• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Beštija zove na ručak: Omiljeni zagrebački bistro predstavio novi jelovnik za slasniju zimu

Sočni odresci, domaća tjestenina, ragu od kunića ili pak slastice poput moussea od čokolade s domaćim umakom od višanja, oraha i konjaka te francuski klasik rum baba samo su neke od divota koje zovu na uživanje u Beštiji...
Nika Borovac 19.02.2025 10:03 komentari
viber Created with Sketch.
Bistro Beštija - 5
Bistro Beštija - 5 (Foto:Beštija)

Galerija Bistro Beštija - 11 7 Bistro Beštija - 10 7 Bistro Beštija - 9 7 Bistro Beštija - 8 7

U trendu Sanski Most Impresivna okolica Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka Kolač od mrkve Jednostavno Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja Gulaš Jednostavno, a preukusno Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa

Sedam gladnih jela i dva deserta rezime je novog jelovnika u Beštiji, zagrebačkom bistrou koji od otvorenja prije koju godinu marljivo skuplja nove obožavatelje.

"Zima je na tanjure Beštije donijela nove okuse. Da je najhladnije godišnje doba najmanje inspirativno, oštro su demantirala dva chefa zaslužna za novi meni - Mateo Davidović i Antonio Boras.

Zahvaljujući tom kreativnom dvojcu na tanjure (ponovno) dolaze zanimljive kombinacije, vješte dekonstrukcije i savršeno kombinirani okusi koje nameće zima", kažu u bistrou, a chef Mateo dodaje:

"Kako je zima, gledali smo da hrana ima jače, intenzivnije okuse, da bude kaloričnija, da grije i da oduševi naše goste."

Predjela

"Kakav bi to zimski meni bio bez juhe? Upravo je zato prva novost na meniju juha od karameliziranog celera i čičoke sa smeđim maslacem, bademima i čipsom od čičoke. Vječiti klasik na Beštijinu meniju je tatarski biftek, koji ove sezone dolazi u varijaciji s pasteriziranim žumanjkom koji se direktno miješa u grubo kosano meso.

Tu dolazi i vlasac i pečen pa tek onda ukiseljen ljubičasti luk. Svoje mjesto na jesenskom meniju suvereno su očuvale i Pil pil kozice s češnjakom i čilijem poslužene na kruhu od kiselog tijesta. Novo predjelo je i crudo od sabljarke. Meso jadranske sabljarke prvo je usoljeno, nakon toga dimljeno pa zalijevano vinegretom od paljenog meda. I za ljubitelje klasičnih zimskih okusa, ali u Beštijinoj dekonstrukciji, na predjelima je i terina od svinjske koljenice s kečapom od paljene jabuke i ukiseljenim povrćem", kažu u bistrou, koji mami i glavnim jelima.

Glavna jela

Kako to i priliči pravim beštijama, glavnom jelima caruju dva steaka: Bavette (300 grama) i Filet mignon ( 200 grama). Oba se služe s bordalaiseom; riječ je o umaku od ljutike, crnog vina, jousa, koštane srži i začinskog bilja koje dolazi uz prilog vrlo sitno rezanog french friesa (pommes paille).

Na meniju je među glavnim jelima svoje mjesto pronašao i pečeni kupus. U Beštijinoj izvedbi kupus se konfitira, završava na grilu te prožima s redukcijom gochujang paste, zaslužne za ljutinu. Kupus na tanjure stiže uz kombinaciju veloutea od krumpira i čipsa od slatko-kisele ljutike. U ponudi novog menija dolazi i rižoto od varijacije gljiva; bukovača, shitaka portabela i shimejija.

Gljive se prvo prže, zalijevaju s balzamičnim octom i preko svega posipaju pecorino romanom. Sabljarka je, osim u predjelima, zastupljena i u glavnim jelima. Tu je kombinirana s terinom od krumpira, aiolijem od crne sipe i homemade uljem od čilija.

Novost je i ragu od kunića, meso poprilično nezastupljeno u zagrebačkoj restoranskoj ponudi. Vrlo je blagog okusa, pa ga je Beštija u opciju s raguom pogurala senfom, kiselinom i ljutinom. Služi se uz domaće pappardelle. Zadnja novost među glavnim jelima na zimskom meniju je svinjska potrbušina, koja dolazi s pire-krumpirom, pireom od cvjetače i kečapom od jabuke."

I prilozi su važni

Uz glavna jela u Beštiji možete isprobati i salatu od grilanog kupusa, aiolija, parmezana i preljeva cezar ili pak salatu Cezar u Beštijinoj režiji - kombinaciju kovrčavog kelja, preljeva cezar, krutona i parmezana. Novost su i prokulice, koje su trenutačno u vrhuncu sezone.

"One se prvo blanširaju, dovršavaju na vrućoj tavi s maslacem od čvaraka. Jer ste vi to tražili, u prilozima od prošle sezone ostale su masline (četiri vrste) i focaccia", dodaju.

Bistro Beštija - 10 Bistro Beštija - 10 (Foto: Beštija)

Slatko za kraj 

Kad je riječ o slatkišima, u Beštiji imaju dva nova deserta. Prvi je mousse od čokolade s domaćim umakom od višanja, oraha i konjaka. Drugi je rum baba, francuski klasik.

"Riječ je o tijestu natopljenom sirupom od narančinog soka, ruma i korice naranče. Cijelu priču zaokružuje krema od mascarponea i domaće kandirana kora od naranče", otkrivaju i pozivaju da isprobate što se sve fino kuha u omiljenom zagrebačkom restoranu.

Gastronomska legenda stiže u Zagreb: Chef čiji restoran već 88 godina ponosno nosi Michelinovu zvjezdicu Michel Husser Michel Husser Slađana Novaković i Michel Husser +5 Michel Husser

  • #gdje sjesti
  • #beštija
  • #bistro
  • #Zagreb
  • #Mateo Davidović
  • #Antonio Boras
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Oko 9000 eura za 500 grama sušene mandarine? Skupocjena namirnica koja liječi i sladi
Miris zlata
Skupocjena namirnica koja liječi i sladi: Plaćaju i 17 tisuća eura za kilogram korice mandarine
U mikrovalnoj, tavi i pećnici: 3 genijalna načina za savršeno pečene kestene
Odlični!
Pali svaki put: 3 genijalna načina za savršeno pečene kestene
Puna okusa i iznenađenja: Gusta juha od mrkve i jabuke
Neobično fina
Puna okusa i iznenađenja: Gusta juha od mrkve i jabuke
U bojama jeseni: Recept za lazanje s bundevom i špinatom
Kremaste i ukusne
U bojama jeseni: Recept za lazanje s bundevom i špinatom
Hrvatska putovnica je jača od američke
Henley Passport Indeks
Objavljena nova lista najmoćnijih putovnica svijeta, a Hrvatska je jača čak i od SAD-a
Tajne profesionalaca: Kako savršeno skuhati tjesteninu?
Škola kuhanja
Mario Mihelj savjetuje kako savršeno skuhati tjesteninu
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Simbol ribe često se može vidjeti na automobilima
Jasna poruka
Ovaj simbol često se može vidjeti na automobilima: Znate li njegovo značenje?
Susjedi su pozvali policiju zbog buke: Nitko nije bio spreman na ono što su pronašli
Šok u Poljskoj
Gotovo 30 godina laži! Susjedi su pozvali policiju zbog buke: Nitko nije bio spreman na ono što su pronašli
Strava u Njemačkoj: Šetači u šumi pronašli tijelo, vjeruju da je to dječak koji je nestao
strava u njemačkoj
Fabian (8) je nestao u petak, a sada su šetači u šumi pronašli tijelo djeteta
show
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Zaručila se Melina Galić, bivša supruga Harisa Đinovića
godinu dana nakon razvoda
Zaručila se bivša supruga Harisa Džinovića! U bračnu luku uplovit će sa starijim milijunašem
zdravlje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
10 simptoma koje žene nakon 40-e nikad ne bi trebale ignorirati
Oprez!
10 simptoma koje žene nakon 40-e nikad ne bi trebale ignorirati
zabava
Nadmudrio nepristojnog medvjeda, njegovo rješenje oduševilo internet
Genijalno!
Nadmudrio nepristojnog medvjeda, njegovo rješenje oduševilo internet
Obiteljski izlazak nasmijao cijelu regiju: "Tko nema takvo iskustvo, nije se rodio na Balkanu"
Živa istina
Obiteljski izlazak nasmijao cijelu regiju: "Tko nema takvo iskustvo, nije se rodio na Balkanu"
Vlasnici podijelili snimke mačaka koje otkrivaju njihovu mračnu stranu
Nije im lako
Vlasnici podijelili snimke mačaka koje otkrivaju njihovu mračnu stranu
tech
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Više od 30 trikova
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
provedena velika analiza
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
sport
Hrvatska protiv Brazila i Kolumbije uoči SP 2026.
Finale prije finala
Bombastična vijest: Evo protiv koga će Hrvatska igrati uoči Mundijala
Noćna mora bez kraja: Česi ne mogu kući, ostali zarobljeni na otočju
Nevjerojatno
Noćna mora se nastavlja: Česi ne mogu kući, ostali zarobljeni na otočju
Obala Bjelokosti na nevjerojatan način izborila Svjetsko prvenstvo: Ovo svijet ne pamti!
Strašno
Obala Bjelokosti na nevjerojatan način izborila Svjetsko prvenstvo: Ovo svijet ne pamti!
tv
MasterChef: Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
NE PROPUSTITE!
Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
MasterChef: Ivanu Bariću pozlilo, a u mislima mu je bilo samo jedno: "Iznevjerio sam ih!"
SAMO JAKO!
Ivanu Bariću pozlilo, a u mislima mu je bilo samo jedno: "Iznevjerio sam ih!"
U dobru i zlu: Sestrine riječi ohrabrenja su ono što joj je bilo potrebno
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sestrine riječi ohrabrenja su ono što joj je bilo potrebno
putovanja
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
novac
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Nije zbog poreza
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Česta meta
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
lifestyle
Bienenstich ili pčelinji ubod: Recept za kolač koji svi traže
Savršenstvo!
Njemački kolač odličan je primjer da su jednostavne slastice najbolje, zato svi traže baš ovaj recept
Stan u zagrebačkoj Dubravi uređen s puno duše i šarma
KAO MALI RAJ
Stan u zagrebačkoj Dubravi pun duše i šarma, ali kuhinja je ipak najposebnija
Street style: Smeđa boja na zagrebačkoj špici
HIT SEZONE
15 Zagrepčanki odobrilo najveći jesenski trend, sviđa li se vama?
sve
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Hrvatska protiv Brazila i Kolumbije uoči SP 2026.
Finale prije finala
Bombastična vijest: Evo protiv koga će Hrvatska igrati uoči Mundijala
Beštija - 1
Kamo na ručak

Nova jela u Beštiji: Proljeće na tanjuru u omiljenom zagrebačkom bistrou

Meni sadrži četiri predjela i šest glavnih jela, od kojih je nekoliko stalnih favorita. Jedan od njih je tatarski biftek, koji i dalje ostaje prepoznatljivo djelo Beštijinog rukopisa... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close