Slasna, mirisna, aromatična i mekana talijanska focaccia čini se kao pravi odgovor na pitanje „kamo za vikend?“ U kuhinju! Dobro može i na izlet, i u šetnju pa onda u kuhinju jer ovaj ćete zalogaj stvarno napraviti začas i bez puno muke. Čak i vi koji ste uvjereni da vam dizano tijesto ne uspijeva, probajte ga umijesiti po ovom receptu, uspjeh je zagarantiran! Iako su cherry rajčice najslasnije u sezoni, s obzirom da su nam zbog razvoja tehnologije i uspješnog uzgoja u staklenicima dostupne čitave godine, koristimo ih i u hladnijim zimskim mjesecima, a upravo su cherry rajčice neizostavan element na focacci barese. Krenite već danas, a do one pune prave sezone rajčica ćete se izvježbati do savršenstva.

Kao što joj samo ime govori, recept za ovu focacciu nam dolazi s talijanskog juga, iz grada Barija. U Bariju i okolici ova se focaccia može naći na svakom uglu kao brzi zalogaj, ne postoji trattoria ili pizzeria koja ju nema u ponudi, a sprema se i u svakom domu. Kao i za mnoga druga jela, tako i za ovu focacciu postoji niz recepata, točnije varijacija na temu, neki uz rajčice dodaju krumpire, neki samo začinsko bilje, a mi vam donosimo nama omiljenu verziju s maslinama i puno začinskog bilja.

Focaccia s rajčicama i maslinama Focaccia s rajčicama i maslinama (Foto: Sandra Rončević)

A da dodate malo srdela i luka? Dodajte slobodno jer prava mediteranska pogača sa srdelama i maslinama samo čeka da bude ispečena.

Za samo pola sata možete složiti i pizzu, i to sto puta bolju i bržu od one iz dostave. Recept za najbolje tijesto za pizzu je tu, izvadite brašno, skoknite po mozzarellu!

Sastojci:

Za tijesto:
300 g glatkog brašna (+ dodatnih 100-150 g brašna za miješenje)
6 g suhog kvasca ili 20 g svježeg kvasca (+ žličica brašna, žličica šećera i malo toplog mlijeka za dizanje)
180 ml mlake vode
2 žlice maslinova ulja

Za nadjev:
15 komada cherry rajčica
5 kom maslina po izboru (crne, zelene, pečene, iz salamure)
1 žličica origana
par grančica svježeg ružmarina
par grančica svježeg timijana
krupna morska sol
maslinovo ulje

Priprema:

1. Aktivirajte kvasac: u zdjelicu stavite kvasac (bilo da koristite suhi ili svježi), šećer i brašno pa zalijte mlakim mlijekom. Ostavite na toplom da se kvasac diže.

2. Umijesite tijesto: u zdjelu prosijte brašno, dodajte mu sol, maslinovo ulje, uzdigli kvasac i mlaku vodu pa umijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si dodavanjem brašna). Tijesto dobro izlupajte (bacajte iz visine) o podlogu na kojoj ste mijesili, potom ga formirajte u kuglu, prekrijte čistom krpom i ostavite da se diže 30 minuta (do 60 minuta).

3. Razvaljajte tijesto: na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte uzdiglo tijesto u kvadrat ili krug veličine pleha u kojem ćete peći focacciu pa ga prebacite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje i ostavite da se još malo diže.

4. Pripremite focacciu: cherry rajčice prerežite po pola, ocijedite masline (ako koristite one u salamuri). Rajčice i masline ravnomjerno poslažite po tijestu, malo ih utisnite u tijesto. Ravnomjerno poslažite i natrgano začinsko bilje, pospite origanom pa sve pošpricajte maslinovim uljem i ostavite da se diže još 15-20 minuta.

5. Ispecite focacciu: na samom kraju sve pospite krupnom morskom solju i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C te pecite 25-30 minuta. Poslužite toplo, narezano na veće komade.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju