Mesni ragu sjajan je prilog uz kuhanu tjesteninu, a pogotovo široke rezance. Najpoznatiji mesni ragu svakako je onaj iz Bologne koji se priprema od mljevene junetine i pasirane rajčice te aromatizirane lukom, mrkvama i celerom.

Mi vam nudimo recept za još uzbudljiviju kombinaciju koja kombinira dvije vrste mesa – puretinu i junetinu, a kojemu dodatnu slast daje pečena panceta i sušeni vrganji.

Sastojci za ragu:

  • 500 g pasirane rajčice
  • 450 g mljevene puretine
  • 450 g mljevene junetine
  • 400 g širokih rezanaca
  • 250 g suhog crnog vina
  • 60 g pancete
  • 30 g sušenih vrganja
  • 30 g maslaca
  • 3 grančice timijana
  • 2 stapke celera
  • 1 mrkva
  • 1 luk
  • biljno ulje za pirjanje
  • sol i papar po želji
  • naribani parmezan za serviranje

Priprema ragua:

  1. U velikom loncu skuhajte široke rezance prema uputama na pakiranju tako da budu al dente.
  2. U manjoj zdjelici stavite sušene vrganje i prelijte ih vrućom vodom. Pustite ih sa rehidriraju oko pet minuta. Izvadite ih, ocijedite i narežite na manje komade. Sačuvajte vodu u kojima su se namakale.
  3. U većoj tavi zagrijte ulje pa dodajte pancetu, gljive, nasjeckani celer, mrkvu, luk i grančice timijana. Kuhajte sve zajedno na umjereno jakoj vatri uz često miješanje dok povrće ne dobije zlatno-smeđu boju. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.
  4. Dodajte mljevenu junetinu i puretinu, zasolite i poparite sve zajedno i pirjajte još oko pet minuta.
  5. Podlijte sve zajedno s vinom i nastavite kuhati još oko tri minute.
  6. Dodajte pasatu i vodu od gljiva. Kada umak zavrije smanjite temperaturu i nastavite kuhati još oko 15 minuta. Izvadite grančice timijana iz umaka.
  7. Skuhanu tjesteninu stavite u umak, dobro sve promiješajte i na kraju dodajte maslac. Po potrebi dodajte još soli i papra.
  8. Poslužite uz naribani parmezan. Dobar tek!

Ako volite sir i mljeveno meso, ovo su savršene ideje za vas: 7 predobrih jela za svaki dan ovoga tjedna Popularni američki sendvič Philly Cheesesteak Makaroni sa sirom Torta od sira na njujorški način +0 Kuhani grah s mljevenim mesom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju