Avokado je tropsko voće prepuno nezasićenih masnih kiselina, prehrambenih vlakana, minerala i vitamina. Zbog svoje nutritivnog sastava, ali i kremaste bogate teksture koja omogućuje zanimljive kulinarske igre sve je češći sastojak na jelovnicima u hrvatskim domaćinstvima.

U trendu Bijela parmigiana s tikvicama Savršeno za ljeto Bijela parmigiana: Recept za zapečene tikvice sa šunkom i sirom Čiovo - 2 Nekad Boa, danas Čiovo Može i bez trajekta: Predivan otok nedaleko od Splita na kojem ćete pronaći pustinju, čisto more i rajske plaže Špageti s tunom Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 prefinih ljetnih jela za svaki dan ovoga tjedna

Slika nije dostupna Hrana i piće Trik s kojim ćete omekšati nezreli avokado u 10 minuta

No ako koristite avokado, onda sigurno znate da će nije lako održati njegov plod zelenim i svježim. Nakon što prerežete polovicu avokada, njegova će unutrašnjost vrlo brzo početi tamnjeti. Da biste spriječili oksidaciju – poslužite se limunom.

No nemojte limunov sok kapati po avokadu. Umjesto toga uzmite krišku ili četvrtinu agruma pa nježno i temeljito utrljajte njime nezaštićeni dio avokada oko koštice. Potom avokado stavite u vrećicu sa zatvaračem, istisnite sav zrak i pohranite u hladnjak do sljedeće upotrebe.

Slika nije dostupna Hrana i piće Trik za pripremu najkremastijeg "sladoleda" bez ijedne kapi mlijeka

Limun je dobro poznati sastojak za spas voća od tamnjenja. On sadrži askorbinsku kiselinu koju sprječava oksidaciju. Naime, mnogi se ovom metodom koriste već dugi niz godina kako bi spriječili propadanje prerezane jabuke.