Kare je nacionalno japansko jelo. Riječ je o svojevrsnom curryju s povrćem i mesom – najčešće junetinom ili piletinom, a koji je za razliku od indijskih inačica slađi, prodorniji, gušći i manje ljut.
Za njegov blaži okus i gušću teksturu zaslužna je svojevrsna verzija japanske zaprške, koju možete i sami napraviti u svojem domu.
Kare je postao popularan potkraj 19. i početkom 20. stoljeća – u to vrijeme smatrao se gurmanskim jelom namijenjen samo bogatim ljudima. Danas se jede diljem Japana u svim slojevima društva.
Kare se može poslužiti uz kuhanu rižu, s udon rezancima ili ga napravite kao nadjev za tijesto. Može se i preliti kao umak preko katsu piletine.
Sastojci:
- 450 g junetine za gulaš narezane na kockice
- 450 ml crnog vina
- 25 g brašna
- 4 žlice curryja u prahu
- 2 čajne žličice bijelog šećera
- 2 mrkve
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 2 žlice umaka od soje
- 1 l vode
- 1 veliki krumpir
- 1 veliki luk
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 slatka jabuka
- 1 žlica naribanog svježeg đumbira
- 1 čajna žličica garam masale
- ulje od kikirikija
- sol i papar po želji
Priprema:
- U velikom loncu zagrijte malo ulja kikirikija pa na njemu prepržite kockice junetine. Pržite oko pet minuta dok meso ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Uklonite meso iz lonca.
- Na preostaloj masnoći prepirjajte nasjeckani luk – pirjajte ga oko 10 minuta, dok ne omekša i ne počne dobivati lijepu smeđu boju.
- Dodajte naribanu jabuku, svježi đumbir i nasjeckani češnjak pa nastavite pirjati sve zajedno još oko jedne do dvije minute.
- Dodajte brašno, promiješajte i lagano ga zapecite u trajanju oko jedne minute.
- Začinite s curryjem u prahu i garam masalom.
- Dodajte koncentrat rajčice, sve dobro promiješajte pa podlijte crvenim vinom i vodom.
- Kada vino zavrije, dodajte nasjeckani krumpir i mrkve. U lonac vratite i prepržene kocke mesa.
- Ulijte umak od soje i dodajte šećer.
- Kuhajte sve zajedno poklopljeno oko pola sata.
- Potom otklopite lonac i nastavite kuhati još pola sata do sat vremena – dok se meso termički ne obradi do kraja i omekša, a tekućina se zgusne i reducira.
- Posolite i popaprite po želji pa poslužite s rižom. Dobar tek!
Kada dodajete luk? 5 savjeta za savršeni gulaš koji ćete rado reprizirati +1