Hoisin je gusti slatko-slani umak koji je čest dodatak kantonske kuhinje. Kinezi ga upotrebljavaju kao marinadu, glazuru za meso, sastojak koji će oplemeniti različite stir fryeve ili u koji će umočiti povrtne rolice i druga slična jela.
Iako je dobio ime od kineske riječi za morske plodove, on se ne poslužuje s ribom niti u njega idu sastojci životinjskog porijekla.
Priprema se od fermentirane paste crnog graha, smeđeg šećera, rižina ocata, umaka od soje i nezaobilazne kineske mješavine Five spice u kojoj se nalaze sečuanski papar, cimet, klinčić, komorač i zvjezdasti anis.
Umak je to koji se vrlo lako napravi u kućnoj radinosti od sastojaka koji se mogu pronaći u specijaliziranim trgovinama za azijsku hranu ili na internetu.
Pripazite na teksturu umaka – trebala bi oponašati teksturu kečapa. Ako ste napravili pregust umak, razrijedite ga s nešto vode.
Hoisin ima teksturu poput kečapa (Foto: Shutterstock)
Sastojci za domaći umak hoisin:
- 140 g tamnog smeđeg šećera
- 3 šljive
- 3 žlice fermentirane paste od crnog graha
- 2 žlice umaka od soje
- 2 žlice vode
- 1 žlica rižina octa
- ½ čajne žličice sezamova ulja
- ½ čajne žličice začinske mješavine Five spice
- ljuti umak po želji
Priprema domaćeg umaka hoisin:
- Sve sastojke stavite u blender ili sjeckalicu povrća i pulsirajte dok ne dobijete glatku gustu smjesu.
- Ako želite da umak ima ljutkastu notu, možete dodati i malo čili papričica ili ljutog umaka.
- Prebacite dobiveni umak hoisin u staklenu posudu i pohranite u hladnjak 24 sata prije korištenja.
- Tako pripremljen umak možete držati u hladnjaku do dva tjedna.