Ipak, ostaju i oni koje treba malo pogurati da počnu kuhati sami. Jednostavni recepti koji uspijevaju baš svakome, a i izgledaju slasno mogli bi biti baš ono što im u ovom trenutku treba. Inspiracija se može pronaći svuda: u obiteljskoj kuharici, vrijednim trikovima svjetski poznatih chefova ili pak na društvenim mrežama koje u posljednje vrijeme ''gore'' od kulinarskih nadmetanja. Kako bismo vas ohrabrili i potaknuli da postanete chef u svome domu, predlažemo ova tri recepta koja će vam sigurno uspjeti.

1. Ideje pronađite u klasicima vašeg obiteljskog doma

Ako ste u djetinjstvu radije radili nešto drugo nego sa zanimacijom gledali što se to kuha u bakinu ili maminu loncu, sada je vrijeme da ih ipak upitate kako se radi ona jednostavna tjestenina od tri sastojaka koju ste nekada s guštom jeli. Pesto od istarske skute, bosiljka, listića badema s tjesteninom, tjestenina sa slanim inćunima, rajčicom i češnjakom ili pak ona sa slaninom i jajima, sve su to slasna jela gotova u svega deset minuta. No čini li vam se i to kao prekomplicirano jelo za prvi put, s jednim purgerskim klasikom ne možete pogriješiti.

Upravo krpice sa zeljem mnogim Zagrepčanima bude uspomene iz djetinjstva pa otkrijte što to ima posebno u jelu koje rado jedu i oni koji ''ne vole'' zelje ni u jednom obliku. Ovako na prvu, rekli bismo da je ovo jelo omiljeno zbog dostupnosti namirnica, cjenovne prihvatljivosti, ali i zbog jednostavne pripreme.

RECEPT – KRPICE SA ZELJEM

Radite li recept za četvero, manju glavicu zelja ili pola veće glavice narežite na trakice ili kockice. Stavite kuhati tjesteninu, odnosno krpice i kuhajte ih tako da skratite kuhanje za minutu-dvije od uputa na vrećici jer će se tjestenina kasnije još malo kuhati sa zeljem.

Krpice sa zeljem Krpice sa zeljem (Foto: Stockfood)

U dublju tavu ili širi lonac stavite žlicu svinjske masti ili tri žlice ulja. Na masnoći otopite žličicu i pol šećera pa dodajte zelje i žličicu Vegete, dobro sve promiješajte i pustite neka se zelje malo karamelizira odnosno dobije zlatnosmeđu boju. To će dati poseban okus ovom jelu. Zatim mu dodajte kuhane krpice s pola decilitra vode od kuhanja ili više po želji te sve dobro promiješajte, popaprite i još posolite ako je potrebno – i vaše krpice sa zeljem su gotove. Poslužite ih uz bilo koju vrstu mesa, a možete ih jesti i kao samostalno jelo. U slast!

2. Slušajte savjete vrhunskih svjetskih chefova i ubrzo ćete to i vi postati, ali u svom domu

Gledajući vrhunske chefove na internetu ili kulinarskim kanalima, kuhanje izgleda kao nešto najjednostavnije na svijetu, ali iza toga stoji puno vježbe, pokušaja i promašaja. Toga su svjesni i svi oni koji u svoje slobodno vrijeme uživaju u isprobavanju novih recepata, no ponekad ipak može biti i vrlo jednostavno te jeftino. Kako jeftine komade mesa učiniti vrhunskim jelom, kao iz skupog restorana, zna poznati britanski chef Gordon Ramsay.

Njegov recept za sporo pečeno meso idealan je za početnike jer oko njega ne treba puno truda i uspijeva baš svaki put. Jedina stvar na koju trebate paziti jest to da ne zaboravite meso u pećnici.

Jeftiniji komadi mesa koje inače koristimo za juhu – leđa, vrat, prsa – mogu se pretvoriti u nešto stvarno čarobno ako slijedite samo nekoliko jednostavnih koraka.

RECEPT – SPORO PEČENO MESO GORDONA RAMSAYJA

Veći komad junećeg vrata, prsa ili leđa natrljajte solju i paprom, a ako želite biti malo pustolovniji, ubacite još žličicu senfa i žličicu dimljene paprike pa svime dobro natrljajte meso.

Narežite jedan luk, dvije srednje mrkve i komadić celera na tanke trakice te očistite dva režnja češnjaka.

Na velikoj tavi dobro zagrijte tri žlice ulja i kratko ispecite meso sa svih strana te ga maknite s vatre u vatrostalnu posudu s poklopcem ili u dublji protvan koji ćete kasnije dobro pokriti folijom.

Na istu tavu stavite narezani luk, mrkvu, celer i češnjak, dodajte prstohvat soli, kratko promiješajte te sve zalijte s decilitrom vina. Pustite neka kratko zaključa, pa dodajte dva decilitra vruće vode u kojoj ste razmutili žličicu Vegete i tako dobili brzi povrtni temeljac. Sve dobro promiješajte te izlijte po mesu koje ste smjestili u posudu (tekućina bi trebala pokriti komad tako da barem polovica ili trećina mesa nije ispod tekućine).

Poklopite ju poklopcem ili folijom i pecite na 180 °C oko tri sata, ovisno o veličini komada mesa. Nakon dva sata provjerite ima li dovoljno tekućine pa po želji nastavite peći još. Ništa mu se ne može dogoditi, može samo postati još mekše. I to je to!

Poslužite ga uz njoke, omiljenu tjesteninu, pire-krumpir ili pak prođite kroz njega vilicom pa komadiće promiješajte s preostalom tekućinom i napravite sočan sendvič s ''vučenom junetinom''.

3. Što se nudi od inspiracije na društvenim mrežama?

Na društvenim mrežama možemo vidjeti razna kulinarska nadmetanja u spravljanju kruha od kiselog tijesta ili bez kvasca, vučenim tijestima za pite, štrukle ili bureke te upuštanja u spravljanje azijskih klasika poput gyoza i ramena, za koje inače treba malo strpljenja i spretnosti.

Naravno, tu je i nezaobilazni krumpir, namirnica nepresušne inspiracije koja pruža 101 način pripreme i baš svaka od njih ima svog obožavatelja. Upravo to čini je idealnom namirnicom za spravljanje prvih jela. Od svih recepata na društvenim mrežama pažnju nam je privukao onaj za superhrskave krumpiriće sa začinskim biljem i češnjakom oko kojih se vrlo malo trebate potruditi, a dat će vam toliko puno.

Oni koji u kuhinji nisu baš na poznatom terenu, najmanje uživaju u pripremi za kuhanje, primjerice guljenje krumpira ih zamara, pa se neće ni upustiti u njegovo spravljanje.

RECEPT – SUPERHRSKAVI KRUMPIRIĆI SA ZAČINSKIM BILJEM I ČEŠNJAKOM

Ove hrskave krumpiriće ne morate ni guliti, dobro ih operite u toploj vodi i narežite na kockice srednje veličine te kuhajte u vrućoj vodi oko pet minuta.

Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 200 °C i u manju tavicu ulijte prst do dva maslinova ulja, u koje možete dodati mediteransko bilje koje imate kod kuće ili provansalsku mješavinu (origano, timijan ili majčina dušica, ružmarin, mažuran i primorski vrisak), grubo sjeckani češnjak i žličicu Vegete. Pustite neka ulje zavrije pa neka se minutu do dvije krčkaju svi mirisni sastojci u njemu.

Ostavite sa strane te ocijedite krumpir, vratite ga u lonac i preko njega prelijte aromatizirano ulje koje cjediljkom prije procijedite od začina i češnjaka. Dobro protresite i promiješajte krumpir, a zatim ga stavite na papir za pečenje koji ste postavili na lim za pečenje i pecite oko 20 minuta ili dok krumpir ne dobije zlatnu boju.

Hrskavi izvana, mekani iznutra, savršeni krumpirići bit će odličan prilog uz brzinsku grilanu piletinu, jaje na oko ili svježu proljetnu salatu od svega što imate u frižideru, a funkcionirat će i kao samostalno jelo uz salsa umak ili onaj od vrhnja u koji ste sitno narezali ostatke zelenih vrhova mladog luka. Dobar tek!

Isprobajte naše jednostavne recepte koje će vam nadamo se otvoriti vrata kreativnog svijeta gastronomije. Motivirajte ostale i podijelite fotke svojih kulinarskih uspjeha na Instagramu uz #domasamikuham i provjerite što se kod drugih kuha. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju