Tikvice su iznimno fleksibilno povrće koje se može pripremiti na bezbroj načina. Možete ga pirjati, peći, pržiti i pohati.
Naribane tikvice možete iskoristiti za pripremu popečaka, kao podlogu za pizzu, ali i kao dodatak mesnim okruglicama.
Donosimo vam recept za nešto laganiju verziju mesnih okruglica od mljevene puretine i tikvica koje se mogu poslužiti na klasičan način uz tjesteninu i umak od rajčice, staviti u sendvič ili čak salatu.
Imajte na umu da vrijeme termičke obrade ovisi o veličini okruglica – provjerite jesu li pečene do kraja prije nego što ih maknete sa štednjaka.
Sastojci:
- 450 g mljevene puretine
- 150 g naribanih tikvica
- 60 g krušnih mrvica
- 30 g naribanog parmezana
- 1 jaje
- 1 manji luk
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 čajna žličica mediteranske mješavine začina
- biljno ulje za pečenje
- sol i papar po želji
Priprema:
- Naribajte tikvice i istisnite što je moguće više tekućine iz ovog povrća.
- Pomiješajte ocijeđene naribane tikvice s mljevenim mesom, naribanim lukom i češnjakom.
- Dodajte jaje, parmezan i krušne mrvice, začinite sa solju i paprom te mediteranskom mješavinom.
- Od dobivene smjese oblikujte kuglice.
- U većoj tavi zagrijte nešto ulja, pa na njemu prepržite kuglice s obje strane dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Ovisno o veličini pecite ih 10 do 15 minuta.
- Poslužite mesne okruglice tople s prilogom po želji. Dobar tek!