Madhuca longifolia indijsko je tropsko drvo koje raste u središnjim, južnim i sjevernim indijskim ravnicama i šumama, a među brojnim nazivima poznato je i kao madhūka, madkam, mahuwa. Indijska plemena Gondi, Munde i Santali nazivaju ga drvetom života. Ona su ga tradicionalno koristila za hranu ljudi i stoke, ali i gorivo, lijekove, pa čak i kao valutu za razmjenu žitarica. Pritom su se koristili plodovi, cvijeće, grane i lišće drveta. Cvjetovi se od davnina koriste za liječenje prehlade, kašlja i bronhitisa te želučanih bolesti i tegoba. Sjemenke se upotrebljavaju kod upale pluća i kožnih tegoba, a kora stabla navodno vraća mekoću koži.

Vjerojatno najpoznatiji proizvod od drveta života upravo je slatkasto piće s jakim cvjetnim notama jednostavno nazvano "mahua“.

Od davnina do kasnih 1800-ih domorodačke obitelji mogle su slobodno destilirati, piti i prodavati to narodno piće, sve dok ga Britanci nisu proglasili opasnim i zabranili. Kao razlog za to naveli su prijetnje zdravlju i moralu koje izaziva uživanje u piću od drveta života.

Proizvodnja alkoholnog pića mahue posljednjih je godina sve popularnija, a Indijci smatraju kako bi s vremenom moglo postati globalno popularno poput primjerice tekile ili sakea. Tako bi se doprinijelo i očuvanju nacionalne baštine, a indijska kultura promovirala u svijetu. Kako piće profinjene arome koje ima nisku koncentraciju metanola, odgovornog za mamurluk, indijski miksolozi preporučuju ga za pripremu koktela.

"Trinaest od 28 indijskih država proizvodi mahuu, a to je jedino destilirano alkoholno piće na svijetu napravljeno od prirodno slatkog cvijeta, što stvara njegov jedinstveni profil okusa", napominje Desmond Nazareth, koji pod brendom DesmondJi proizvodi indijsko piće i preporučuje mahuu kao zamjenu za džin, s tonikom i limetom. 

Jeste li znali? Odličan razlog zbog kojeg Šveđani petkom navečer ne izlaze iz kuće Švedska čokoladna torta kladdkaka Švedska - 2 Švedska - 1 +1 Švedska - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju