Galerija Namaz od graška i kavijar od patlidžana - 12 Namaz od graška i kavijar od patlidžana - 11 Namaz od graška i kavijar od patlidžana - 8 Namaz od graška i kavijar od patlidžana - 7 Namaz od graška i kavijar od patlidžana - 9 +6 Namaz od graška i kavijar od patlidžana - 10

''Za sve koji odmahuju na riblji kavijar, neka isprobaju ovaj od patlidžana. Uz njega ću napraviti i namaz od graška koji je bogat proteinima.'', kaže nam chef Lovro u trećem videu u serijalu Master trikovi koje vam donosimo u suradnji s Podravkom.

Oba namaza su brzo gotova iako se koriste razne tehnike u kuhinji kako bi došli do završnog rezultata. Podravka grašak u konzervi znatno će nam ubrzati pripremu namaza od graška, a Vegeta Maestro origano dati poseban šmek mediteranskom namazu- kavijaru od patlidžana.

Namaz od graška i kavijar od patlidžana - 2 Namaz od graška i kavijar od patlidžana - 2 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
RECEPT - Namaz od graška i kavijar od patlidžana s foccaciom

Sastojci:
1 konzerva Podravka graška
1 luk
1 glavica češnjaka
svježi bosiljak
250 g sirnog namaza
1 patlidžan
4 sušene rajčice
2 čajne žličice Vegeta Maestro origana
200 ml suncokretovog ulja
2 limete
sol
Vegeta maestro bijeli papar
Foccacia ili domaća pogača/pecivo/kruh

Namaz od graška i kavijar od patlidžana - 6 Namaz od graška i kavijar od patlidžana - 6 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Priprema:
1. Patlidžane prerežite na pola, s nožem napravite mrežicu, zalijte maslinovim uljem i zapecite u pećnici na 180 °C dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

2. Glavicu češnjaka stavite u foliju, zalijte s malo maslinovog ulja, dobro zatvorite foliju te ga pecite 20 do 30 min na 180 °C.

Namaz od graška i kavijar od patlidžana - 12 Namaz od graška i kavijar od patlidžana - 12 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

3. Luk narežite na sitne kockice, i dinstajte ga na malo maslinovog ulja. Grašak iscijedite pa ga dodajte omekšanom luku. Začinite sve solju i bijelim paprom te dodajte Vegeta Maestro origano. Origano je najbolje dodati pri kraju kuhanja kako bi se naglasio njegov prirodan okus. Koristite li sušeni origano lagano ga zdrobite u mužaru ili ga protrljajte kroz prste ili pak zagrijte na tavi kako bi pustio svoja esencijalna ulja i arome. TRIK kako najbolje izvući arome origana u ovom receptu i najjednostavnije napraviti pire od graška pogledajte u videu.

Namaz od graška i kavijar od patlidžana - 5 Namaz od graška i kavijar od patlidžana - 5 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

4. Grašak, luk i začine podlijte s malo vode, kratko kuhajte te sve izmiksajte i propasirajte s nekoliko listića svježeg bosiljka i malo maslinovog ulja. Dodajte malo vode ako je potrebno popraviti konzistenciju.

5. Smjesu kratko ohladite, dodajte joj sok pola limete za svježinu pa pomiješajte sa sirnim namazom.

6. Kremu od graška, odnosno kremasti namaz stavite u hladnjak kako bi se po potrebi malo stisnula.

7. S patlidžana žlicom odvojite ''meso'', usitnite ga nožem, ne miksajte ga kako bi namazu ostala rustikalna tekstura, pomiješajte ga s pečenim i propasiranim češnjakom, sitnije narezanom sušenom rajčicom, koricom limete, malo njezinog soka, te posolite i popaprite.

Namaz od graška i kavijar od patlidžana - 1 Namaz od graška i kavijar od patlidžana - 1 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

6. Namaze poslužite na domaćem pecivu, pogači ili foccaci od kiselog tijesta. Ako vam treba ovdje možete pronaći najlakši recept za domaću foccaciu zbog koje ćete se osjećati kao u Italiji. Dobar tek!

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju