Ana Antunović, koja stoji iza IG profila koji rado pratimo – @kuhana_i_pecena, ne voli rajčicu, a obožava šalšu, pa nam je otkrila svoj recept za taj umak koji instantno vraća u ljeto, bez obzira na to koliko nam se temperature vani spustile.
Manistra na pome, šalša, umak od rajčice s tjesteninom, kako je tko zove i voli, primjer je kako od samo nekoliko ključnih i kvalitetnih sastojaka – tjestenine, rajčica ili passate i maslinova ulja uz dodatak češnjaka i začinskog bilja poput bosiljka – možemo pripremiti jednostavno, a izuzetno ukusno jelo. Upravo u toj jednostavnosti i leži čar jela – svaki sastojak dolazi do izražaja te stvara lagan, ali bogat obrok koji je idealan za tople ljetne dane, ali i onda kada se u njih želimo vratiti.
Kada je ljeto i sezona rajčica iza nas, svakako će nam pomoći Podravka Passata, napravljena od rajčica s hrvatskih polja, koja pruža intenzivan okus zrelih rajčica i glatku, svilenkastu teksturu umaku. Zahvaljujući prirodnoj slatkoći i bogatstvu vitamina i minerala passata daje jelu dodatnu nutritivnu vrijednost, dok njezina jednostavnost omogućuje brzo i lako kuhanje. Bez soli i aditiva, passata omogućuje da okusi rajčice ostanu autentični, i tako čini umak savršenim partnerom za svaki oblik tjestenine. Bilo da se radi o brzom obroku tijekom tjedna ili laganoj večeri s prijateljima, to jelo donosi duh mediteranske kuhinje na svaki stol.
Ani manistra svakako vraća mirise djetinjstva i doma svaki put kad je sprema, a po njezinu receptu pokušajte je spremiti i vi.
Manistra na pome Ane Antunović - 2 (Foto: Ana Antunović)
RECEPT – Manistra na pome u šporko
Sastojci:
- 1 ljubičasti luk, 1 ljutika (opcionalno)
- 1 dl bijelog vina
- 1 mrkva
- 2 češnja češnjaka
- 100 g cherry rajčica
- 1 Podravka Passate
- sol
- papar
- sušeni bosiljak
- peršin
- slatka paprika
Manistra na pome Ane Antunović - 4 (Foto: Ana Antunović)
Priprema:
- Na maslinovu ulju prvo dinstajte luk, narezan na polumjesece, do blage karamelizacije, a zatim dodajte sitno nasjeckanu mrkvu i češnjak te napola prerezane cherry rajčice. Sve zajedno još dinstajte dok se povrće lagano ne zapeče, a zatim deglazirajte s 1 dl bijelog vina pa dinstajte dok vino ne ispari.
- Zatim dodajte i začine – sol, papar, sušeni bosiljak, peršin i slatku papriku u količini po želji. Dodajte i Podravka Passatu, sve dobro promiješajte, malo smanjite temperaturu i poklopljeno kuhajte 20-ak minuta.
- U međuvremenu stavite kuhati vodu, posolite je, a potom u nju dodajte tjesteninu. Kuhajte prema uputama. Vodom od kuhanja podlijte šalšu koja se kuha u drugom loncu, prema potrebi. Gotovu šalšu možete ostaviti u tom obliku ili je kratko izblendati za glađu teksturu. Kuhanu tjesteninu pomiješajte sa šalšom, ostavite poklopljeno nekoliko minuta pa poslužite uz naribani parmezan.