Pirjana piletina s indijskim oraščićima u umaku od hoisina popularno je kinesko jelo koje se najčešće poslužuje uz kuhanu rižu.
Hoisin je gust umak koji se često koristi u kineskoj kuhinji kao glazura za meso i dodatak prženju. Karakterizira ga tamna boja i slatko-slani okus. Obično sadržava fermentiranu pastu od soje, čili papričice i neku vrstu zaslađivača.
Nabavite li hoisin umak u specijaliziranoj azijskoj trgovini, ovo jelo možete vrlo lako pripremiti i u kod kuće. Za cijeli postupak bit će vam potrebno oko 20-ak minuta.
Sastojci za piletinu s indijskim oraščićima:
- 700 g pilećih prsa bez kosti
- 100 g indijskih oraščića
- 65 ml obične vode
- 6-8 kom mladog luka
- 5-6 češnja češnjaka
- 3 žlice umaka hoisin
- 2 žlice kukuruznog škroba
- 2 žlice rižinog octa
- 2 žlice suncokretovog ulja
- sol i papar po želji
Priprema piletine s indijskim oraščićima:
- Piletinu narežite na manje kocke otprilike iste veličine i dobro začinite sa solju i paprom. Dodajte kukuruzni škrob i dobro protresite sve zajedno da škrob prekrije komade mesa.
- Zagrijte suncokretovo ulje u većoj tavi ili woku i na njemu prepržite piletinu dok ne dobije zlatno-smeđu boju sa svih strana. Za to će vam biti potrebno oko tri minute.
- Nemojte pretrpavati tavu, radije prepržite meso u dvije ture. Uklonite piletinu iz tave.
- Na preostaloj masnoći popirjajte nasjeckani češnjak i bijele dijelove mladog luka oko dvije minute.
- Vratite u tavu piletinu i sve zajedno podlijte s rižinim octom. Kuhajte oko jedne minute.
- Ubacite vodu i umak hoisin i promiješajte. Kuhajte oko dvije minute.
- Dodajte indijske oraščiće i zelene dijelove mladog luka. Kuhajte oko jedne minute.
- Poslužite uz kuhanu bijelu rižu. Dobar tek!
Jedi koliko možeš: Novi restoran azijske kuhinje otvara se u Zagrebu +4