Otok Cres već tradicionalno organizira Cres na pijatu, manifestaciju u sklopu koje možete upoznati vrhunske lokalne namirnice i jela. Od 27. travnja do 2. lipnja svaki je tjedan (bio) posvećen jednoj namirnici, pa tako nakon dana creske janjetine i sira i dana creskog maslinovog ulja, od 11.5. do 17.5. možete se zasladiti na danima creskog meda i samoniklog bilja, a od 18.5. do 24.5. na Danima tradicionalnih slastica.

Bogati uvod u sezonu nastavlja se danima pomorske baštine i tradicije, poznatom događanjm Creski kaić, koje će uz puno kulturnih i sportskih događanja ponuditi i morske gastro delicije. Uz prigodna događanja creski će restorani i konobe ponuditi jela na bazi lokalnih namirnica kako bi posjetiteljima dodatno približili bogatstvo okusa otoka Cresa.

Vođena tura medonosnim putovima

U subotu 11. svibnja pridružite se vođenoj turi po pčelinjoj oazi i posjetite najveće polju kadulje na svijetu. Ova zanimljiva tura počinje na Križiću kod skretanja za mjesto Beli u 10 sati. U sklopu ture posjetit će se i pčelinjak u kojem ćete moći osjetiti divan miris meda od kadulje u proizvodnji. Turu vodi Mladen Dragoslavić iz Pčelarstva Dragoslavić, koji se pčelarstvom počeo baviti devedesetih godina, a tradicija pčelarstva u njegovoj obitelji traje već generacijama.

Cres je pravi raj za pčele, a to potvrđuje i višestoljetna tradicija pčelarstva na ovome otoku. Cres nazivaju i "otokom meda", a kako su brojne biljne vrste na otoku ljekovite, ljekovit je i med koji od tih biljaka rade pčele. Creski je med i traženi suvenir s ovog lijepog kvarnerskog otoka, a najpopularniji je upravo med od kadulje.

Kadulja je za otok Cres iznimno važna i zbog toga što održava krške pašnjake. Korijen kadulje drži površinski sloj zemlje, pa trava raste na zemlji koju je saplela kadulja. Iako kadulja nije jedina medonosna biljka na otoku, lokalni pčelari slažu se da je najvažnija jer creskom medu daje "okus života". Njezin latinski naziv - Salvia, dolazi od riječi "salvo", pa se često prevodi kao spasiteljica ili iscjeliteljica.

Danas na području otoka Cresa i Lošinja djeluje 50-ak pčelara ujedinjenih u pčelarsku udruge koja nosi ime don Dinka Muškardina, strastvenog pčelara i vizionara koji je prvi organizirao otkup meda u zadruzi i standardizirao med od kadulje koji se zahvaljujući tome koristio i na bečkom dvoru.

Na vrhu litice: Mjesto na Kvarneru s 54 stanovnika, barem dvostruko više mačaka i pogledom od kojega zastaje dah Beli 1 Beli 2 Beli 3 +7 Beli 11

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju