Dobra marinada čini čuda pa i najobičniji komad mesa pretvara u sočan zalogaj. Želite li unijeti još više okusa u običan komad mesa, marinirajte ga pomno odabranim sastojcima.
Japanci biraju miso – fermentiranu pastu od soje koja obiluje probioticima i pomaže kod boljeg probavljanja hrane. Istovremeno, hrani daje umami okus.
Donosimo vam recept za juneće odreske koji su marinirani upravo u kombinaciji dobro poznatih japanskih sastojaka poput miso maste, rižinog vina (sakea), nešto češnjaka i šećera.
Važno je da meso marinirate barem sat vremena prije termičke obrade, a bilo bi idealno ostaviti junetinu u marinadi preko noći.
Sastojci:
- 300 g junetine
- 2 žlice smeđe miso paste
- 2 češnja češnjaka
- 1 žlica sakea
- 1 žlica šećera
- crni papar po želji
Priprema:
- Pomiješajte miso pastu sa sakeom, nasjeckanim češnjakom i šećerom. Dobivenu smjesu ravnomjerno utisnite u juneće odreske.
- Marinirano meso dobro popaprite, stavite u dobro zaklopljenu posudu i pohranite u hladnjaku preko noći.
- Ispecite mariniranu junetinu na uobičajeni način – na dobro zagrijanoj tavi ili na roštilju.
- Pecite meso od tri do pet minuta sa svake strane, odnosno dok ne bude termički obrađeno po vašim preferencijama.
- Poslužite meso uz prilog po želji. Dobar tek!