Mljeveno meso sjajna je baza za brojna jela u Hrvatskoj, ali i svijetu. S njime se radi popularni bolonez, sarma i punjene paprike, ali i američki gulaš ili pak indonezijske proljetne rolice martabak.

Na raspolaganju su vam recepti koji koriste mljevenu svinjetinu, junetinu i puretinu. Odaberite svojeg favorita i isprobajte neka od predloženih jela u nastavku ovoga teksta. 

Izvorni umak bolonjez

Dana 17. listopada 1982. bolonjsko izaslanstvo Academmije dalla Cucina Italiana (Akademija talijanske kuhinje) u Gospodarskoj komori grada Bologne pohranilo je tradicionalnu recepturu za bolonjski ragù, odnosno umak koji je nama znan kao umak bolognese. Kako se točno radi otkrijte ovdje.

Bolonjez Bolonjez (Foto: Shutterstock)

Mađarski odgovor na sarmu

Rakott káposzta mađarsko je tradicionalno jelo od kiselog kupusa i mljevene svinjetine uz dodatak vrhnja i mljevene paprike. Svaka domaćica ima svoje male tajne, pa se tako u nekim kućama meso miješa s kuhanom rižom, a drugdje slaže u zasebnim slojevima.

Kobasica se može izostaviti ili zamijeniti slaninom. Neki kuhari kupus pirjaju na svinjskoj masti, a drugi ga kuhaju.

Američki gulaš s makaronima i mljevenim mesom

Američki gulaš obuhvaća mljeveno meso – najčešće junetinu, tjesteninu, rajčice i pokoji začin. Najčešće se priprema s makaronima, no možete se poslužiti bilo kojom vrstom manje tjestenine.

Najbolje od svega? Možete ga pripremiti u samo jednom loncu za tek 20-ak minuta, pa je idealno za pripremu tijekom tjedna u hladnijem dijelu godine kad nemate mnogo vremena za kuhanje.

Musaka s krumpirom i mljevenim mesom Musaka s krumpirom i mljevenim mesom (Foto: Shutterstock)

Okruglice od mljevenog mesa i tikvica

Isprobajte nešto laganiju verziju mesnih okruglica od mljevene puretine i tikvica koje se mogu poslužiti na klasičan način uz tjesteninu i umak od rajčice, staviti u sendvič ili čak salatu.

Imajte na umu da vrijeme termičke obrade ovisi o veličini okruglica – provjerite jesu li pečene do kraja prije nego što ih maknete sa štednjaka.

Musaka s mljevenim mesom

Musaka ili grčki moussaka tradicionalno je grčko jelo. Iako Grci svoju musaku najčešće rade s patlidžanima i mljevenom janjetinom, nije im strana ni musaka od krumpira, ista ona kakvu i mi radimo u Hrvatskoj.

Red krumpira, red umaka od mljevenog mesa, red kremastog bešamela, pa tako opet i iznova. Divota! 

Ragu bianco

Ragu bianco bijela je verzija bolonjeza. Bolonjez na bijelo priprema se od mljevenog mesa i sofrita, mješavine sjeckanog luka, mrkve i celera koji se nježno kuhaju u maslinovu ulju ili maslacu.

U bijelom bolonjezu nećete naći rajčicu, a u Toskani će kuhari nerijetko dodati i malo mlijeka u umak pred kraj kuhanja. Za klasični ragù bianco trebat će vam i suho bijelo vino, temeljac ili juha i prema želji, ružmarin.

Ragù bianco Ragù bianco (Foto: Shutterstock)

Varivo od mljevenog mesa i graška

Gusto varivo od mljevenog mesa i graška ili kiymah bezelye popularni je turski recept koji se najčešće jede za ručak ili večeru, a poslužuje uz domaći kruh i jogurt. Ako ste ekstra gladni ili trebate nahraniti više usta, poslužite ga uz kuhanu rižu.

Mljeveno meso obavezan je sastojak ovoga jela – obično se u receptu koristi mljevena junetina ili janjetina.

Palačinke punjene mljevenim mesom 

Martabak ili murtabak je omiljeno jelo u Indoneziji. Riječ je o jelu koje se radi od smrznutog tijesta za proljetne rolice, a puni sa slatkim i slanim nadjevima. Mi vam predlažemo neodoljivu verziju s mljevenom junetinom.

Varivo od graška i mljevenog mesa Varivo od graška i mljevenog mesa (Foto: Shutterstock)

Punjene paprike iz tave

Japanci svoje punjene paprike zovu piman nikuzume, pune ih mljevenim mesom i peku u tavi. Ponekad ih poslužuju i s ljepljivim slatko kiselim umakom kako bi bile sočnije.

Paprike koje se koriste u Japanu zovu se piman. Radi se o malim i nešto tanjim paprikama, od babura na koje smo naviknuli, ali bez obzira na vrstu koju koristite bit će itekako ukusne. 

Lisnato s mljevenim mesom

Za fino jelo s mljevenim mesom ne treba vam puno truda ili sastojaka. Dokazuju to i ove sjajne rolice od lisnatog tijesta i nadjeva na bazi mljevenog mesa.

Da biste ih pripremili bit će vam potrebno oko sat vremena, a najbolje ih je servirati uz domaći kečap ili neki drugi gusti umak od rajčica.

Sočno i puno okusa: Koliko dugo treba marinirati meso za najbolji rezultat? Marinirane tikvice na roštilju Svinjski kotlet s umakom na bazi meda Pečeni svinjski file s povrćem +6 Junetina u umaku od maslaca i češnjaka