Da bismo dobili gustu kremastu teksturu jela, obično u njega dodajemo vrhnje ili ga zgušnjavamo s brašnom. No fino kremasto varivo može se napraviti i bez tih dodataka.

Varivo se može zgusnuti i zgnječenim kuhanim grahom koji će promijeniti njegovu teksturu. No umjesto hrvatskih recepata za varivo od graha (s kobasicama i špekom) donosimo vam verziju inspiriranu azijskom kuhinjom.

Dodajte dašak limetina soka kako biste osvježili okuse variva, te ih uravnotežite tadkom – odnosno aromatiziranim maslinovim uljem sa sjemenkama kumina i gorušice.

Sastojci za kremasto varivo od bijelog graha:

  • 1 velika konzerva bijelog graha (800 g)
  • 450 g kelja
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 1 luk
  • 1 limeta
  • 1 čili papričica
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 2 čajne žličice sjemenki gorušice
  • 1 žlica začinske mješavine garam masala
  • 1 čajna žličica kurkume u prahu
  • 1 čajna žličica sjemenki kumina
  • komadić đumbira veličine 5 cm
  • maslinovo ulje
  • sol i papar po želji

Slika nije dostupna Hrana i piće Prefina juha sa slanutkom: Recept za marokanski specijalitet od kojeg ćete odmah živnuti

Priprema kremastog variva od bijelog graha:

  1. Zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte luk, tanko narezani češnjak, čili papričicu i sitno nasjeckani đumbir. Posolite i popaprite. Pirjajte sve zajedno na laganoj temperaturi dok povrće ne omekša. Za to će vam biti potrebno 8 do 10 minuta.
  2. Začinite mješavinu s garam maslom i kurkumom, sve dobro pomiješajte i pirjajte još jednu do dvije minute.
  3. Podlijte s povrtnim temeljcem. Dodajte i kuhani grah iz konzerve i sve zajedno kuhajte 15-ak minuta da se okusi sljube. Vilicom zgnječite dio bijelog graha.
  4. Očistite listove kelja i uklonite „drvenaste“ dijelove povrća. Nasjeckajte kelj na sitne komade.
  5. Ubacite očišćeni i nasjeckani kelj u varivo zajedno s iscijeđenim sokom jedne limete. Kuhajte sve zajedno dok povrće ne povene. Posolite i popaprite po potrebi.
  6. U posebnom lončiću zagrijte 70 ml maslinovog ulja te u njega dodajte sjemenke kumina i gorušice te prstohvat soli. Zagrijte mješavinu oko jedne minute, te ju poslužite preko variva od graha i kelja uz krišku kruha. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju