Ragu bianco bijela je verzija omiljenog umaka koji popularno zovemo bolonjez, klasika talijanske kuhinje od mljevenog mesa. Bolonjez na bijelo priprema se od mljevenog mesa i sofrita, mirisne mješavine sjeckanog luka, mrkve i celera koji se nježno kuhaju u maslinovu ulju ili maslacu. Takva se baza nadograđuje ostalim sastojcima kako bi se dobile ukusne juhe, umaci, gulaši i variva.
U bijelom bolonjezu nećete naći rajčicu, ali se u recepte mogu uvući svježe kobasice ili slanina, kao što je slučaj ovdje, a u Toskani će kuhari nerijetko dodati i malo mlijeka u umak pred kraj kuhanja. Za klasični ragù bianco trebat će vam i suho bijelo vino, temeljac ili juha i prema želji, ružmarin.
Sastojci za ragu bianco:
- 500 g mljevenog mesa
- 1 srednja mrkva
- 1 stabljika celera
- 1 srednji luk
- 100 ml suhog bijelog vina
- 300 ml temeljca
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 grančice svježeg ružmarina
- 1 žlica škrobnog brašna
Priprema ragua bianco:
- Popržite sitno nasjeckani luk, mrkvu i celer na maslinovom ulju oko dvije minute.
- Dodajte mljeveno meso, pržite miješajući i nakon nekoliko minuta ulijte vino. Pojačajte vatru i kada proključa je smanjite.
- Ulijte vrući temeljac i ružmarin pa kuhajte 60 minuta dolijevajući još temeljca ili vode, prema potrebi.
- Škrobno brašno pomiješajte s nekoliko žlica vode, izmiješajte i ulijte u umak. Kuhajte dok se malo ne zgusne i poslužite s tjesteninom i naribanim sirom.
Koliko lješnjaka smijemo pojesti na dan? Namirnica sportaša u kojoj ne treba pretjerivati +0