Hoisin je gusti slatko-slani umak koji je čest dodatak kantonske kuhinje. Kinezi ga upotrebljavaju kao marinadu, glazuru za meso, sastojak koji će oplemeniti različite stir fryeve ili u koji će umočiti povrtne rolice i druga slična jela.

Iako je dobio ime od kineske riječi za morske plodove, on se ne poslužuje s ribom niti u njega idu sastojci životinjskog porijekla.

Priprema se od fermentirane paste crnog graha, smeđeg šećera, rižina ocata, umaka od soje i nezaobilazne kineske mješavine Five spice u kojoj se nalaze sečuanski papar, cimet, klinčić, komorač i zvjezdasti anis.

Umak je to koji se vrlo lako napravi u kućnoj radinosti od sastojaka koji se mogu pronaći u specijaliziranim trgovinama za azijsku hranu ili na internetu.

Pripazite na teksturu umaka – trebala bi oponašati teksturu kečapa. Ako ste napravili pregust umak, razrijedite ga s nešto vode.

Hoisin ima teksturu poput kečapa Hoisin ima teksturu poput kečapa (Foto: Shutterstock)

Sastojci za domaći umak hoisin:

  • 140 g tamnog smeđeg šećera
  • 3 šljive
  • 3 žlice fermentirane paste od crnog graha
  • 2 žlice umaka od soje
  • 2 žlice vode
  • 1 žlica rižina octa
  • ½ čajne žličice sezamova ulja
  • ½ čajne žličice začinske mješavine Five spice
  • ljuti umak po želji

Slika nije dostupna Hrana i piće Ručak ili večera za 20 minuta: Brzi recept za finu piletinu s indijskim oraščićima

Priprema domaćeg umaka hoisin:

  1. Sve sastojke stavite u blender ili sjeckalicu povrća i pulsirajte dok ne dobijete glatku gustu smjesu.
  2. Ako želite da umak ima ljutkastu notu, možete dodati i malo čili papričica ili ljutog umaka.
  3. Prebacite dobiveni umak hoisin u staklenu posudu i pohranite u hladnjak 24 sata prije korištenja.
  4. Tako pripremljen umak možete držati u hladnjaku do dva tjedna.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju