Ragu bianco bijela je verzija omiljenog umaka koji popularno zovemo bolonjez, klasika talijanske kuhinje od mljevenog mesa. Bolonjez na bijelo priprema se od mljevenog mesa i sofrita, mirisne mješavine sjeckanog luka, mrkve i celera koji se nježno kuhaju u maslinovu ulju ili maslacu. Takva se baza nadograđuje ostalim sastojcima kako bi se dobile ukusne juhe, umaci, gulaši i variva.

U bijelom bolonjezu nećete naći rajčicu, ali se u recepte mogu uvući svježe kobasice ili slanina, kao što je slučaj ovdje, a u Toskani će kuhari nerijetko dodati i malo mlijeka u umak pred kraj kuhanja. Za klasični ragù bianco trebat će vam i suho bijelo vino, temeljac ili juha i prema želji, ružmarin.

Sastojci za ragu bianco:

  • 500 g mljevenog mesa
  • 1 srednja mrkva
  • 1 stabljika celera
  • 1 srednji luk
  • 100 ml suhog bijelog vina
  • 300 ml temeljca
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 grančice svježeg ružmarina
  • 1 žlica škrobnog brašna

Priprema ragua bianco:

  1. Popržite sitno nasjeckani luk, mrkvu i celer na maslinovom ulju oko dvije minute.
  2. Dodajte mljeveno meso, pržite miješajući i nakon nekoliko minuta ulijte vino. Pojačajte vatru i kada proključa je smanjite.
  3. Ulijte vrući temeljac i ružmarin pa kuhajte 60 minuta dolijevajući još temeljca ili vode, prema potrebi.
  4. Škrobno brašno pomiješajte s nekoliko žlica vode, izmiješajte i ulijte u umak. Kuhajte dok se malo ne zgusne i poslužite s tjesteninom i naribanim sirom.

Koliko lješnjaka smijemo pojesti na dan? Namirnica sportaša u kojoj ne treba pretjerivati Lješnjaci - 3 Lješnjaci - 1 Lješnjaci - 2 +0 Lješnjaci - 4  

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju