Mljeveno meso sjajna je baza za brojna jela u Hrvatskoj, ali i svijetu. S njime se radi popularni bolonez, sarma i punjene paprike, ali i američki gulaš ili pak indonezijske proljetne rolice martabak.
Na raspolaganju su vam recepti koji koriste mljevenu svinjetinu, junetinu i puretinu. Odaberite svojeg favorita i isprobajte neka od predloženih jela u nastavku ovoga teksta.
Izvorni umak bolonjez
Dana 17. listopada 1982. bolonjsko izaslanstvo Academmije dalla Cucina Italiana (Akademija talijanske kuhinje) u Gospodarskoj komori grada Bologne pohranilo je tradicionalnu recepturu za bolonjski ragù, odnosno umak koji je nama znan kao umak bolognese. Kako se točno radi otkrijte ovdje.
Mađarski odgovor na sarmu
Rakott káposzta mađarsko je tradicionalno jelo od kiselog kupusa i mljevene svinjetine uz dodatak vrhnja i mljevene paprike. Svaka domaćica ima svoje male tajne, pa se tako u nekim kućama meso miješa s kuhanom rižom, a drugdje slaže u zasebnim slojevima.
Kobasica se može izostaviti ili zamijeniti slaninom. Neki kuhari kupus pirjaju na svinjskoj masti, a drugi ga kuhaju.
Američki gulaš s makaronima i mljevenim mesom
Američki gulaš obuhvaća mljeveno meso – najčešće junetinu, tjesteninu, rajčice i pokoji začin. Najčešće se priprema s makaronima, no možete se poslužiti bilo kojom vrstom manje tjestenine.
Najbolje od svega? Možete ga pripremiti u samo jednom loncu za tek 20-ak minuta, pa je idealno za pripremu tijekom tjedna u hladnijem dijelu godine kad nemate mnogo vremena za kuhanje.
Okruglice od mljevenog mesa i tikvica
Isprobajte nešto laganiju verziju mesnih okruglica od mljevene puretine i tikvica koje se mogu poslužiti na klasičan način uz tjesteninu i umak od rajčice, staviti u sendvič ili čak salatu.
Imajte na umu da vrijeme termičke obrade ovisi o veličini okruglica – provjerite jesu li pečene do kraja prije nego što ih maknete sa štednjaka.
Musaka s mljevenim mesom
Musaka ili grčki moussaka tradicionalno je grčko jelo. Iako Grci svoju musaku najčešće rade s patlidžanima i mljevenom janjetinom, nije im strana ni musaka od krumpira, ista ona kakvu i mi radimo u Hrvatskoj.
Red krumpira, red umaka od mljevenog mesa, red kremastog bešamela, pa tako opet i iznova. Divota!
Ragu bianco
Ragu bianco bijela je verzija bolonjeza. Bolonjez na bijelo priprema se od mljevenog mesa i sofrita, mješavine sjeckanog luka, mrkve i celera koji se nježno kuhaju u maslinovu ulju ili maslacu.
U bijelom bolonjezu nećete naći rajčicu, a u Toskani će kuhari nerijetko dodati i malo mlijeka u umak pred kraj kuhanja. Za klasični ragù bianco trebat će vam i suho bijelo vino, temeljac ili juha i prema želji, ružmarin.
Varivo od mljevenog mesa i graška
Gusto varivo od mljevenog mesa i graška ili kiymah bezelye popularni je turski recept koji se najčešće jede za ručak ili večeru, a poslužuje uz domaći kruh i jogurt. Ako ste ekstra gladni ili trebate nahraniti više usta, poslužite ga uz kuhanu rižu.
Mljeveno meso obavezan je sastojak ovoga jela – obično se u receptu koristi mljevena junetina ili janjetina.
Palačinke punjene mljevenim mesom
Martabak ili murtabak je omiljeno jelo u Indoneziji. Riječ je o jelu koje se radi od smrznutog tijesta za proljetne rolice, a puni sa slatkim i slanim nadjevima. Mi vam predlažemo neodoljivu verziju s mljevenom junetinom.
Punjene paprike iz tave
Japanci svoje punjene paprike zovu piman nikuzume, pune ih mljevenim mesom i peku u tavi. Ponekad ih poslužuju i s ljepljivim slatko kiselim umakom kako bi bile sočnije.
Paprike koje se koriste u Japanu zovu se piman. Radi se o malim i nešto tanjim paprikama, od babura na koje smo naviknuli, ali bez obzira na vrstu koju koristite bit će itekako ukusne.
Lisnato s mljevenim mesom
Za fino jelo s mljevenim mesom ne treba vam puno truda ili sastojaka. Dokazuju to i ove sjajne rolice od lisnatog tijesta i nadjeva na bazi mljevenog mesa.
Da biste ih pripremili bit će vam potrebno oko sat vremena, a najbolje ih je servirati uz domaći kečap ili neki drugi gusti umak od rajčica.
Sočno i puno okusa: Koliko dugo treba marinirati meso za najbolji rezultat?