Najbolji okus daju dozrele i svježe namirnice. No ponekad je teško odoljeti svojoj žudnji prema određenim jelima, iako pri ruci nemate baš sve sastojke. Pretvrd i nedozreli komad avokada, primjerice, može se omekšati uz pomoć pećnice.

Što vam je potrebno?

Lim za pečenje, malo aluminijske folije i tvrdi avokado

Što trebat učiniti?
Zamotajte avokado u aluminijsku foliju, pa ga položite u lim za pečenje. Stavite ga u prethodno zagrijanu pećnicu na 100 Celzijevih stupnjeva i pustite da se lagano zagrije dok ne postane mekan. Ovisno o tvrdoći ploda za to će vam biti potrebno od desetak minuta naviše.

Kada se avokado omekša izvadite ga iz pećnice i pustite da se ohladi prije nego što ga neko fino jelo poput najkremastijeg "sladoleda" bez ijedne kapi kravljeg mlijeka

Zašto 'pali' ovaj trik?

Za dozrijevanje avokada zaslužan je plin etilen koji se u prirodi ispušta polako. U aluminijskoj foliji i pod laganom temperaturom pećnice ovaj se proces ubrzava, te tako omekšava ovaj plod pun bjelančevina.ž

Što još možete učiniti? 
Isprobati možete i trik s mikrovalnom pećnicom. Prepolovite avokado i izvadite košticu pa svaku polovicu zamotajte u foliju sigurnu za mikrovalnu pećnicu. Pecite dvije minute i ostavite da se avokado nakratko ohladi. Zatim ga, bez odmatanja prelijte mlazom hladne vode.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju