Bourbon piletina je američko jelo koje je ime dobilo po znamenitoj ulici Bourbon u New Orleansu u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i po istoimenom alkoholnom piću koje ide u njega.
Komadići otkoštenog pilećeg zabatka se sljubljuju s prefinom marinadom, a u kojoj se miješa umak od soje, smeđi šećer, đumbir i bourbon. Peku se na tavi, a potom poslužuju uz bijelu rižu.
Donosimo vam najjednostavniji recept za bourbon piletinu koju možete napraviti već za 30-ak minuta. Ako na raspolaganju nemate bourbon, poslužiti se možete i viskijem.
Bourbon piletina - sastojci:
- 700 g otkoštenog pilećeg zabatka
- 65 g smeđeg šećera
- 65 ml jabučnog soka
- 65 ml pilećeg temeljca
- 65 ml bourbona ili viskija
- 2 žlice kukuruznog škroba
- 2 žlica umaka od soje
- 2 žlice meda
- 2 žlice kečapa
- 2 žlice jabučnog octa
- ½ čajne žličice češnjaka u prahu
- ½ čajne žličice đumbira u prahu
- biljno ulje po želji
- sol i papar po želji
Bourbon piletina - priprema:
- Narežite piletinu na manje komade i pospite je sa kukuruznim škrobom. Posolite i popaprite.
- Zagrijte ulje u tavi i na njoj prepržite komadiće piletine. Pecite piletinu oko četiri minute s obje strane dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Stavite piletinu sa strane.
- Napravite umak: pomiješajte bourbon, pileći temeljac, jabučni sok, smeđi šećer, umak od soje, jabučni ocat, med, kečap, češnjak u prahu i đumbir u prahu. Prelijte ga u tavu i zagrijte na srednje jakoj vatri.
- Vratite piletinu u tavu i pomiješajte s umakom. Termički obrađujte umak dok se ne zgusne i ne "zalijepi“ za pečenu piletinu.
- Poslužite piletinu s kuhanom rižom i nasjeckanim mladim lukom po želji. Dobar tek!
Piletina i mlinci na malo drugačiji način: Jelo po recepturi chefa Marija Mihelja koje jedva čekamo isprobati +2