Falafel je bliskoistočno ulično jelo sastavljeno od kuglica slanutka i začina prženo u ulju koje se obično poslužuje u lepinji s povrćem i humusom i/ili umakom od jogurta. Posljednjih godina ono je postalo iznimno popularno i u Hrvatskoj.

Iako se priprema od jednostavnih sastojaka i na vrlo jednostavan način iziskuje jednu važnu stvar – namakanje suhog slanutka u vodi noć prije termičke obrade.

Na internetu se mogu naći brojna brzinska rješenja za pripremu falafela koja umjesto namočenih sušenih slanutaka koriste skuhanu konzerviranu verziju. No to je pogrešan odabir. Kada se kuglice falafela oblikuju i prže s kuhanim slanutkom imaju premekanu teksturu što pokvari dojam cijelog jela.

Falafel Hrana i piće Izraelski kralj ulične hrane kojem se klanjaju i mesojedi

U originalnom receptu stoji da se sušeni slanutak namače 16 do 24 sata prije pripreme – no to nije potrebno. Bit će vam dovoljno namočiti slanutak večer prije termičke obrade (8 do 12 sati), a ako želite pomoć pri omekšavanju u vodu dodajte i pola žličice sode bikarbone.

Originalni recepti za falafel sadrže i svježe listiće korijandera koje ovim prženim kuglicama daju zelenu boju. Ako niste ljubitelj tog začinskog bilja, podebljajte količinu peršina.

Sastojci za falafel:
200 grama sušenog slanutka
30 grama svježih listića peršina (bez peteljki)
20 grama svježih listića korijandera (bez peteljki)
1 manji luk
3-4 češnja češnjaka
1 čajna žličica kumina
1 čajna žličica mljevenog korijandera
1 žlica sezamovih sjemenki
sol i papar po želji
½ čajne žličice sode bikarbone
ulje za prženje

Falafel Hrana i piće Izraelski kralj ulične hrane kojem se klanjaju i mesojedi

Priprema:
1. Namočite sušeni slanutak u dosta vode večer prije termičke obrade. U vodu dodajte i pola čajne žličice soda bikarbone.

2. Ocijedite vodu, a slanutak stavite u sjeckalicu povrća zajedno sa začinima, lukom i češnjakom.

3. Pulsirajte sve dok se sastojci ne sljube i ne dobijete mrvičastu teksturu. Nemojte pretjerivati sa sjeckanjem – od paste se ne može napraviti dobar falafel.

4. Smjesu prebacite u zdjelu i stavite u hladnjak na sat vremena da se stisne.

5. Prije nego što počnete oblikovati kuglice u smjesu utisnite sezamove sjemenke.

Humus - 2 Hrana i piće Čiji je humus? Kulinarski rat zbog namaza koji traje godinama

6. Zagrijte ulje u loncu pa u njemu prepržite kuglice falafela dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i hrskavu teksturu. Za to će vam biti potrebno nekoliko minuta.

7. Stavite na papir za upijanje masnoće i poslužite sa sjeckanim povrćem i umakom po želji. Dobar tek!

Savjet plus:
Ako ne želite falafel peći u dubokom ulju, termički ih možete obraditi i u pećnici. Oblikovanu smjesu premažite s malo ulja, pa stavite peći u prethodnu zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 15 do 20 minuta. Okrenite ih na drugu stranu na pola pečenja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju