Tražite li inspiraciju za kuhanje na američkim kulinarskim showowima i magazinima vjerojatno ste već naišli na preporuku da probate napraviti kale chips ili čips od kelja u pećnici koji je jednako hrskav kao onaj od krumpira, ali sadrži više nutrijenata i značajno manje kalorija.

Preporučili su vam sigurno i kakav zdravi kale smoothie u koji se dodaje nekoliko listova kelja kako bi se dobila lijepa zelena boja ovog ledenog napitka.

Čips od lisnatog kelja Čips od lisnatog kelja (Foto: Getty Images)

Možda ste se iznenadili i kada su vam dali naputak da odstranite zelene listove kelja od stapki te da ih „izmasirate“ u marinadi na bazi limuna ili kakve drugog izvora kiseline kako biste ih omekšali te učinili ugodnijim za žvakanje.

Ako ste probali ove recepte i shvatili da nemaju dobar okus – a možda ste imali i probavne smetnje nakon konzumacije – razlog za to možda se skriva u činjenici da ste upotrijebili pogrešnu vrstu kelja.

Ovo se u Hrvatskoj naziva keljem Ovo se u Hrvatskoj naziva keljem (Foto: Getty Images)

Ono što u Hrvatskoj nazivamo keljem, ima latinski naziv Brassica oleracea var. Sabauda, a u američkom govornom području naziva se Savoy cabbage.

"Savojski kupus je izravan prijevod s engleskog jezika koji izaziva pomutnju u hrvatskom jeziku, pa je umjesto njega potrebno koristiti ispravan hrvatski naziv za ovu vrstu – kelj," otkriva nam prof. dr. sc Nina Toth sa Zavoda za povrćarstvo pri Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Slika nije dostupna Hrana i piće Njemački klasik za kratke dane: Recept za neodoljivi kelj s kobasicama i krumpirom

Kelj s mljevenim mesom i krumpirima Hrana i piće Recept za varivo od kelja s mljevenog mesa

Ono što Amerikanci zovu kale, zapravo je lisnati kelj, odnosno povrće s latinskim nazivom Brassica oleracea var. acephala f. sabellica.

"Tu se radi o vrsti kod koje je vršni pup aktivan i otvoren, odnosno ne formira glavu, a ima mjehuraste i kovrčave listove," pojašnjava dr. Toth.

Lisnati kelj Amerikanci nazivaju kale Lisnati kelj Amerikanci nazivaju kale (Foto: Getty Images)

S druge strane, kelj ima okruglu glavicu žućkaste i/ili blijedo zelene boje, s tamnozelenim listovima. Glavica zna doseći promjer od 25 centimetara i težinu do dva kilograma. Okus mu je blago orašast i najbolje se sljubljuje u kuhanim jelima poput juha i variva.

Kelj možete ispirjati te poslužiti s kuhanom rižom, tjesteninom, ječmom ili nekom drugom vrstom cjelovitih žitarica.

Inspiraciju što napraviti s keljem, a što s lisnatim keljm potražite u našoj fotogaleriji.

Bili zdravi i poletni: 10 namirnica koje trebamo češće jesti zimi Kelj s mljevenim mesom i krumpirima Đumbir Ilustracija zapečenog krumpira s komoračem +1 Komorač - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju