Slastice su nezaobilazan dio svakog blagdanskog stola, kao i alkoholna pića. Kada se spoje ove dvije komponente nastaju (ne)zaboravni deserti. Na Karibima u kolače se dodaje rum, u Irskoj tamno pivo, a u Velikoj Britaniji – viski.
Crni kolač natopljen rumom
Božićne blagdane na Karibima, ali i različite druge proslave nemoguće je zamisliti bez voćnog kolača s rumom, koji se zbog svoje boje na Jamajci naziva i crnim kolačem. Crnu boju kolaču daju sastojci, a posebice umak browning, koji se priprema od vina i začina.
Da bi kolač bio što ukusniji, sušeno voće treba se namakati u rumu nekoliko tjedana, a neki ostavljaju da se marinira u alkoholu i po nekoliko mjeseci prije nego što ga dodaju u tijesto i termički obrade do savršenstva.
Karipska crna torta s rumom (Foto: Shutterstock)
Rum baba
Baba au rhum ili rum baba je popularni francuski desert poljskog porijekla u kojem, baš kao ime i daje naslutiti, glavnu ulogu ima rum. Riječ o kolačima od mekanog tijesta sa sušenim voćem koje se nakon pečenja prelijeva toplim sirupom od ruma. Mi imamo recept i za rum babe s čokoladnom glazurom.
Irska torta s crnim pivom
Jeste li ikada probali dodati pivo u desert? Irci obožavaju kombinirati svoje tamno pivo Guinness s čokoladom te pripremati zanimljive slastice kao što je ova torta.
Taman biskvit na bazi kakaa, piva i kiselog vrhnja savršeno će se sljubiti s kremom od sirnog namaza, šećera i vrhnja za šlag. Za pripremu ovog recepta ne treba vam puno slastičarskog znanja. Svega malo strpljenja, nekoliko sastojaka i mikser.
Britanski božićni 'puding' (Foto: Shutterstock)
Britanski božićni 'puding' s viskijem
Uoči Božića u britanskim se kućanstvima obično radi božićni kolač. Iako ga Britanci nazivaju Christmas Pudding, nema veze s ukuhanim slatkim desertom na bazi mlijeka.
Naprotiv, riječ je sočnom biskvitu koji je ispunjen sušenim voćem te natopljen alkoholnim pićem poput viskija. Da bi kolač imao slastan okus, voće je potrebno namakati u alkoholu barem večer prije pečenja.
10 najfinijih recepata za božićne kekse i sitne kolače iz europskih kuharica +2