Hoće li vam dobro ispasti kolač ovisi o brojnim faktorima. Temperatura namirnica koje koristimo za slasticu, iznimno je važna. Vjerojatno ste i sami primijetili u receptima istaknutu potrebu da izvadite jaja ih hladnjaka i ostavite da dosegnu sobnu temperaturu.
Kada se nalaze u hladnjaku, temperatura jaja iznosi oko 4 Celzijevih stupnja. Kada su na sobnoj temperaturi 15 do 20 stupnjeva su toplija.
Jaja sa sobne temperature se bolje povezuju s drugim sastojcima potrebnima za kolač zbog čega smjesa postaje glađa. Nakon termičke obrade kolač je ravnomjernije pečen, a tekstura mu je laganija i prozračnija.
Smeđi šećer
Kada su u pitanju čokoladni kolači brownieji važno je pripaziti na još nekoliko sitnica prilikom pripreme.
Iskusni slastičari znaju da je bolje koristiti rastopljeni maslac nego onaj sa sobne temperature. Browniesi napravljeni s otopljenim maslacem obično su mekši, gnjecaviji i imaju izraženiji čokoladni okus.
Browniji će biti sočniji i ako upotrijebite kombinaciju rastopljene čokolade i kakao praha. Što je postotak kakao praha viši u kolaču, to će on biti suši.
Nije svejedno niti koju vrstu zaslađivača koristite. Smeđi šećer bolji je izbor od bijelog za pečenje brownieja jer mu daje zaokruženiji okus koji podsjeća na karamelu. Uz to tekstura brownieja sa smeđim šećerom je sočnija.
Natopljeni alkoholom: Ovi svjetski kolači rezervirani su samo za odrasle