Musaka ili grčki moussaka sinonim je za radost i užitak na tanjuru, nije li? Iako Grci svoju musaku najčešće rade s patlidžanima i mljevenom janjetinom, nije im strana ni musaka od krumpira, ista ona kakvu i mi dobro poznajemo.
Red krumpira, red umaka od mljevenog mesa, red kremastog bešamela, pa tako opet i opet. Pa na kraju red krumpira, red kremastog bešamela i u vruću pećnicu. Jeste za dobru staru musaku od krumpira s omiljenim grčkim dodatkom? Žličicom cimeta! Jeste li znali da Grci u svoja slana, mesna jela često dodaju cimet?
Znamo mi kako se radi i ona druga musaka „po grčki“, ako su vam patlidžani ipak draži od krumpira, zato rado dijelimo s vama i recept za pravu musaku u kojoj bi uživali i grčki bogovi.
Mljeveno meso omiljeno je i odraslima i djeci, zato na svoju listu stavite i 5 drugačijih jela s mljevenim mesom koja morate probati.
Sastojci za musaku:
- 500 g mljevene junetine
- 400 g krumpira
- 1 žličica cimeta
- 1 lovorov list
- 400 g sjeckane konzervirane rajčice
- 1 srednje velika glavica luka
- 1 režanj češnjaka
- 1 žlica koncentrata od rajčice
- 3 žlice maslinova ulja
- sol, papar
Za umak bešamel:
- 60 g maslaca
- 60 g brašna
- 700 ml mlijeka
- na vrh noža muškatnog oraščića
- sol, papar
Priprema musake:
- Ogulite krumpir pa ga narežite na ploške, blanširajte u kipućoj vodi 2-3 minute te ga ocijedite.
- U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte sitno sjeckani luk te ga pirjajte 7-8 minuta dok ne omekša. Dodajte sitno sjeckani češnjak i pirjajte još 2 minute.
- Dodajte mljeveno meso, kuhačom ga dobro usitnite, posolite i popaprite pa dodajte cimet, koncentrat rajčice i sjeckanu rajčicu te nastavite pirjati narednih 10 minuta.
- U zasebnoj posudi napravite bešamel: u široj posudi otopite maslac, dodajte brašno i kratko ga popržite. Potom dodajte zagrijano mlijeko, stalno miješajući i pazeći da se ne naprave grudice. Na samom kraju dodajte sol, papar (po mogućnosti bijeli) i malo muškatnog oraščića te sve dobro izmiješajte. Pustite da se umak prohladi. Ako je umak pregust, razrijedite ga mlijekom do željene gustoće.
- Posudu za pečenje premažite maslinovim uljem pa složite prvi red krumpira, dodajte umak od mljevenog mesa, poravnajte žlicom pa dodajte nekoliko žlica bešamela i prekrijte drugim slojem krumpira. Ponovite dok ne utrošite sve pripremljene sastojke, neka vam završni sloj bude sloj krumpira koji prelijete preostalim bešamel umakom.
- Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C i pecite oko 30-40 minuta, odnosno dok površina ne dobije lijepu zlatnu koricu.
- Izvadite iz pećnice, ohladite 10-15 minuta pa poslužite uz zdjelu zelene lisnate salate.