Iako su nalik na kakao-kocke, jednostavan kolač koji se priprema i kod nas, brownieji se od njih uvelike razlikuju. Hrskavi vanjski sloj nalik na kožu i mekana, pomalo gnjecava unutrašnjost ono je po čemu su postali poznati i izvan kontinenta na kojem su nastali.

Brownie se u SAD-u spravlja još od kraja 19. stoljeća, a tijekom godina glas o njegovoj sočnosti i jednostavnosti proširio se diljem svijeta. Osim tradicionalnog recepta, koji vam donosimo u nastavku, brownieji se danas jedu u raznim izvedbama – s orasima, bademima, lješnjacima, indijskim oraščićima ili čak jabukama.

Brownies koji se tope u ustima - 13 Brownies koji se tope u ustima - 13 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Ova slastica toliko je obožavana u SAD-u da su joj posvetili i Nacionalni dan, koji se slavi 8. prosinca, no ne trebate čekati skoro godinu dana da ih pošteno proslavite. Već ovaj tjedan, od 31. siječnja, uživajte u okusima Amerike u Lidlu i nabavite sve za pravi američki brownie ili isprobajte McEnnedy brownie tortu te ostale njihove slastice, poput muffina, krafni ili sladoleda. Napravite prave američke palačinke s gotovom smjesom, ali i uživajte u slanim delicijama dok isčekujete najveći godišnji sportski događaj u Americi, Superbowl.

Kupnjom proizvoda u spomenutom tjednu možete si ostvariti još jedan ''američki san''. Ako ste ikada poželjeli vidjeti SAD u stilu ''Easy Ridera'', možda vam se pruži i prilika za to. Od 31. siječnja do 6. veljače kupnjom najmanje tri proizvoda proizvoda iz ponude Američkog tjedna i prijavom na Lidlovu nagradnu igru možete osvojiti motor Harley-Davidson Sportster.

Brownies koji se tope u ustima - 3 Brownies koji se tope u ustima - 3 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Dok maštate kako s vjetrom u kosi putujete od istočne do zapadne obale i istražujete ljepote SAD-a, prihvatite se spravljanja ove američke slastice koja će vas okusima odmah prebaciti preko bare.

RECEPT – BROWNIE KOJI SE TOPI U USTIMA

Sastojci:

  • 200 g maslaca
  • 200 g tamne čokolade
  • 175 g smeđeg šećera
  • 3 jaja
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 75 g glatkog brašna
  • 30 g kakaa u prahu
  • Prstohvat soli
  • 3 žlice čokoladnih kapljica

Brownies koji se tope u ustima - 4 Brownies koji se tope u ustima - 4 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pripremite papir za pečenje tako da ga odrežete na pola, nauljite četvrtastu posudu za pečenje i u nju postavite papire okomito jedan na drugi.
  2. Na pari rastopite čokoladu i maslac pa im dodajte šećer i ekstrakt vanilije.
  3. Pustite neka se glatka čokoladna smjesa malo ohladi pa u nju umiješajte jaja i dobro sve pjenjačom sjedinite.
  4. U smjesu dodajte brašno, kakao u prahu i prstohvat soli. Brownies koji se tope u ustima - 8 Brownies koji se tope u ustima - 8 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
  5. Na kraju u smjesu možete lagano umiješati komadiće čokolade, oraha, lješnjaka ili listiće badema. Mi smo pripremili klasičnu verziju, po kojoj smo samo posuli čokoladne kapljice.
  6. Smjesu ulijte u kalup i po njoj pospite čokoladne kapljice te je stavite u pećnicu na 26 minuta. Brownies koji se tope u ustima - 12 Brownies koji se tope u ustima - 12 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
  7. Pustite neka brownie odmori oko 10 minuta u kalupu, a režite ih nakon 20 minuta i uživajte u sočnim čokoladnim kockama koje se tope u ustima. Ako uspiju preživjeti duže od jednog dana, čuvajte ih u plastičnoj posudi s poklopcem do četiri dana.
  8. Uživajte u brownieju sa sladoledom od vanilije ili šlagom.

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju