U srijedu 23. travnja feštom od mirisa i atmosferom koja najavljuje dugo zagrebačko festivalsko ljeto započeo je treći Asian Street Food Festival. U rano poslijepodne Strossmayerov je trg nenametljivom, ali plesnom muzikom pozivao na razbijanje radnog tjedna nečim malo drugačijim, a mi nismo mogli dočekati da kušamo ono o čemu se proteklih tjedana naveliko pisalo.

Ovogodišnje izdanje ASFF-a nudi više od 50 maštovitih jela nadahnutih Azijom, a među jedanaest festivalskih kućica našli su se, uz već dobro poznata street food imena, i neka koja nismo navikli sretati u ovome formatu.

Kako se ne bismo osjećali kao turisti, i svjesni da nema apsolutno nikakve šanse da ćemo u jednom obilasku kušati sve, ponudu smo prvo odlučili dobro promotriti - s koktelom u ruci. Izbor je pao, pokazalo se, divno osvježavajuće Yuzu Mojito i Yuzu Paloma (oba 8 eura) s kućice Gingle Bells koja se već tradicionalno brine da na zagrebačkim festivalima nema žednih.

Asian Street Food Festival - 4 Asian Street Food Festival - 4 (Foto: Gordan Svilar)


Nakon oblilaska kućica na kojima se još ponešto popravljalo i dovršavalo, valjalo je prionuti na posao. Purple Monkey privukao nam je pažnju lignjama na štapiću prelivenim slatkim chilli umakom (6,5 eura), koje su se pokazale odličnim uvodom u ovo azijsko putovanje.

Na SoHo kućici otkrili su nam da su burrito i sushi dobili dijete – i to ne jedno nego njih petero. Probali smo sohorrito s kozicama i tunom (9 eura), oba odlično balansiranih okusa koji kao da su oduvijek trebali biti zajedno zamotani, koji su nam otvorili apetit za nešto konkretnije.

A vrlo konketno jelo – okusa neodoljivog baš kao što i zvuči, našli smo kod Jellyfish in Space. Bao bunsi s pašticadom s kimchijem i umakom od manga (9 eura) oduševili su nas, a za one koji vole igrati na sigurno preporučili bismo bao bunse s lososom, tartarom i svježim krastavcima (9 eura).

Priznajemo, možda nas je i najviše zanimalo što je Noel by Ivan Temšić, jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom, pripremio u street food formatu. S teškom mukom iz ponude smo odabrali gyoze (savršene, za 1,5 euro komad) i (također savršena) pikantna korejska pržena pileća krilca s gochujang umakom (11 eura).

Također prvi put ove godine na ASFF-u mogu se kušali šrilankanski specijaliteti Curry Bowla, a već na prvi pogled privukao nas je, kako kažu, lijek za mamurluk (iako nam on još nije prijetio jer smo još uvijek bili na onim prvim koktelima s početka teksta). Efektno i vrlo ukusno jelo kotthu (s piletinom - 12 eura) koje izgleda poput deserta spravljeno je od povrća i mesa i preliveno sirom i tradicionalnim umakom i svakako nećete požaliti ako ga uzmete.

Asian Street Food Festival - 6 Asian Street Food Festival - 6 (Foto: punkufer.hr)

Pad Thai pak oduševio nas je hrskavom ljutom piletinom s rižom (10 eura), kao i Tom Yum juhom s kozicama i rižinim rezancima (8 eura), za koju smo, na sreću svih oko nas, dobili i žlicu). Ne znamo liječi li i ona mamurluk, ali svakako popravlja raspoloženje i odlično prija.

Za kraj smo ostavili, što možda i nismo trebali, jer skoro više nije bilo mjesta, kinesko street food jelo Rou Jia Mo koje je, prvi put u Hrvatskoh spremio naš kućni chef Mario Mihelj. Hrskavo vučeno tijesto koje podsjeća na burek-jufke, punjeno sočnim i savršeno mariniranim mesom, povrćem, začinima i umacima prilično je konkretan obrok i jelo koje iz ovogodišnje ponude obavezno morate kušati pa nemojte ponoviti našu pogrešku i ostavit ga za sam kraj.

Asian Street Food Festival - 1 Asian Street Food Festival - 1 (Foto: Gordan Svilar)

Srećom, deserti, kao što je poznato odlaze na sasvim drugo mjesto, a na kućici Gdje je Jura pastry chefa Jurja Klepića morali smo kušati - gelato od pistacije s kadaifom, pastom od pistacije, mliječnom belgijskom čokoladom, yuzu gelom i sjeckanom pistacijom (8,80 eura) i Tropic Fry - gelato od vanilije s mangom, marakujom, crumbleom i kokosom (7,70 eura), koje bismo najradije jeli svaki dan od doručka nadalje.

Asian Street Food Festival - 3 Asian Street Food Festival - 3 (Foto: Gordan Svilar)

Mjesta sada više stvarno nije bilo, pa smo Harajuku Kawaii palačinke punjene šlagom i jagodama, koje izgledaju fantastično (7,80 eura), samo fotkali u ruci ljubazne gospođe za susjednim stolom.

Mora nešto ostati i za drugu put jer prvi posjet Asian Street Food Festivalu, iako - potrudili smo se - nipošto površan, bio je tek prsjek aromatične i kreativne ponude. Jedva čekamo drugu rundu!

Gdje: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb
Kad: 23. do 29. travnja 2025.
Radno vrijeme: pon-pet 12:00 - 24:00 h, sub-ned 11:00 - 24:00 h
Ulaz: besplatan
 

Sočno i puno okusa: Koliko dugo treba marinirati meso za najbolji rezultat? Marinirane tikvice na roštilju Svinjski kotlet s umakom na bazi meda Pečeni svinjski file s povrćem +6 Junetina u umaku od maslaca i češnjaka