Iskoristite sezonu tikvica i od njih napravite ukusnu tjesteninu. Posljednjih nekoliko godina iznimno su popularni zoodlesi odnosno špageti od tikvica, koji se u ljetno vrijeme izvrsno sljubljuju s kozicama I limunom.
Ako nemate spiralizator za pretvaranja tikvica u rezance, ovaj fini plod možete narezati i običnim nožem. Najbolje od svega? Riječ je namirnici prepunoj vode koje hidrira organizam, a koja ima vrlo malo kalorija te koju nije potrebno termički obraditi prije posluživanja.
Sastojci za 2-3 osobe:
2-3 tikvice
300 grama kozica
50 ml bijelog vina
1 rajčica
3-4 češnja češnjaka
½ limuna
2 žlice maslaca
1 žlica svježeg peršina
malo maslinova ulja
Priprema:
1. Očišćene kozice marinirajte barem pola sata mješavini sastavljenoj od malo maslinova ulja, peršina, soli, papra i sitno nascjeckanog češnjaka.
2. Na rastopljenoj maslacu popržite marinirane kozice otprilike jednu minutu sa svake strane.
3. Izvadite kozice iz tave, a na preostalu masnoću dodajte još otprilike dva češnja češnjaka nasjeckana na sitne komadiće, sok pola limuna te bijelo vino.
4. Prokuhajte sve zajedno dvije do tri minute, pa umaku dodajte sitno nasjeckanu rajčicu i kozice. Kuhajte još jednu minutu. Posolite i popaprite po potrebi.
5. Prelijte umak s kozicama preko svježih tikvica koje ste narezali na sitne trakice. Po želji možete dodati i malo parmezana. Dobar tek!