Makaroni sa sirom (eng. mac and cheese) popularno su jelo američke kuhinje sastavljeno od kuhane tjestenine i kremastog umaka. Varijante toga jela rađene su još u 14. stoljeću u Italiji i Engleskoj.

U kremasti umak obično se stavlja nekoliko različitih vrsta sira – mi vam donosimo recept za makarone s čak pet topivih sireva različitih okusa i intenziteta.

Sastojci:

  • 400 g suhih makarona
  • 300 ml punomasnog mlijeka
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 200 g naribanog zrelog cheddara
  • 100 g naribanog mladog cheddara
  • 100 g mozzarelle
  • 60 g gaude
  • 60 g edamera
  • 50 g maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu
  • 1 čajna žličica luka u prahu
  • ½ čajne žličice mljevene paprike
  • sol i papar u prahu
  • biljno ulje po želji

Priprema:

  1. Skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju. Sačuvajte oko 125 ml vode od kuhanja tjestenine.
  2. U zasebnom lončiću zagrijte vrhnje za kuhanje i mlijeko na laganoj temperaturi.
  3. U tavi rastopite maslac i pomiješajte ga s brašnom. Pržite brašno oko jedne minute pa ga podlijte zagrijanim mlijekom i vrhnjem. Kuhajte umak na umjerenoj temperaturi oko tri do pet minuta dok se ne zgusne.
  4. Pomiješajte naribani zreli i mladi cheddar, mozzarellu, gaudu i edamer pa ih stavite u umak. Na laganoj temperaturi nastavite kuhati i miješati dok se sir ne rastopi.
  5. Uklonite umak s vatre i začinite ga sa solju, paprom, češnjakom i lukom u prahu te mljevenom paprikom.
  6. Prelijte umak preko kuhane tjestenine i dobro promiješajte. Po potrebi dodajte vodu u kojoj se kuhala tjestenina da malo razrijedite umak.
  7. Poslužite tjesteninu toplu sa salatom po želji. Dobar tek!

Kultni talijanski sirevi: Koja je razlika između Parmigiana Reggiana i Grana Padana? Sir Grana Padano Parmigiano Reggiano +1 Parmigiano Reggiano

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju