Gusti od marelice sa šlagom jedan je od briljantnih izuma kojeg se neki još uvijek sjećaju s nostalgijom, a mnogima nije strana ni kugla sladoleda od vanilije u limunadi. No uspomene na pića iz mladosti poput miš-maša (crno vino i gazirani sok od naranče), bambusa (vino i kola) neki su teže mogli izbrisati.
Baš kao i sjećanja na udarce čašom o stol kako bi se zapjenila čaša spritea s votkom prekrivena krpom (dum-dum), ili pak podmornica zbog kojih bi se čašica žestice spuštala u kriglu piva.
U krugovima ljubitelja pića beton nije prva asocijacija na pijesak, vodu i cement nego pak kombinacije piva s nekom vrstom žestice – poput primjerice rakije.
Pušački kašalj
Nomen est omen, barem u slučaju pušačkog kašlja, britanske mješavine Jägermeistera i majoneze. Dok nas netko ne uvjeri u suprotno, ovo zvuči kao čisti mazohizam. Poželite li si upropastiti dan, pomiješajte 50 ml Jägermeistera sa žličicom tople majoneze, zažmirite i trznite čašicu.
Diesel
Znate li što je diesel? Alkoholno „gorivo“ u kojem Nijemci, ali i drugi Europljani guštaju bez srama tako što pomiješaju pivo s kolom. Da, colabier doista postoji, i dolazi na stol u nekoliko nadimaka, ovisno o kraju zemlje u kojem se nalazite – ili društvu s kojim zaglavite. U Hannoveru kolu s pivom zovu teichwasser, a u Ruhru, krefelder.
Krastavci i viski
U Americi je posve uobičajeno odmah nakon viskija trznuti čašicu vode od kiselih krastavaca. Taj se specijalitet nazva pickleback, a navodno pomaže protiv mamurluka.
Pivo s voćem ili Spriteom?
Iako bi im mogli posvetiti gotovo čitav popis, izdvojit ćemo još poneki njemački „bućkuriš“ s pivom. Altbierbowle je koktel od piva s voćnim sirupom i komadima voća na vilici. Zvuči li vam osvježavajuće?
Nemate li kod kuće voća, ali zato imate Sprite – ulijte ga u omiljeni lager i dobit ćete domaći radler u kojem Nijemci uživaju ljeti. Ne smijemo zaboraviti ni bananenweizen – pšenično pivo sa sokom od banane koje nije toliko rašireno kao radler, ali i dalje nitko neće pomisliti da ste „sišli s uma“ ako ga naručite u kafiću.
Monaco
Francuzi pak u svoje pivo dolijevaju limunadu i par kapi crvenog grenadine sirupa. Rezultat je Monaco, ružičasto piće i navodno osvježavajuće piće koje lijepo izgleda na Instagramu.
Jogurt i votka
Ako vam pivo i sok zvuče uznemirujuće, nizozemski specijalitet bi vas mogao još više zbuniti. Tko je za votku s voćnim jogurtom od jagode? Kremasto i puno kalcija!
Fernardito
Iza naziva Fernando ili Fernandito krije se Fernet (gorki biljni liker) s kolom. Obožavaju ga u Argentini zbog mirisa i okusa, piju ga da se napiju, ali i da lakše prežive mamurluk. Amaro ili pelinkovac s kolom neke su od varijacija na temu.
Kalimotxo
Ono što je kod nas bambus, u Španjolskoj je Kalimotxo, osobito tijekom ljeta. Postalo je popularno još u sedamdesetima, a za savršen omjer treba biti pola čaše vina i pola čaše kole.
Talijanski liker na švedski način
Sprite i limoncello, talijanski liker od limuna se ljeti pijucka u Švedskoj. Dodajte još i pokoji listić metvice ili majčine dušice i dobitćete osvježavajući koktel.
Viski-čaj
Tko misli da je šteta miješati viski sa zelenim čajem? Kinezi definitivno ne jer im se ta kombinacija koja je bila osobito popularna prije 20 godina izrazito sviđa.