Avokado je tropsko voće prepuno nezasićenih masnih kiselina, prehrambenih vlakana, minerala i vitamina. Zbog svoje nutritivnog sastava, ali i kremaste bogate teksture koja omogućuje zanimljive kulinarske igre sve je češći sastojak na jelovnicima u hrvatskim domaćinstvima.
No ako koristite avokado, onda sigurno znate da će nije lako održati njegov plod zelenim i svježim. Nakon što prerežete polovicu avokada, njegova će unutrašnjost vrlo brzo početi tamnjeti. Da biste spriječili oksidaciju – poslužite se limunom.
No nemojte limunov sok kapati po avokadu. Umjesto toga uzmite krišku ili četvrtinu agruma pa nježno i temeljito utrljajte njime nezaštićeni dio avokada oko koštice. Potom avokado stavite u vrećicu sa zatvaračem, istisnite sav zrak i pohranite u hladnjak do sljedeće upotrebe.
Limun je dobro poznati sastojak za spas voća od tamnjenja. On sadrži askorbinsku kiselinu koju sprječava oksidaciju. Naime, mnogi se ovom metodom koriste već dugi niz godina kako bi spriječili propadanje prerezane jabuke.