Varivo od kelja sa sočnim kosanim odrescima, odnosno popularnim „faširancima“ odavno je postalo institucija u svakom domaćinstvu i nalazi se na jelovniku barem jednom u dva tjedna, ako ne i češće. Nema zime bez tanjura ovog krepkog variva iz jednog lonca koje prija u svako doba godine, pa čak i kad pritisnu vrućine. Keljomrsci se neće složiti s nama, ali zato vi koji volite kelj pojedite dva tanjura, iz inata.

Ovo jelo od kelja, krumpira i mljevenog mesa stvarno je jednostavno i brzo kuhano, lagano jer ne sadrži dodatne masnoće (koje unosimo s prženim odrescima), a opet tako jako ukusno i fino da bismo ga mogli jesti svaki dan. Isprobajte kelj na malo drukčiji način i javite nam ocjenu, mi smo mu dali čistu peticu!

Mogli biste jesti kelj i za ručak, i za večeru? Odlično jer sendviči od kelja i poriluka zvuče baš kao odličan izbor za vas, samo izgrilajte dovoljno kruha.

I samo naprijed, nastavite obožavati kelj jer to je jedna od 7 namirnica koje prirodno snižavaju visoki tlak, a osim toga je niskokaloričan i bogat antioksidantima i najbolje ga je konzumirati sirova i blanširana.

Sastojci:

1 manja glavica kelja
1 glavica luka
100 g slanine
500 g miješanog mljevenog mesa (ili čiste junetine)
1 režanj češnjaka
500 g krumpira
1 žličica slatke mljevene papirke
2 litre povrtnog temeljca ili vode
malo svježe mljevenog crnog papra
2 žlice ulja

Za posluživanje:
kiselo vrhnje

Priprema:

1. Očistite glavicu kelja, prerežite je popola, izrežite korijen pa narežite na manje komade. Ogulite krumpire, operite ih pa i njih narežite na manje kockice.

2. Nasitno nasjeckajte luk i slaninu.

3. U dubljoj posudi zagrijte ulje, dodajte luk i slaninu pa pirjajte 6-7 minuta na srednje jakoj vatri dok luk ne omekša. Dodajte mljeveno meso pa ga dobro popržite uz stalno miješanje. Dodajte protisnuti češnjak, sol, papar i mljevenu papriku pa sve dobro izmiješajte i pirjajte još minutu.

4. Potom dodajte narezani kelj i krumpir pa zalijte temeljcem ili vodom. Sve dobro promiješajte i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 30 minuta, odnosno dok krumpir ne bude kuhan.

5. Na samom kraju kuhanja po potrebi dodatno posolite i popaprite.

6. Poslužite u dubokim tanjurima ili zdjelicama uz žlicu kiselog vrhnja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju