Musaka ili grčki moussaka sinonim je za radost i užitak na tanjuru, nije li? Iako Grci svoju musaku najčešće rade s patlidžanima i mljevenom janjetinom, nije im strana ni musaka od krumpira, ista ona kakvu i mi dobro poznajemo. Red krumpira, red umaka od mljevenog mesa, red kremastog bešamela, pa tako opet i opet. Pa na kraju red krumpira, red kremastog bešamela i u vruću pećnicu. Jeste za dobru staru musaku od krumpira s omiljenim grčkim dodatkom? Žličicom cimeta! Jeste li znali da Grci u svoja slana, mesna jela često dodaju cimet?

Znamo mi kako se radi i ona druga musaka „po grčki“, ako su vam patlidžani ipak draži od krumpira, zato rado dijelimo s vama i recept za pravu musaku u kojoj bi uživali i grčki bogovi.

Mljeveno meso omiljeno je i odraslima i djeci, zato na svoju listu stavite i 5 drugačijih jela s mljevenim mesom koja morate probati.

Sastojci:

500 g mljevene junetine
400 g krumpira
1 žličica cimeta
1 lovorov list
400 g sjeckane konzervirane rajčice
1 srednje velika glavica luka
1 režanj češnjaka
1 žlica koncentrata od rajčice
3 žlice maslinova ulja
sol, papar

Za umak bešamel:
60 g maslaca
60 g brašna
700 ml mlijeka
na vrh noža muškatnog oraščića
sol, papar

Priprema:

1. Ogulite krumpir pa ga narežite na ploške, blanširajte u kipućoj vodi 2-3 minute te ga ocijedite.

2. U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte sitno sjeckani luk te ga pirjajte 7-8 minuta dok ne omekša. Dodajte sitno sjeckani češnjak i pirjajte još 2 minute.

3. Dodajte mljeveno meso, kuhačom ga dobro usitnite, posolite i popaprite pa dodajte cimet, koncentrat rajčice i sjeckanu rajčicu te nastavite pirjati narednih 10 minuta.

4. U zasebnoj posudi napravite bešamel: u široj posudi otopite maslac, dodajte brašno i kratko ga popržite. Potom dodajte zagrijano mlijeko, stalno miješajući i pazeći da se ne naprave grudice. Na samom kraju dodajte sol, papar (po mogućnosti bijeli) i malo muškatnog oraščića te sve dobro izmiješajte. Pustite da se umak prohladi. Ako je umak pregust, razrijedite ga mlijekom do željene gustoće.

5. Posudu za pečenje premažite maslinovim uljem pa složite prvi red krumpira, dodajte umak od mljevenog mesa, poravnajte žlicom pa dodajte nekoliko žlica bešamela i prekrijte drugim slojem krumpira. Ponovite dok ne utrošite sve pripremljene sastojke, neka vam završni sloj bude sloj krumpira koji prelijete preostalim bešamel umakom.

6. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C i pecite oko 30-40 minuta, odnosno dok površina ne dobije lijepu zlatnu koricu.

7. Izvadite iz pećnice, ohladite 10-15 minuta pa poslužite uz zdjelu zelene lisnate salate.

Hrana za zdravo srce: 5 namirnica koje čiste krvne žile Avokado Žitarice - 3 Češnjak - 5 +3 Češnjak

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju