Kroz godine smo s vama podijelili nebrojene recepte za savršene pečene krumpire – koji su hrskavi izvana, a mekani iznutra.
Ovaj recept utjelovljuje većinu poznatih kuharskih trikova na jednom mjestu te pruža najbolje rezultate s kojima ćete uistinu biti zadovoljni. Potrebno je uložiti nešto dodatnog vremena i truda, no on će vam se višestruko vratiti.
Krumpiri se prvo skuhaju u vrućoj vodi, ocijede i puste da se kratko "odmore" u vrućem loncu, a potom urone u zagrijanu mast i dovrše u pećnici. Evo što točno morate napraviti.
Savršeno pečeni krumpir - sastojci:
- 2,5 kg krumpira za pečenje
- 3 žlice masti
- sol po želji
Savršeno pečeni krumpir - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
- Ogulite krumpire, narežite ih na jednake dijelove i stavite u veliki lonac s vodom. Velikodušno posolite vodu, pokrijte lonac i pustite da voda zavrije. Kuhajte ih oko 15 minuta, odnosno dok nisu skuhani do kraja.
- Ocijedite kuhane krumpire, stavite ih u cjedilo i položite preko lonca u kojem ste ih kuhali, pa sve zajedno prekrijte kuhinjskom krpom. Pustite ih tako 10 minuta da se ocijedi sva dodatna vlažnost iz njih, pa ih nježno protresite u loncu.
- U međuvremenu stavite mast na lim za pečenje i zagrijte ga u pećnici oko 10 minuta.
- Kuhane krumpire stavite na vrući lim i u rastopljenu mast. Dobro promiješajte, ravnomjerno rasporedite po limu i vratite u vruću pećnicu na 20 minuta.
- Nakon 20 minuta pečenja okrenite krumpir na drugu stranu i vratite u pećnicu. Pecite ih još 20 minuta, odnosno dok krumpiri ne postanu hrskavi sa svih strana. Posolite po želji i poslužite kao prilog uz jelo. Dobar tek!
Zagreb je poludio za ovim jelom: Otvoren restoran koji poslužuje samo punjeni krumpir