Da slasna jela ne traže puno truda ili sastojaka dokazuju i sočne rolice od lisnatog tijesta, punjenje mljevenim mesom. Neodoljivi zalogaji na stol stižu za manje od sat vremena, a kako bi bili još ukusniji, mesne hrskavce poslužite uz domaći kečap, ili kakav fini, gusti umak od rajčice kojem možete dodati čili, đumbir ili češnjak u prahu. Pa krenimo…
Sastojci za rolice sa svinjetinom:
Nadjev:
- 2 češnja češnjaka
- 1 mala glavica luka
- 1 stabljika celera
- 150 g slanine
- 500 g mljevene svinjetine
- 40 g panko krušnih mrvica
- 1 jaje
- 1/2 žličice soli, papar
Ostalo:
- 2 i 1/2 lista (25 cm x 25 cm) smrznutog lisnatog tijesta
- 1 jaje
- kečap ili umak od rajčice
Priprema rolica sa svinjetinom:
- Lisnato tijesto ostavite da se odmrzne.
- Povrće sitno nasjeckajte.
- Zagrijte ulje u tavi pa popržite luk i celer. Izvadite iz tave pa dodajte sitno sjeckanu slaninu i kratko popržite.
- Dodajte nasjeckani češnjak i pržite dok ne zamiriši. Prebacite smjesu u posudu i ostavite da se ohladi 10 minuta. Zatim dodajte preostale sastojke za nadjev i promiješajte rukama.
- Umutite jaje. Svaki list tijesta prerežite na pola tako da dobijete pet listova (25 cm x 12.5 cm). Stavite prvi list dužom stranom ispred sebe pa kuhinjskim kistom premažite duži kraj dalje od vas umućenim jajetom.
- Odvojite petinu mesne smjese i stavite je na sredinu tijesta pa je ravnomjerno razvucite tako da gornji i donji rub ostane prazan. Zarolajte tijesto pa ga narežite na manje komade (otprilike 4) pa ponovite postupak s ostalim listovima i smjesom. Postupak nadijevanja i savijanja možete provjeriti u videu ispod recepta.
- Rolice rasporedite na dva lima obložena papirom za pečenje, premažite jajetom pa pecite na 180 stupnjeva Celzija 30 - 35 minuta, ili dok ne tijesto ne potamni.
- Nakon 20 minuta zamijenite pozicije limova za pečenje. Ostavite da se malo ohladi pa poslužite s umakom od rajčice ili kečapom.