Martabak ili murtabak je omiljeno jelo u Indoneziji koje miriše s uličnih štandova, a priprema se i kod kuće. Ta slatka, ili slana palačinka ime duguje arapskoj riječi za savijanje, a osim u Indoneziji varijacije na temu pripremaju se i u Jemenu, Maleziji, Tajlandu…
U Indoneziji se jede slatka i slana verzija martabaka. I dok slatki recept sadrži čokoladu, kikiriki i sezam, u slanom ima junetine, jaja i puno mladog luka. Za pripremu će vam trebati smrznuto tijesto za proljetne rolice koje se može kupit u trgovinama azijske hrane, a ako želite, možete i eksperimentirati listovima za savijače.
Sastojci za martabak:
- 250 g mljevene junetine
- 1 glavica luka
- 4 jaja
- 3 mlada luka
- 1 žlica curry praha
- 1 pakiranje smrznutog tijesta za proljetne rolice
- sol, papar
- 1/2 žličice šećera
Priprema martabaka:
- Tijesto za proljetne rolice odmrznite preko noći u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi oko pola sata. Nakon otvaranja pakiranja pokrijte tijesto vlažnim kuhinjskim ručnikom kako se ne bi osušilo i popucalo.
- Pirjajte sjeckani luk 3-5 minuta. Dodajte mljeveno meso, curry, sol, šećer i papar. Kada meso bude gotovo, ostavite ga neka se ohladi
- Umutite jaja i sjeckani mladi luk pa dodajte meso u smjesu.
- Na radnu plohu stavite tijesto, dodajte oko 1-2 žlice mesne smjese na sredinu. Namočite sve rubove tijesta vodom i savijte kao da savijate kovertu
- Zagrijte uljei pecite martabak dok ne porumeni s obje strane
Kada dodajete sol u jelo? Pogreške koje mogu upropastiti svako jelo +0