Pohani sir uobičajeni je dio street food ponude u Hrvatskoj. Obično je riječ o paniranom komadu sira poput gaude koja se prži u dubokom ulju te poslužuje u pecivu sa salatom i umacima po želji. No ovo se jelo može naći i na tanjurima najboljih svjetskih restorana. Dakako, u poboljšanom i profinjenijem obliku.
Jedan od najčešćih načina za prilagođavanje pohanog sira ekskluzivnim jelovnicima jest upotreba egzotičnijih mliječnih proizvoda. Primjerice, umjesto jeftinog kravljeg sira za pohanje se koriste nešto robusniji kozji proizvodi.
Oštar okus pohanog kozjeg sira, primjerice, izvrsno će se sljubiti sa slatkim mrkvama ili čak medom.
Sastojci:
600 ml hladne mineralne vode
360 grama brašna
225 grama svježeg kozjeg sira
4 žlice meda
1 čajna žličica praška za pecivo
sol i papar po želji
biljno ulje za prženje
Priprema:
1. Napravite smjesu za pohanje sira: pomiješajte 240 grama brašna s praškom za pecivo, prstohvatom soli i dvije žlice meda. Ulijete mineralnu vodu u smjesu i miješajte pjenjačom dok ne dobijete jednoliku smjesu. Stavite smjesu u hladnjak dok ne završite druge elemente.
2. Svježi sir natrgajte na manje komade od otprilike 15 grama i oblikujte u kuglice ili neki drugi oblik po želji. Stavite u hladnjak na pola sata da se stisnu.
3. Preostalo brašno pomiješajte sa solju i paprom i ostavite sa strane.
4. U dubljoj zdjeli ili u fritezi zagrijte biljno ulje na 190 Celzijevih stupnjeva.
5. Ohlađene kuglice kozjeg sira umočite u brašno sa solju i paprom, a potom u hladnu smjesu na bazi mineralne vode.
6. Ponavljajte postupak nekoliko puta dok ne dobijete deblji omotač oko sira. Kuglicu potom pažljivo stavite u zagrijano ulje.
7. Svaku kuglicu pecite oko 45 sekundi do jedne minute dok ne dobije zlatnosmeđu boju.
8. Odložite pečene kuglice na papir za upijanje masnoće.
9. Preko pečenih kuglica pospite prestali med i malo papra. Dobar tek!