Sastojci za 2 do 4 osobe:
450 grama piletine bez kosti
400 grama tjestenine poput špageta ii fettuccina
150 grama naribanog parmezana
4 kriške slanine
4 velika jaja
2-3 češnja češnjaka
šaka svježeg peršina
sol i papar po želji

Slanina guanciale - 4 Hrana i piće Bez nje to nije prava carbonara! Je li ovo najbolja slanina na svijetu?

Priprema:

1. U velikom loncu skuhajte tjesteninu al dente. Sačuvajte nešto vode od kuhanja tjestenina.

2. U isto vrijeme u velikoj tavi te na umjerenoj temperaturi popržite komadiće slanine. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.

3. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte još oko dvije minute.

4. Odvojite češnjak i slaninu sa strane, a na tavi ispržite komadiće piletine, koje ste prethodno začinili sa solju i paprom. Piletinu pecite otprilike oko deset minuta, odnosno dok ne bude termički obrađena do kraja.

5. U posebnoj zdjelici pomiješajte jaja, većinu naribanog parmezana i nasjeckani svježi peršin.

6. Sljubite piletinu s kuhanom tjesteninom, slaninom i češnjakom, pa preko svega prelijte mješavinu na bazi jaja. Sve dobro promiješajte i kuhajte kratko na laganoj vatri dok ne dobijete kremastu teksturu.

7. Ako trebate razvodniti smjesu, jelu dodajte i malo vode od kuhanja tjestenine.

8. Poslužite toplo uz sezonsku salatu. Dobar tek!