Makaroni sa sirom (eng. mac and cheese) popularno su jelo američke kuhinje sastavljeno od kuhane tjestenine i kremastog umaka. Varijante toga jela rađene su još u 14. stoljeću u Italiji i Engleskoj.
U kremasti umak obično se stavlja nekoliko različitih vrsta sira – mi vam donosimo recept za makarone s čak pet topivih sireva različitih okusa i intenziteta.
Sastojci:
- 400 g suhih makarona
- 300 ml punomasnog mlijeka
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 200 g naribanog zrelog cheddara
- 100 g naribanog mladog cheddara
- 100 g mozzarelle
- 60 g gaude
- 60 g edamera
- 50 g maslaca
- 2 žlice brašna
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- 1 čajna žličica luka u prahu
- ½ čajne žličice mljevene paprike
- sol i papar u prahu
- biljno ulje po želji
Priprema:
- Skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju. Sačuvajte oko 125 ml vode od kuhanja tjestenine.
- U zasebnom lončiću zagrijte vrhnje za kuhanje i mlijeko na laganoj temperaturi.
- U tavi rastopite maslac i pomiješajte ga s brašnom. Pržite brašno oko jedne minute pa ga podlijte zagrijanim mlijekom i vrhnjem. Kuhajte umak na umjerenoj temperaturi oko tri do pet minuta dok se ne zgusne.
- Pomiješajte naribani zreli i mladi cheddar, mozzarellu, gaudu i edamer pa ih stavite u umak. Na laganoj temperaturi nastavite kuhati i miješati dok se sir ne rastopi.
- Uklonite umak s vatre i začinite ga sa solju, paprom, češnjakom i lukom u prahu te mljevenom paprikom.
- Prelijte umak preko kuhane tjestenine i dobro promiješajte. Po potrebi dodajte vodu u kojoj se kuhala tjestenina da malo razrijedite umak.
- Poslužite tjesteninu toplu sa salatom po želji. Dobar tek!
Kultni talijanski sirevi: Koja je razlika između Parmigiana Reggiana i Grana Padana? +1