Kristalno čisti led ne topi se sporije od zamućenih vrsta leda niti ima bolji okus od njih. Ipak, ima svoju funkciju – izgleda besprijekorno u čaši – bez obzira pijuckate li  omiljeni koktel ili gazirano bezalkoholno piće.

Kristalno čisti led obično se priprema s posebnom vrstom aparata za led (poput ovog), ali svoju impresivnu verziju možete pokušati napraviti i u kućnoj radinosti. Proces pripreme u kućnoj radinosti iziskuje dosta vremena i strpljenja, ali nije nemoguć.

Kako mogu napraviti kristalno čisti led kod kuće?

  1. Da biste dobili najbolje rezultate koristite filtriranu vodu za izradu kristalno čistih kockica leda.
  2. Poželjno je i vodu dvaput dovesti do vrenja prije nego što je zamrznete. Zagrijete vodu na štednjaku, pustite da se ohladi, pa ju zagrijte još jednom i ohladite. Ovaj proces smanjuje količinu mjehurića u vodi što jamči čišći led.
  3. Ulijete ohlađenu vodu i posudice za izradu leda. Upotrijebite silikonske posude za led koje dolaze s odgovarajućim poklopcem.
  4. Sporo zamrzavanje je ključno za stvaranje čistog leda. Baš zato preporučuje se uključiti zamrzivač na najtopliju postavku kako bi se kockice zamrzavale sporije. Ako u zamrzivaču imate drugu hranu poput mesa, sladoleda i slično smanjivanje temperature u zamrzivaču moglo bi kompromitirati ostale namirnice, pa budite oprezni.
  5. Posudice za pripremu leda s poklopcem možete alternativno staviti i u male prijenosne hladnjake. Što se led sporije smrzava to će biti prozirniji.
  6. Kada ste spremni za pripremu pića, ostavite kocku leda na sobnoj temperaturi oko dvije minute. Ovaj kratki period na sobnoj temperaturi će lagano zagrijati kocku i spriječiti eventualno „pucanje“ u kontaktu s tekućinom.

Najmanji vinograd na svijetu: Na terasi uzgaja lozu i prodaje bocu vina po 5 tisuća eura Najmanji vinograd na svijetu - 1 Najmanji vinograd na svijetu - 3 Najmanji vinograd na svijetu - 4 +1 Najmanji vinograd na svijetu - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju