Kad se spoje blago, tj. seoske životinje, sa šumom i poljem, cvjetaju okusi tradicije. A kada mu novo ime hrvatske gastronomije koji redefinira hrvatska tradicionalna jela, mladi chef Kristijan Godinić, doda još i vlastiti MasterChef preokret, imamo sasvim novo jelo. Kandidatima MasterChefa jelo se svidjelo, ali Andrea Dević na njemu je pala. Koliko biste vi uspješni bili u repliciranju ovoga jela, provjerite sami.
Sastojci za Blago/Šuma/Polje:
- ljutika
- mrkva
- korijen peršina
- češnjak
- maslinovo ulje
- janjetina
- smeđi šampinjoni
- prah od vrganja
- estragon
- prošek
- papar
- sol
- temeljac
- vlasac
- pirovo brašno
- jaje
- mlijeko
- suncokretovo ulje
- jabučni ocat
- tvrdi ovčji sir
- sjemenke suncokreta
- kapari od medvjeđeg luka
- cvijeće
Priprema jela Blago/Šuma/Polje:
- Pripremite povrće i meso za ragu. Na maslinovo ulje dodajte luk, kratko pirjajte, dodajte peršin, mrkvu i šampinjone, pirjajte dalje dok povrće ne omekša.
- Na omekšalo povrće dodajte češnjak i malo ga zapržite. Dodajte meso, nastavite pirjati dok se ne postigne željena karamelizacija.
- Karamelizirano meso i povrće deglazirajte prošekom, ostavite malo da alkohol ispari te zalijte temeljcem. Dodajte papar, sol, prstohvat estragona i vrganje u prahu. Nastavite lagano kuhati dok meso ne omekša u potpunosti i ragu ne poprimi gustu teksturu. U gotov ragu umiješajte usitnjeni vlasac.
- U mikser dodajte sve sastojke i lagano pulsirajte dok se ne povežu. Oblikujte kuglicu tijesta, izvaljajte na željenu debljinu, oblikujte željeni oblik.
- Kratko blanširajte tijesto u slanoj vodi te ga naglo ohladite u ledenoj vodi.
- Mlijeko, ocat, sol i prah od vrganja štapnim mikserom miksajte uz dodavanje ulja dok se ne dobije emulzija željene teksture.
- Tijesto lagano zapecite na tavi.
- Servirajte.
Kako biste se snašli u kuhinji MasterChefa? Isprobajte recept sa stres testa za teleći file +1