Gusti od marelice sa šlagom jedan je od briljantnih izuma kojeg se neki još uvijek sjećaju s nostalgijom, a mnogima nije strana ni kugla sladoleda od vanilije u limunadi. No uspomene na pića iz mladosti poput miš-maša (crno vino i gazirani sok od naranče), bambusa (vino i kola) neki su teže mogli izbrisati.

Baš kao i sjećanja na udarce čašom o stol kako bi se zapjenila čaša  spritea s votkom prekrivena krpom (dum-dum), ili pak podmornica zbog kojih bi se čašica žestice spuštala u kriglu piva.

U krugovima ljubitelja pića beton nije prva asocijacija na pijesak, vodu i cement nego pak kombinacije piva s nekom vrstom žestice – poput primjerice rakije.

Pušački kašalj

Nomen est omen, barem u slučaju pušačkog kašlja, britanske mješavine Jägermeistera i majoneze. Dok nas netko ne uvjeri u suprotno, ovo zvuči kao čisti mazohizam. Poželite li si upropastiti dan, pomiješajte 50 ml Jägermeistera sa žličicom tople majoneze, zažmirite i trznite čašicu. 

Diesel

Znate li što je diesel? Alkoholno „gorivo“ u kojem Nijemci, ali i drugi Europljani guštaju bez srama tako što pomiješaju pivo s kolom. Da, colabier doista postoji, i dolazi na stol u nekoliko nadimaka, ovisno o kraju zemlje u kojem se nalazite – ili društvu s kojim zaglavite. U Hannoveru kolu s pivom zovu teichwasser, a u Ruhru, krefelder.

Krastavci i viski

U Americi je posve uobičajeno odmah nakon viskija trznuti čašicu vode od kiselih krastavaca. Taj se specijalitet nazva pickleback, a navodno pomaže protiv mamurluka.

Pivo s voćem ili Spriteom?

Iako bi im mogli posvetiti gotovo čitav popis, izdvojit ćemo još poneki njemački „bućkuriš“ s pivom. Altbierbowle je koktel od piva s voćnim sirupom i komadima voća na vilici. Zvuči li vam osvježavajuće?

Nemate li kod kuće voća, ali zato imate Sprite – ulijte ga u omiljeni lager i dobit ćete domaći radler u kojem Nijemci uživaju ljeti. Ne smijemo zaboraviti ni bananenweizen – pšenično pivo sa sokom od banane koje nije toliko rašireno kao radler, ali i dalje nitko neće pomisliti da ste „sišli s uma“ ako ga naručite u kafiću.

Monaco

Francuzi pak u svoje pivo dolijevaju limunadu i par kapi crvenog grenadine sirupa. Rezultat je Monaco, ružičasto piće i navodno osvježavajuće piće koje lijepo izgleda na Instagramu.

Jogurt i votka

Ako vam pivo i sok zvuče uznemirujuće, nizozemski specijalitet bi vas mogao još više zbuniti. Tko je za votku s voćnim jogurtom od jagode? Kremasto i puno kalcija!

Fernardito

Iza naziva Fernando ili Fernandito krije se Fernet (gorki biljni liker) s kolom. Obožavaju ga u Argentini zbog mirisa i okusa, piju ga da se napiju, ali i da lakše prežive mamurluk. Amaro ili pelinkovac s kolom neke su od varijacija na temu.

Kalimotxo

Ono što je kod nas bambus, u Španjolskoj je Kalimotxo, osobito tijekom ljeta. Postalo je popularno još u sedamdesetima, a za savršen omjer treba biti pola čaše vina i pola čaše kole.

Talijanski liker na švedski način

Sprite i limoncello, talijanski liker od limuna se ljeti pijucka u Švedskoj. Dodajte još i pokoji listić metvice ili majčine dušice i dobitćete osvježavajući koktel.

Viski-čaj

Tko misli da je šteta miješati viski sa zelenim čajem? Kinezi definitivno ne jer im se ta kombinacija koja je bila osobito popularna prije 20 godina izrazito sviđa.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju