U srednjem vijeku lješnjaci su se posebno koristili za izradu slastica, a u doba renesanse njihova primjena proširila se i na pića od lješnjaka. Tijekom kolonijalnog razdoblja lješnjaci stižu i u Ameriku. Lješnjaci su se do danas proširili po cijelom svijetu, a u njihovoj proizvodnji posebice prednjače Italija, Turska i Sjeverna Amerika.

Osim cijelih ili mljevenih, lješnjaci se koriste i za izradu ulja od lješnjaka, različitih namaza te posebice u proizvodnji slatkiša, a služe i kao zdrava grickalica. Na portalu www.krenizdravo.hr pronašli smo brojne zanimljivosti o nutritivnom sastavu i zdravstvenim blagodatima lješnjaka, a ovdje možete naći i sjajne recepte koji ih sadrže. 

Vitamini i minerali

Lješnjaci i zdravlje idu ruku pod ruku. To ne znači da ih možemo jesti u neograničenim količinama, no svakako se uklapaju u pravilnu prehranu. Naime, lješnjake slobodno smatramo izvorima zdravih masti budući da na 100 sadrže oko 60 g masti. Lješnjaci sadrže vitamin E, koji je ujedno i antioksidans, kao i mineralime kao što su: mangan, magnezij, bakar i fosfor.

Torta od lješnjaka i čokolade Hrana i piće Jednostavna, klasična i fantastična: Torta od lješnjaka i čokolade koju je nemoguće ne voljeti

Obilje vlakana, ali i kalorija 

Redovita konzumacija lješnjaka također povoljno djeluje na smanjenje lošeg (LDL) kolesterola te na smanjivanje razine glukoze. Osim toga, lješnjaci i probava su dobri saveznici. Na 100 g lješnjaci sadrže čak 10 g vlakana, a dnevna preporuka za unos vlakana je između 25 – 35 g.

Na 100 g lješnjaci sadrže oko 620 kalorija i tako se ubrajaju među vrlo kalorične cjelovite namirnice. Vjerojatno se sada pitate koliko lješnjaka dnevno smijete pojesti s obzirom na sve nutritivne prednosti, ali i velik broj kalorija. Dnevna porcija lješnjaka ovisi o mnogim faktorima, a ponajviše o trenutnim ciljevima – želite li smršavjeti, održati ili dobiti na tjelesnoj masi.

Lješnjaci - 2 Lješnjaci - 2 (Foto: Shutterstock)

Ako želite smršavjeti, tada treba pripaziti na unos lješnjaka i pronaći način kako će se oni uklopiti u kalorijski deficit. Ovisno o cilju, možemo govoriti o količini između 10 – 50 g lješnjaka dnevno. Što ste fizički manje aktivni i što su vaše potrebe za energijom niže, manje ćete jesti i orašastih plodova, uključujući i lješnjake. Ako se pak bavite sportom 

Domaće praline od lješnjaka i čokolade Hrana i piće Recept za praline od lješnjaka i čokolade: Savršene su za poklon pa udvostručite smjesu da i vama nešto ostane

Drugim riječima, lješnjaci nas neće udebljati sami po sebi. No, s lješnjacima je lako prijeći ukupni dnevni kalorijski unos. Primjerice, 100 g lješnjaka daje oko 620 kalorija, što je identično malo jačem energetskom kompletnom ručku. Kako biste lakše izračunali kalorijsku vrijednost, u 20 lješnjaka pronaći ćete oko 180 kalorija. 

Poslastice s lješnjacima

Lješnjaci su idealan dodatak međuobroku, npr. 10-ak lješnjaka i voćka po izboru. Idealan su dodatak i u zobene kaše. Ovdje se možete odlučiti čak i za lješnjakovo brašno koje je odmašćeno i sadrži manje kalorija od cijelih lješnjaka. Sjeckane lješnjake možete uklopiti u domaću granolu, kao posip za proteinske palačinke ili slatke verzije doručka. Isto tako, prženi lješnjaci bit će odličan sastojak za domaći krem čokoladni namaz u kombinaciji s datuljama i kakaom.

12 namirnica koje jedu "najzdraviji" ljudi u Europi Jogurt Češnjak Masline +0 Ikarijanci jedu hranu bogatu namirnicama biljnog porijekla

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju