Mesni ragu sjajan je prilog uz kuhanu tjesteninu, a pogotovo široke rezance. Najpoznatiji mesni ragu svakako je onaj iz Bologne koji se priprema od mljevene junetine i pasirane rajčice te aromatizirane lukom, mrkvama i celerom.
Mi vam nudimo recept za još uzbudljiviju kombinaciju koja kombinira dvije vrste mesa – puretinu i junetinu, a kojemu dodatnu slast daje pečena panceta i sušeni vrganji.
Sastojci za ragu:
- 500 g pasirane rajčice
- 450 g mljevene puretine
- 450 g mljevene junetine
- 400 g širokih rezanaca
- 250 g suhog crnog vina
- 60 g pancete
- 30 g sušenih vrganja
- 30 g maslaca
- 3 grančice timijana
- 2 stapke celera
- 1 mrkva
- 1 luk
- biljno ulje za pirjanje
- sol i papar po želji
- naribani parmezan za serviranje
Priprema ragua:
- U velikom loncu skuhajte široke rezance prema uputama na pakiranju tako da budu al dente.
- U manjoj zdjelici stavite sušene vrganje i prelijte ih vrućom vodom. Pustite ih sa rehidriraju oko pet minuta. Izvadite ih, ocijedite i narežite na manje komade. Sačuvajte vodu u kojima su se namakale.
- U većoj tavi zagrijte ulje pa dodajte pancetu, gljive, nasjeckani celer, mrkvu, luk i grančice timijana. Kuhajte sve zajedno na umjereno jakoj vatri uz često miješanje dok povrće ne dobije zlatno-smeđu boju. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.
- Dodajte mljevenu junetinu i puretinu, zasolite i poparite sve zajedno i pirjajte još oko pet minuta.
- Podlijte sve zajedno s vinom i nastavite kuhati još oko tri minute.
- Dodajte pasatu i vodu od gljiva. Kada umak zavrije smanjite temperaturu i nastavite kuhati još oko 15 minuta. Izvadite grančice timijana iz umaka.
- Skuhanu tjesteninu stavite u umak, dobro sve promiješajte i na kraju dodajte maslac. Po potrebi dodajte još soli i papra.
- Poslužite uz naribani parmezan. Dobar tek!
Ako volite sir i mljeveno meso, ovo su savršene ideje za vas: 7 predobrih jela za svaki dan ovoga tjedna +0