Rolice od tikvica punjene pestom i sirom jelo su puno okusa koje podsjeća na Italiju i ljeto. Tikvice koje skrivaju bogato punjenje od sira i pesta, ljutkasti umak od rajčice i sve to prekriveno komadićima mozzarelle i zapečeno u pećnici - teško će tko naći primjedbu.
Posla oko ovih finih rolica nema puno, uz štednjak morate stajati tek nekoliko minuta, a glavninu će odraditi pećnica. Ovo jelo mogu napraviti u najveći početnici u kuhinji i bit će nagrađeni ne samo njegovim okusom nego i privlačnim izgledom.
Rolice od tikvica punjene pestom i sirom - sastojci:
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 crvena paprika, nasjeckana
- 400 g zgnječenih pelata iz konzerve, neocijeđenih
- 2 čajne žličice sušenog origana
- 2 čajne žličice sušenih listova majčine dušice
- 1 prstohvat pahuljica crvene paprike
- sol
- crni papar
- 2 velike tikvice
- 375 g ricotte
- 115 g ribanog tvrdog sira (provolone ili gauda)
- 195 g pesta od bosiljka
- 110 g mekane mozzarelle, natrgane
- svježi bosiljak, za posluživanje
Rolice od tikvica punjene pestom i sirom - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
- Namastite lim za pečenje dimenzija 23 × 33 cm.
- Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi. Na slaboj vatri kratko preprižite papriku, dodajte pelate, origano, majčinu dušicu, pahuljice crvene paprike i prstohvat soli i papra. Kuhajte 10 minuta ili dok se umak malo ne zgusne. Po potrebi dodajte još soli i papra.
- Dok se umak kuha, gulilicom za povrće ili na ribež narežite tikvice po duljini na ploške debele otprilike pola centimetra. Rasporedite ih na papir za pečenje i posolite.
- U srednje velikoj zdjeli pomiješajte ricottu, naribani tvrdi sir i pomiješajte ricottu, fontinu i ok 150 g pesta.
- Na dno pripremljenog lima za pečenje rasporedite tri četvrtine umaka od rajčice.
- Složite dvije kriške tikvica jednu uz drugu po duljini da se preklapaju. Stavite žlicu nadjeca od sira na tikvice i zamotajte ih u rolicu. Prebacite ih u lim sa slobodnim završetkom prema dolje. Ponovite sa svim sastojcima.
- Rolice od tikvica prelijte preostalim umakom od rajčica, a onda preko njega ravnomjerno izlijte i preostali pesto. Po vrhu poslažite natrgane komadiće mozzarelle.
- Pecite 15-20 minuta ili dok se sir ne otopi i ne dobije boju.
- 10. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi 5 minuta, pospite svježim bosiljkom i poslužite.
Nekad patlidžani mogu biti jako gorki i uništiti okus cijelog jela – evo kako to možete spriječiti