Rakott káposzta mađarsko je tradicionalno jelo od kiselog kupusa i mljevene svinjetine uz dodatak vrhnja i mljevene paprike.
Svaka domaćica ima svoje male tajne, pa se tako u nekim kućama meso miješa s kuhanom rižom, a drugdje slaže u zasebnim slojevima. Kobasica se može izostaviti ili zamijeniti slaninom. Neki kuhari kupus pirjaju na svinjskoj masti, a drugi ga kuhaju.
Sastojci za složenac od kupusa:
- 500 g mljevenog mesa
- 1 šalica vode
- 500 kiselog kupusa
- majčina dušica
- 1 šalica kuhane riže
- dimljena kobasica
- 1 šalica kiselog vrhnja
- 1 glavica luka
- 2 žličice slatke mljevene paprike
- 2 žlice ulja
- sol, papar
Priprema:
- Propirjajte luk na ulju pa dodajte meso, mljevenu papriku i vodu. Pirjajte dok tekućina ne ispari.
- Kupus isperite i usitnite pa pirjajte dok ne omekša. Začinite ga majčinom dušicom.
- U posudu za pečenje složite red kupusa pa red mesa i riže te kobasica narezanih na ploške i ponovno kupusa. Premažite vrhnjem.
- Pecite na 180 °C 30 do 45 minuta i ostavite 15 minuta prije posluživanja.
- Poslužite s vrhnjem.
Njuroški doručak u centru Zagreba: Jesu li popularni sendviči u Vlaškoj vrijedni "hypea"? +3