Tikvice su iznimno fleksibilno povrće koje se može pripremiti na bezbroj načina. Možete ga pirjati, peći, pržiti i pohati.

Naribane tikvice možete iskoristiti za pripremu popečaka, kao podlogu za pizzu, ali i kao dodatak mesnim okruglicama.

Donosimo vam recept za nešto laganiju verziju mesnih okruglica od mljevene puretine i tikvica koje se mogu poslužiti na klasičan način uz tjesteninu i umak od rajčice, staviti u sendvič ili čak salatu.

Imajte na umu da vrijeme termičke obrade ovisi o veličini okruglica – provjerite jesu li pečene do kraja prije nego što ih maknete sa štednjaka.

Sastojci:

  • 450 g mljevene puretine
  • 150 g naribanih tikvica
  • 60 g krušnih mrvica
  • 30 g naribanog parmezana
  • 1 jaje
  • 1 manji luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 čajna žličica mediteranske mješavine začina
  • biljno ulje za pečenje
  • sol i papar po želji

Priprema:

  1. Naribajte tikvice i istisnite što je moguće više tekućine iz ovog povrća.
  2. Pomiješajte ocijeđene naribane tikvice s mljevenim mesom, naribanim lukom i češnjakom.
  3. Dodajte jaje, parmezan i krušne mrvice, začinite sa solju i paprom te mediteranskom mješavinom.
  4. Od dobivene smjese oblikujte kuglice.
  5. U većoj tavi zagrijte nešto ulja, pa na njemu prepržite kuglice s obje strane dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Ovisno o veličini pecite ih 10 do 15 minuta.
  6. Poslužite mesne okruglice tople s prilogom po želji. Dobar tek!

2 najveće greške koje radimo kad kuhamo i pečemo tikvice Tikvice u panko mrvicama i parmezanu Narežite tikvice na veće komade kada ih planirate kuhati ili peći duže vrijeme Lazanje od tikvica +1 Popečci od tikvica

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju