Rolice od tikvica punjene pestom i sirom jelo su puno okusa koje podsjeća na Italiju i ljeto. Tikvice koje skrivaju bogato punjenje od sira i pesta, ljutkasti umak od rajčice i sve to prekriveno komadićima mozzarelle i zapečeno u pećnici - teško će tko naći primjedbu.

U trendu Tekućina iz konzerve slanutka ili graha zove se aquafaba Važno pitanje Treba li ispirati tekućinu iz konzerve graha ili slanutka? Pirjane tikvice Uz meso i ribu Najfinije pirjane tikvice: Recept za sjajan prilog gotov za 10 do 15 minuta Rolice od tikvica punjene pestom i sirom Okus ljeta Neodoljive i izgledom i okusom: Recept za zapečene rolice od tikvica punjene sirom

Posla oko ovih finih rolica nema puno, uz štednjak morate stajati tek nekoliko minuta, a glavninu će odraditi pećnica. Ovo jelo mogu napraviti u najveći početnici u kuhinji i bit će nagrađeni ne samo njegovim okusom nego i privlačnim izgledom.

Rolice od tikvica punjene pestom i sirom - sastojci:

  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 crvena paprika, nasjeckana
  • 400 g zgnječenih pelata iz konzerve, neocijeđenih
  • 2 čajne žličice sušenog origana
  • 2 čajne žličice sušenih listova majčine dušice
  • 1 prstohvat pahuljica crvene paprike
  • sol
  • crni papar
  • 2 velike tikvice
  • 375 g ricotte
  • 115  g ribanog tvrdog sira (provolone ili gauda)
  • 195 g pesta od bosiljka
  • 110 g mekane mozzarelle, natrgane
  • svježi bosiljak, za posluživanje

Rolice od tikvica punjene pestom i sirom - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
  2. Namastite lim za pečenje dimenzija 23 × 33 cm.
  3. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi. Na slaboj vatri kratko preprižite papriku, dodajte pelate, origano, majčinu dušicu, pahuljice crvene paprike i prstohvat soli i papra. Kuhajte 10 minuta ili dok se umak malo ne zgusne. Po potrebi dodajte još soli i papra.
  4. Dok se umak kuha, gulilicom za povrće ili na ribež narežite tikvice po duljini na ploške debele otprilike pola centimetra. Rasporedite ih na papir za pečenje i posolite.
  5. U srednje velikoj zdjeli pomiješajte ricottu, naribani tvrdi sir i pomiješajte ricottu, fontinu i ok 150 g pesta.
  6. Na dno pripremljenog lima za pečenje rasporedite tri četvrtine umaka od rajčice.
  7. Složite dvije kriške tikvica jednu uz drugu po duljini da se preklapaju. Stavite žlicu nadjeca od sira na tikvice i zamotajte ih u rolicu. Prebacite ih u lim sa slobodnim završetkom prema dolje. Ponovite sa svim sastojcima.
  8. Rolice od tikvica prelijte preostalim umakom od rajčica, a onda preko njega ravnomjerno izlijte i preostali pesto. Po vrhu poslažite natrgane komadiće mozzarelle.
  9. Pecite 15-20 minuta ili dok se sir ne otopi i ne dobije boju.
  10. 10. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi 5 minuta, pospite svježim bosiljkom i poslužite.

Nekad patlidžani mogu biti jako gorki i uništiti okus cijelog jela – evo kako to možete spriječiti Neki patlidžani mogu biti jako gorki Gorčinu iz patlidžana možete ukloniti soljenjem Harmonika od patlidžana +2 Salata od patlidžana s mentom i pinjolima