Kristalno čisti led ne topi se sporije od zamućenih vrsta leda niti ima bolji okus od njih. Ipak, ima svoju funkciju – izgleda besprijekorno u čaši – bez obzira pijuckate li omiljeni koktel ili gazirano bezalkoholno piće.
Kristalno čisti led obično se priprema s posebnom vrstom aparata za led (poput ovog), ali svoju impresivnu verziju možete pokušati napraviti i u kućnoj radinosti. Proces pripreme u kućnoj radinosti iziskuje dosta vremena i strpljenja, ali nije nemoguć.
Kako mogu napraviti kristalno čisti led kod kuće?
- Da biste dobili najbolje rezultate koristite filtriranu vodu za izradu kristalno čistih kockica leda.
- Poželjno je i vodu dvaput dovesti do vrenja prije nego što je zamrznete. Zagrijete vodu na štednjaku, pustite da se ohladi, pa ju zagrijte još jednom i ohladite. Ovaj proces smanjuje količinu mjehurića u vodi što jamči čišći led.
- Ulijete ohlađenu vodu i posudice za izradu leda. Upotrijebite silikonske posude za led koje dolaze s odgovarajućim poklopcem.
- Sporo zamrzavanje je ključno za stvaranje čistog leda. Baš zato preporučuje se uključiti zamrzivač na najtopliju postavku kako bi se kockice zamrzavale sporije. Ako u zamrzivaču imate drugu hranu poput mesa, sladoleda i slično smanjivanje temperature u zamrzivaču moglo bi kompromitirati ostale namirnice, pa budite oprezni.
- Posudice za pripremu leda s poklopcem možete alternativno staviti i u male prijenosne hladnjake. Što se led sporije smrzava to će biti prozirniji.
- Kada ste spremni za pripremu pića, ostavite kocku leda na sobnoj temperaturi oko dvije minute. Ovaj kratki period na sobnoj temperaturi će lagano zagrijati kocku i spriječiti eventualno „pucanje“ u kontaktu s tekućinom.