Hotelu Matija Gubec
Zagreb dobiva cirkuski spektakl godine: Karneval Circus Show uz Crno jaje u pola cijene
Black friday ponuda
Zagreb dobiva cirkuski spektakl godine: Karneval Circus Show uz Crno jaje u pola cijene
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Beton i hrđa
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Piletina kao iz najboljih restorana
Morate isprobati
Sedam kuharskih trikova za prefinu piletinu kao iz najboljih restorana
Nasilje u kuhinji: Francuska zviždačica otkriva što se zapravo događa iza zatvorenih vrata vrhunskih restorana
Toksična gastronomija
Nasilje u kuhinji: Francuska zviždačica otkriva što se zapravo događa iza zatvorenih vrata vrhunskih restorana
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Danilo: arheološko blago u blizini Šibenika
Nedovoljno poznato, a zgodno
Jeste li čuli za Danilo? Blago u blizini Šibenika koje rijetko gdje možete vidjeti u svijetu
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
NP Lovćen
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Starica uhićena u bjelovarskoj bolnici
Priča s tužnom pozadinom
Vijest o uhićenju bake (82) uznemirila je Hrvatsku: "Situacija je postala neizdrživa..."
Izgladnjeli, otvorenih rana, zanemarivani: Iz međimurskih romskih naselja svake godine se spasi 700 pasa, ali problem ne prestaje
Večeras u Provjerenom
Užas na sjeveru Hrvatske: "Noge su mu bile oglodane do kostiju s ogromnim ranama, želudac pun kamenja"
PROVJERENO Prevareni od investitora pa već 19 godina u raljama pravosuđa. Ovrhe nad glavama ljudi koji bi mogli ostati bez jedinog doma
Donosi Provjereno
Horor-priča stanara! Ovršeni za dug koji nije njihov: "Mene moja djeca i unučad ne vide nasmiješenu"
show
Tko je nova Miss Universe Fatima Bosch?
odnijela pobjedu
Tko je nova Miss Universe? Iza nje je ogroman skandal s početka izbora
Doris Dragović o novom albumu, svom starom hitu koji je postao nova himna nogometaša Hajduka, ali i operaciji kojoj se nedavno podvrgnula
''doktor je odlučio što treba''
Doris Dragović o nedavnoj operaciji: ''Valjalo je to riješiti...''
Je li Laura Gnjatović trebala proći u top 12 na izboru za Miss Universe?
recite nam u anketi!
Je li naša Laura Gnjatović trebala proći u top 12 na svjetskom izboru za Miss?
zdravlje
Rak jetre: Uzrok, simptomi, liječenje, prognoza – sve je tu!
Jedan od najsmrtonosnijih tumora
Rak jetre: Uzrok, simptomi, liječenje, prognoza – sve je tu!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Simptomi bolesti gušterače: Kako i gdje boli?
Piše liječnik
Simptomi bolesti gušterače: Kako i gdje boli?
zabava
Svi se sprdaju s nastupom Miss Norveške, no ovaj je meme najbolji
Urnebesno
Svi se sprdaju s nastupom Miss Norveške, no ovaj je meme najbolji
Ovakvo prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Zanimljivo rješenje
Ovakvog prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Nezgodno
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
tech
Jesmo li pronašli izgubljenu Atlantidu? Ovaj istraživač tvrdi da zna gdje je
Sad je potrebno iskopavati
Jesmo li pronašli izgubljenu Atlantidu? Ovaj istraživač tvrdi da zna gdje je
Brat i sestra Habada ostaju u Slavoniji, uzgajaju lješnjak i stvaraju vrhunske proizvode!
Startaj Hrvatska 2025.
Brat i sestra Habada ostaju u Slavoniji, uzgajaju lješnjak i stvaraju vrhunske proizvode!
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
sport
Reprezentacija dobila novog sponzora: Možda ste za njega čuli, ali malo vas si je nešto njegovo priuštilo
KANADSKI BREND
Reprezentacija dobila novog sponzora: Možda ste za njega čuli, ali malo vas si je nešto njegovo priuštilo
Tužna vijest iz Njemačke: Umro Dieter Herzog
Počivao u miru
Tužna vijest iz Njemačke: Umro član sjajne generacije koja je osvojila SP
Paul Pogba se nakon odrađene suspenzije zbog dopinga vraća nogometu
Možda zaigra u subotu
Suspenzija je gotova: Svjetski prvak iz Rusije se nakon dvije godine vraća nogometu
tv
MasterChef: "Najbrži" kandidat MasterChefa iskreno progovorio: "Napravio sam glupost!"
NAPUSTIO NATJECANJE
"Najbrži" kandidat MasterChefa iskreno progovorio: "Napravio sam glupost!"
MasterChef: MasterChef napušta Ivan Capan! Renata zaplakala: "On je bio moja tableta za smirenje"
KRAJ AVANTURE
MasterChef napušta Ivan Capan! Renata zaplakala: "On je bio moja tableta za smirenje"
Skrivena sudbina: Pruža joj se stvarno dobra ponuda – hoće li ju prihvatiti?
SKRIVENA SUDBINA
Pruža joj se stvarno dobra ponuda – hoće li ju prihvatiti?
putovanja
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
novac
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Preuzeli Katran
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
lifestyle
Miss Universe Hrvatske Laura Gnjatović u crvenoj večernoj haljini brenda Leila Design
Spektakularno izdanje
Za ovakvu divu crvena je jedini izbor: Naša Miss Universe opčinila pozornicu stavom i ljepotom
Bojana Gregorić Vejzović u trapericama širokih nogavica i sivom kaputu
Lako se kopira
Bojana Gregorić Vejzović: Tako obična kombinacija koja izgleda vrhunski, ne trebaju joj nikakvi dodaci
Laura Gnjatović predstavila nacionalni kostim na izboru za Miss Universe
IZAZVALA ODUŠEVLJENJE
Naša Miss Universe na svjetskom izboru predstavila nacionalni kostim, izgledala je predivno
sve
Tko je nova Miss Universe Fatima Bosch?
odnijela pobjedu
Tko je nova Miss Universe? Iza nje je ogroman skandal s početka izbora
Miss Universe Hrvatske Laura Gnjatović u crvenoj večernoj haljini brenda Leila Design
Spektakularno izdanje
Za ovakvu divu crvena je jedini izbor: Naša Miss Universe opčinila pozornicu stavom i ljepotom
Doris Dragović o novom albumu, svom starom hitu koji je postao nova himna nogometaša Hajduka, ali i operaciji kojoj se nedavno podvrgnula
''doktor je odlučio što treba''
Doris Dragović o nedavnoj operaciji: ''Valjalo je to riješiti...''
Bar&Ton - 12
Konceptualni meni

Bar&Ton: Novi restoran i bar Marina Medaka koji bi mogao postati omiljeno mjesto za izlaske u Novom Zagrebu

"Sve što smo dosad radili u posljednjih 14 godina bila je priprema za ovo" poručio je chef i vlasnik, Marin Medak... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Bar&Ton - 12 Hrana i piće
    Konceptualni meni

    Bar&Ton: Novi restoran i bar Marina Medaka koji bi mogao postati omiljeno mjesto za izlaske u Novom Zagrebu

  • Kod Cvokonje - 4 Hrana i piće
    Do isteka zaliha

    Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...

  • Pizzeria 14 Hrana i piće
    Sretna četrnajstica

    Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close